Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2018, 15:53

Кредитори «Дельта Банку» втратили 24,5 млдр грн — Фонд

Орієнтовна сума втрат кредиторів внаслідок доведення до банкрутства «Дельта Банку» за попередніми оцінками становитиме щонайменше 24,5 млрд грн.

Орієнтовна сума втрат кредиторів внаслідок доведення до банкрутства «Дельта Банку» за попередніми оцінками становитиме щонайменше 24,5 млрд грн.
Кредитори "Дельта Банку" втратили 24,5 млдр грн/Фото: gordonua.com

Як зазначили в прес-службі ФГВФО, уповноважена особа Фонду виявила факти, які можуть свідчити про шахрайство колишніх акціонерів та топ-менеджерів «Дельта Банку» з мето ю отримання рефінансування.

«Встановлено, що у забезпечення рефінансування передавався один й той самий кредитний портфель, хоча у кожній з відповідних угод стверджувалось, що ця застава вільна від обтяжень. Фактично, частина кредитів рефінансування, видані під заставу такого кредитного портфелю, є незабезпеченими»,  — йдеться у повідомленні.

Крім того, викривлювались якісні характеристики такої застави. Внаслідок цього низькоякісний кредитний портфель був класифікований як високоякісний, тому що приховались прострочки та вказувались невірні строки погашення.

Фактично, кредити рефінансування, видані під заставу такого кредитного портфелю, є майже незабезпеченими. Сума збитків від такої діяльності для держави та НБУ оцінюється в більш ніж 900 млн грн.

Крім того, в банку відбувалось систематичне викривлення даних бухгалтерського обліку та пруденційної звітності, які надавались до НБУ.

У «Дельта Банку» систематично проводились операції з фіктивними коштами, які відображались в балансі банку та на рахунках клієнтів. Це відбувалось внаслідок фальшування SWIFT-повідомлень щодо операцій, які в подальшому не були підтверджені ані банками-кореспондентами, ані системою SWIFT-Альянс.

Активи банку розкрадались також шляхом погашення кредитів фіктивними коштами, здійснення розрахунків фіктивними коштами, в тому числі – за придбані у самого ж банку великі кредити. В банку проводились операції з виведення реальних коштів в інші банки за рахунок фіктивних коштів. Також здійснювались касові операції, внаслідок яких фіктивні безготівкові кошти обмінювались на реальні готівкові кошти.

Загальна сума сукупності шахрайських операцій з використанням сфальшованих платіжних документів, не підтверджених банками-кореспондентами – більше 2,5 млрд дол.

Активи банку виводились шляхом видачі великих кредитів пов’язаним особам під неналежне забезпечення (або з виведенням з-під обтяження ліквідного забезпечення) з подальшим погашенням таких кредитів за рахунок сміттєвих цінних паперів.

Проводилась високоризикована діяльність, в тому числі, з придбання кредитних портфелів низької якості (кредити, зазначені за умовами продажу як заставні, передавались без застави або без первинних документів тощо), що значно вплинуло на фінансовий стан банку.

Посадові особи «Дельта Банку» самостійно збільшували ліміти за картками клієнтів та отримували кредитні кошти з карток клієнтів без їх відома та згоди.

Внаслідок таких шахрайських дій відбулось виведення коштів на суму близько 4,5 млрд грн.

Посадові особи банку, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою групи осіб, привласнили ці грошові кошти.

Вищезазначені зловживання акціонерів та топ-менеджерів банку стали причиною того, що оціночна вартість активів «Дельта Банку» (29,2 млрд грн) становить лише третину від їхньої балансової вартості, зазначеної «на папері» (94,27 млрд грн), та більш ніж в 1,8 рази менша ніж зобов’язання банку відповідно до реєстру акцептованих вимог кредиторів (53,77 млрд грн).

Коментарі - 7

+
+83
FINBEN
FINBEN
22 січня 2018, 16:39
#
Интересно, какой % отката в НБУ за «включение дураков» при таких схемах?
+
+80
AleksandrBank
AleksandrBank
22 січня 2018, 17:24
#
Ты наверное слышал записи Рожковой, так она звонила и предупреждала Председателей Правления, когда что-то было видно всем в НБУ — она звонила и предупреждала. Думаю не бесплатно!
+
+28
ostrost
ostrost
22 січня 2018, 18:45
#
НБУ в доле и Лагун и К* обогатились. Народ и государство кинули, как всегда. Воровская малина- Украина…
+
+30
trof
trof
22 січня 2018, 21:50
#
Ну картинки эти от НБУ были и по банкам Бахматюка, но слабо верится, что в правоохранительные органы НБУ и ФГВФЛ передали скурпулёзно собранные папки с документами по «левым» рефинансам и кредитам. Ибо сказано: «Главное в ходе следственных действий не выйти на самих себя!»
+
+13
ostrost
ostrost
24 січня 2018, 9:46
#
А есть «независимое» НАБУ-БУБУ… Там, может, не только лохов набрали…
+
+13
vit555z
vit555z
25 січня 2018, 12:09
#
НБУ, который по своей сути должен заниматься мониторингом и предотвращением подобных злоупотреблений и мошеннических действий, вместо этого занимается распространением плакатов и графиков на тему: «Как выводились деньги из такого то банка»
????
Где гарантии, что в любом из пока еще действующих банков не происходит точно такая же схема и что после его логично последующего выведения с рынка, мы опять будем вместо своих денег довольствоваться пресс-релизами НБУ о том, «як цэ було»?
+
0
анатолий дробинин
анатолий дробинин
3 лютого 2018, 8:01
#
Храните деньги в чулках, или раздайте нуждающимся, что бы лагунам не достались.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися