Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 січня 2018, 9:46

ЄЦБ збереже процентні ставки — аналітики

Європейський центральний банк збереже процентні ставки на поточних рівнях за підсумками засідання, яке відбудеться 25 січня.

Європейський центральний банк збереже процентні ставки на поточних рівнях за підсумками засідання, яке відбудеться 25 січня.
ЄЦБ збереже процентні ставки - аналітики/Фото: investfuture.ru

Про це йдеться в повідомленні аналітиків.

В даний час базова процентна ставка по кредитах в єврозоні знаходиться на нульовому рівні, ставка по депозитах становить мінус 0,4% річних, ставка по маржинальним кредитами дорівнює 0,25%.

При цьому ще в жовтні 2017 року було прийнято рішення про продовження терміну дії програми кількісного пом'якшення (QE) до вересня 2018 року за зниження щомісячного обсягу викупу облігацій з 60 млрд євро до 30 млрд євро з січня 2018 року.

«ЄЦБ в четвер, швидше за все, збереже грошово-кредитну політику без зміни, але при цьому євро може різко зрости в разі вербальних інтервенцій з боку банку», — вважає аналітик ринку Foreх Фовад Разакзада, пише «Інтерфакс-Україна».

«Ми очікуємо, що ЄЦБ почекає до березня, перш ніж перейде до змін своєї політики, але заяви Маріо Драгі (глава ЄЦБ) будуть уважно вивчатися», — відзначає глава валютної стратегії в Європі BMO Стівен Галло.

Тим часом, деякі економісти вважають, що ЄЦБ оголосить про терміни припинення QE раніше, ніж очікувалося.

Хоча 25 січня таких дій від ЄЦБ не очікують, майже половина респондентів агентства передбачає, що банк назве точну дату згортання програми до червня.

В ході грудневого опитування таку думку висловили лише 38%. При цьому перші зміни в сигналах ЄЦБ про подальшу ДКП прогнозуються в березні.

Економісти очікують, що ставка по депозитах буде збільшена з нинішнього історичного мінімуму до мінус 0,25% річних у другому кварталі 2019 року.

Базова ставка, за прогнозами, буде підвищена протягом трьох місяців після цього.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися