Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 лютого 2018, 16:39

Депутати хочуть змінити правила роботи рейтингових агентств

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про рейтингування», який з 2020 року врегулює всі аспекти роботи рейтингових агентств.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про рейтингування», який з 2020 року врегулює всі аспекти роботи рейтингових агентств.
Депутати хочуть змінити правила роботи рейтингових агентств/Фото: euro-rating.com.ua

Ініціаторами законопроекту № 8007 від 6 лютого є члени комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Павло Різаненко, Михайло Довбенко, Сергій Рибалка, Максим Поляков та Олег Лаврик, пише finclub.

«Законопроект спрямований на створення передумов для підвищення ефективності та функціональності рейтингових агентств, і удосконалення державного регулювання та нагляду на ринку рейтингування», — йдеться в пояснювальній записці.

Згідно з документом, рейтингові агентства будуть присвоювати кредитний рейтинг юрособам, кредитний рейтинг боргу, рейтинг корпоративного управління, суверенний рейтинг, рейтинг фінансової надійності (стійкості) страховика.

Рейтинги будуть публічні та приватні.

Національна кредитно-рейтингова шкала буде від uaAAA до uaD.

НКЦБФР буде здійснювати авторизацію рейтингових агентств, в тому числі і міжнародних, які хочуть присвоювати публічні рейтинги. Вони будуть включатися до Реєстру рейтингових агентств.

Прийняття проекту закону «Про рейтингування» дозволить встановити правові основи діяльності рейтингових агентств і державного нагляду (контролю) за ними, в тому числі, відповідальність за порушення ними вимог законодавства.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що закон дозволить створити систему професійної об'єктивної оцінки кредитоспроможності, що буде сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в державі та мінімізації ризиків на ринках капіталу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися