Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2018, 15:49

В Україні спростили реєстрацію ФОП для іноземців

Для іноземних фахівців процедура реєстрації фізособи-підприємця (ФОП) і відповідно — можливість працювати за спрощеною системою оподаткування в країні (наприклад, третя група) спростилася.

Для іноземних фахівців процедура реєстрації фізособи-підприємця (ФОП) і відповідно — можливість працювати за спрощеною системою оподаткування в країні (наприклад, третя група) спростилася.
В Україні спростили реєстрацію ФОП для іноземців/Фото: kodex.ua

Законні підстави для цього містяться в недавніх роз'ясненнях, підготовлених Міністерством юстиції України. Про це повідомляє асоціація «ІТ України».

До цього моменту українським компаніям було складно працювати з іноземцями, як з ФОП. Щоб підприємство могло укласти договір з іноземцем-ФОП (наприклад, на розробку софта), потрібно було дві умови: іноземний фахівець повинен перебувати в Україні на законних підставах і бути зареєстрованим як ФОП в Україні. Це створювало складності.

По-перше, під законними підставами мався на увазі документ про тимчасове проживання (а його отримати не можна, без працевлаштування в українській компанії або працюючи, як ФОП без довгострокового проживання в Україні). По-друге, щоб відкрити ФОП в Україні, іноземець повинен подати заяву за формою, затвердженою указом Мін'юсту від 18.11.2016 № 3268/5, де є графа «місце проживання/місцезнаходження фізичної особи-підприємця».

З цією графою і виникали труднощі. З одного боку, за Законом про держреєстрацію, в держреєстрі містяться дані про ФОП за місцем проживання або іншою адресою, за якою встановлюється зв'язок з ФОП, і можна подумати, що при реєстрації ФОП може внести будь-яку адресу, за якою буде знаходитися.

Однак на практиці реєстратори розуміли цю вимогу з точки зору Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», при цьому відомості про місце проживання іноземців вносяться в такі документи: постійний вид на проживання, посвідка на тимчасове проживання, свідоцтво біженця - всі з них оформити довго і складно, пише ain.ua.

Тепер же Мін'юст підготував роз'яснення, за яким «місце розташування» можна підтверджувати іншим документом: наприклад, договором оренди житла або іншої споруди, інформацією з Держреєстру прав на нерухомість і т.д.

Відповідно, для реєстрації ФОП іноземцям вже не потрібен дозвіл на проживання. Це роз'яснення Мін'юст уже розіслав по реєстраторам.

Для відкриття ФОП іноземцю потрібно:

— отримати ІПН;

— мати договір оренди житла, інформацію з Держреєстру прав на нерухоме майно про майнове право на об'єкт нерухомого майна.

Коментарі - 1

+
0
Uretime
Uretime
31 січня 2018, 19:40
#
Не было ни каких проблем с регистрацией ФЛП иностранцам, пускай лучше улучшают защиту от рейдеров
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися