Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 січня 2018, 10:03

Київські готелі знов здорожчають

2017 рік став цікавим і прибутковим для операторів готельного бізнесу в Україні. Потік туристів в країну зростає, прибутки компаній збільшуються. Про головні тенденції минулого року і яким стане ринок в 2018 році, в своєму аналітичному звіті розповіли фахівці компанії NAI Ukraine. 

2017 рік став цікавим і прибутковим для операторів готельного бізнесу в Україні.
В готельному секторі почали активізуватися девелопери / Фото: biz.nv.ua

Застарілі «трьошки»

На столичному ринку готельної нерухомості зараз налічується понад 10,4 тис. Номерів, більшість з яких категорії «3 зірки».

За даними аналітиків, сегмент 3 зіркових готелів переважно складається з об'єктів, які застаріли і не дотягують до стандартів якості, яким повинні відповідати фірмові готелі середнього цінового сегмента. 

Готелі дорогого сегмента (5 зірок) складають 14% від загальної пропозиції. Більшість готелів середнього і бюджетного сегментів в Києві експлуатуються місцевими керуючими компаніями. В сегменті 5 зіркових готелів 71% номерного фонду знаходиться під управлінням таких міжнародних мереж, як Hilton, Hyatt, IHG і FRHI.

Макроекономічна ситуація в Україні почала стабілізуватися, і девелоперська активність в готельному ринку зросла. Так, у 2017 році були введені в експлуатацію Park Inn by Radisson Kyiv Troyitska і Number 21. Наприкінці 2017 року було закінчено реконцепцію існуючого готелю «Космополіт». На його місці  відкрився готель «Mercure Kyiv Congress» від міжнародного оператора «Mercure».

Особливий інтерес до готельного ринку України проявили такі оператори, як AccorHotels і DB International. Так, уже 2 проекти під брендом «Ibis» знаходяться на стадії будівництва і прогнозуються до відкриття в 2018 році. Більш того, DBI оголосила про зацікавленість у відкритті готелів для мілленіалов в Оболонському районі, один з яких буде відкритий під брендом «Sync» в 2018 році. Проекти готелів Sheraton Kyiv Olympiyskiy і Renaissance Kyiv Hotel залишаються зупиненими на невизначений період.

Заповнюваність і прибутковість

У першому півріччі 2017 року ціни на готельні номери та їх заповнюваність в Києві виросли на 7%. Це сталося переважно за рахунок номерів категорій 3 і 4 зірки.

За перші 3 квартали середня заповнюваність номерів досягла 50%. Це максимальний показник за останні 4 роки. Але він досі сильно відстає від більшості європейських столиць, де завантаження в середньому досягає 60-70%.

Зростання цін на номери та їх заповнюваності вплинули на прибутковість номера. В 2017 році вона зросла на 22% у порівнянні з результатами 2016 року — до 59 євро, що є найкращим показником з 2014 року. 

На кінець 2017 року заповнюваність столичних номерів досягла рекордних 50%, тоді як в кінці 2016 року цей показник становив 40%.

Відносне зростання попиту дозволило готельним операторам трохи збільшити ціни. Прибутковість досягла 1700 гривень за номер, що є найбільшим показником з 2014 року.

Прогнози

На тлі поступової стабілізації та поліпшення політичної та економічної ситуації в Україні, очікується поліпшення основних показників операційної діяльності готелів.

Аналітики прогнозують невелике зростання цін і заповнюваності готелів в 2018 році за рахунок зростання туристичної привабливості України.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися