Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2018, 12:24

В будівельній галузі виріс рівень корупції

Найчастіше з випадками корупції девелопери зустрічаються на етапах отримання погоджень, заключних дозволів та здачі обє’ктів в експлуатацію. Такі результати дослідження URE Club.

Дослідження рівня корупції у будівельній галузі України було підготовлено бізнес-асоціацією URE Club в рамках антикорупційної ініціативи на ринку нерухомості. 

Всупереч початковим припущенням, зниження рівня корупції за останні два роки більшість респондентів не помітили. Навпаки, на питання «Чи помітили ви зростання рівня корупції за останні 2 роки?», «точно так» відповіли 39,1% опитаних. Найбільше респондентів (60,9%) відмітили посилення корупції на етапі отримання заключних дозволів.

Результати дослідження показали, що боротьба з корупцією торкнулася лише нижніх службових рівнів («спеціалісти»), у той час як у роботі директорів департаментів та начальників управлінь помічається підвищення рівня корупції.

Крім того, судячи з оцінок респондентів, корупціонери відмовляються від такої форми «винагороди» як квадратні метри у споруджуваних девелоперами будівлях, надаючи перевагу більш простим та безпечним формам — тобто збільшуючи грошову винагороду (такий варіант відзначили 82,6% респондентів).

Серед найбільш корумпованих етапів реалізації проектів лишаються, відповідно до результатів опитування, отримання узгоджень та дозволів від контролюючих органів, отримання заключних дозволів та здача об’єкта в експлуатацію. Подібна ситуація склалась і в регіонах. Найчастіше з елементами корупції забудовники зустрічаються в Київській, Одеській та Харківській областях.

Найчастіше з випадками корупції респонденти зустрічаються у Держархбудконтролі, при роботі з органами прокуратури, МВС, а також органами місцевого самоврядування та Мінрегіонбудом. В цілому, учасниками опитування тією чи іншою мірою були відзначені всі запропоновані для оцінки органи державного контролю, включно з МНС, службою земельного кадастру та державною службою реєстрації.

Крім того, респондентам було поставлене питання, чи оцінюють вони рівень прозорості ведення бізнесу при виборі підрядних або партнерських організацій. Як показало опитування, лише 8,7% гравців ринку ставляться до даного фактору критично (або перевіряють завжди), 26,1% оцінюють такий рівень лише іноді, а 13% — ніколи не оцінюють рівень прозорості партнерів та підрядників або вважають даний фактор некритичним.

Опитування проведено за підтримки та з консультаційною допомогою Ради бізнес-омбудсмена в Україні. Методологія дослідження — анонімне опитування забудовників житлової та комерційної нерухомості.

Коментарі - 2

+
+11
AleksandrBank
AleksandrBank
31 січня 2018, 12:40
#
Как бы так и остается самой коррумпированой и лоббиской сферой. Если убрать эти составляющие, цены можно спокойно на 15-20% опустить. Потому как на каждом этапе деньги-деньги, конечная сдача дома — также деньги. Даже если ты ранее заплатил, а сменился начальник, и начальник отдела — возможно опять потребуют деньги.
+
+25
Ukrmercy
Ukrmercy
31 січня 2018, 13:39
#
2 раза в темах про новостройки указывал тот факт, что в таких странах как Болгария, Словакия, Румыния, Молодова- цены ниже, с учётом того что зп строителей выше, цена на стройматериалы выше и собственно сама земля дороже. Коррупция- часть себестоимости, и так во многих отрослях, а не только в строительстве. И интересный факт: раз себестоимость составляется из самой чистой себестоимости+коррупционной состовляющей и контора продавшая квартиру заплатила налог- выходит что коррупция потеет день и ночь чтобы наполнить бюджет. =) Страна контрастов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися