Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 лютого 2018, 9:12

Які податки доведеться заплатити при продажу нерухомості

Якщо ви вирішили продати квартиру, будинок або їх частину, то вам варто заздалегідь дізнатися про те, як відбувається оподаткування такої операції. «Мінфін» з'ясував, які податки необхідно буде заплатити і хто це повинен зробити.

Якщо ви вирішили продати квартиру, будинок або їх частину, то вам варто заздалегідь дізнатися про те, як відбувається оподаткування такої операції.
Фото: domik.ua

Угода купівлі-продажу нерухомості в Україні здійснюється нотаріусом, який завіряє підписом та печаткою письмовий договір. А інформація про перехід права власності вноситься до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Тільки з моменту внесення такого запису нотаріусом покупець набуває всіх прав на нерухомість, а також обов'язки щодо сплати податку на нерухоме майно

Операцію можна оформити за місцем знаходження майна або за місцем прописки однієї зі сторін як у приватного нотаріуса, так і у державного.

Як в першому, так і в другому випадку потрібно буде оплатити послуги нотаріуса. Звісно, що послуги приватного нотаріуса обходяться дорожче, ніж державного. Однак звертаючись до приватного нотаріуса, ви значно виграєте в часі. Вартість послуг нотаріуса оплачується, як правило, покупцем. Або (за домовленістю) наполовину з продавцем.

Сума і розмір податків при продажу нерухомості в Україні в 2018 році не залежить від того, до якого нотаріуса ви звернулися.

Що сплачує продавець нерухомості

За загальним правилом продаж нерухомості оподатковується:

  • податком на доходи фізичних осіб у розмірі 5%;
  • військовим збором у розмірі 1,5%.

Зазначені податки потрібно заплатити до підписання договору купівлі-продажу квартири. Розмір податків розраховується виходячи з оціночної вартості об'єкта. Офіційна оцінка замовляється у кваліфікованого оцінювача і надається нотаріусу для укладання угоди.

Нотаріус, який посвідчував угоду про всі укладені угоди і сплачені податки інформує податкові органи. Тобто виконує функції податкового агента тільки у частині повідомлення податківців.

Якщо податки були оплачені продавцем, а угода з яких-небудь причин не відбулася, сплачений податок можна повернути за умови подання декларації та наявності квитанції, яка підтверджує сплату податку.

В яких випадках продавець не сплачує податки

Податки з продажу нерухомості у 2018 році не сплачуються при одночасному дотриманні двох наступних умов:

  1. якщо нерухомість перебувала у власності продавця більше трьох років;
  2. і якщо це перший продаж вами нерухомості протягом календарного року.

Податок від продажу нерухомості, яка була отримана в спадок не сплачується, незалежно від того як довго такий об'єкт перебуває у вашій власності.

Для нерезидентів розмір податку при продажу нерухомості в 2018 році в Україні в усіх випадках становить 18%.

Що сплачує покупець нерухомості

З обов'язкових платежів для покупця законом передбаченасплата 1% збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Зазначений збір не повинні платити:

  • особи, які купують нерухомість в перший раз;
  • особи, які перебувають на квартирному обліку.

Однак реальність така, що практично жоден нотаріус не погодиться завірити договір без надання покупцем квитанції про сплату вищевказаного збору.

Тому покупцеві вже після оформлення договору купівлі-продажу доводиться самостійно займатися поверненням з бюджету суми сплаченого збору. Повернення сплаченого збору можна вимагати через адміністративний суд. Для того щоб повернути гроші назад потрібно буде з рішенням адміністративного суду (звісно ж, якщо воно на вашу користь) звернутися до ПФУ, отримати довідку і подати її разом із заявою до державного казначейства.

Крім зазначеного збору на пенсійне страхування, покупцеві потрібно буде заплатити державне мито в розмірі 1% від вартості об'єкта, а також витратитися на оплату адміністративних зборів за переоформлення права власності в Державному реєстрі речових прав. Розміри адміністративних зборів залежать від терміновості переоформлення.

Від сплати держмита звільняються:

  • інваліди 1 та 2 груп;
  • інваліди ВВВ і сім'ї воїнів, які загинули або пропали без вісті і прирівняні до них у встановленому порядку люди;
  • чорнобильці 1 та 2 категорій.

Також, при покупці нерухомості варто пам'ятати, що купівля нерухомості на суму понад 50 тис. грн призводить до втрати права на субсидію.

Ірина Петрусенко

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися