Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 січня 2018, 11:13

Офісна нерухомість Києва. Підсумки — 2017

В 2017 року обсяг ринку офісної нерухомості досяг 1 733 320 кв. м. Київські орендарі все більше підтримують ідею «зеленого» офісу з економічним споживанням енергоресурсів і максимально зручними умовами для роботи. Підсумки ринку офісної нерухомості опубліковані на сайті abcnews.com.ua. «Мінфін» вибрав основні аспекти.

В 2017 року обсяг ринку офісної нерухомості досяг 1 733 320 кв.
Фото: kn.ua

У 2017 році відкились нові корпуси БЦ «Форум West Side» на 3 тис. кв. м. і бізнес-парку Unit City на 4 тис. кв. м. (обидва — клас В). Але левову частку нової пропозиції дав клас А — БЦ Astarta Organic Business Centre (28,8 тис. кв. м), сертифікований по зеленому міжнародним стандартом BREEAM Interim 2013.

Знаково, що в БЦ Astarta Organic Business Centre орендарі передислокуються з інших бізнес-центрів класу А, пояснюючи, що вибір зроблено саме через «зелений» сертифікат. Наприклад, київський офіс Siemens переїжджає на восьмий поверх БЦ Astarta, де на 1840 кв. м облаштовує робочі місця для 150 співробітників.

Експерти припускають, що «зелений» тренд буде посилюватись. Три з чотирьох проектів, які, за прогнозами UTG, можуть почати роботу в 2018 році, мають зелений сертифікат.

Так, буде відкрита третя черга БЦ Astarta (6,7 тис. Кв. М). Також почнуть роботу чотири нових корпусу UNIT City загальною площею 32 тис. кв. м, які сертифікують за стандартом LEED (Silver), про що розповів керуючий партнер UNIT.City Макс Яковер.

Вільних площ меньше, ставки ростуть

Згідно з даними UTG, на тлі досить скромної нової пропозиції вакантність бізнес-центрів Києва в 2017 році знизилася майже вдвічі: з 23% в січні 2017 року до 15% в грудні 2017 року.

Середні ставки за цей період незначно, але піднялися: в класі А з $21 кв. м / міс. до $22 кв. м / міс., в класі В — з $12 до $14 кв. м / міс.

За даними UTG, станом на грудень 2017 року діапазон орендних ставок у класі А становить $ 16-28 кв. м / міс. (без ПДВ і експлуатаційних платежів), в бізнес-центрах класу В — $ 8-16 кв.м / міс. Найвища орендна ставка залишається на рівні $28  кв.м / міс.

До речі, ціни в Києві не найнижчі в Європі. Для порівняння: нижче, ніж київські $336 в рік, ставки в Варшаві ($326), Будапешті ($ 319), Копенгагені ($ 293), Празі ($ 283) і Лісабоні ($ 269). А ось вакантність, незважаючи на зниження в минулому році, в українській столиці як і раніше найвища в Європі. Самі заповнені офіси в Цюріху (вакантність — 5,3%), Лондоні (4,9%) і Берліні (4,1%).

Перспективи

«Витрати на будівництво нового бізнес-центру залишаються досить високими, а рівень орендних ставок відносно низьким, тому девелопери стримані по відношенню до нових проектів. Що стосується власників офісної нерухомості, то тут картина поліпшується, особливо в класі B. Вони більш охоче готові інвестувати в реконструкцію і модернізацію своїх приміщень, оскільки повернення інвестицій більш коротке, ніж в будівництво ", — говорить Ростислав Симонов.

Дійсно, проектів-довгобудів в столиці ще більш ніж достатньо. Наприклад, будівництво другої черги Horizon Podol Business Center, дев'ятиповерхового будинку на Набережно-Хрещатицькій, 9, було призупинено в листопаді 2013 року. БЦ Sigma (Івана Лепсе, 6, 18 тис. кв. м) добудований, але для нього шукають не орендарів, а покупця на всю будівлю. «ВТБ Банк» оголосив про його продаж на електронному торговельному майданчику ДП «сетах». Оголошення про продаж БЦ Sigma є і на інших ресурсах, з ціною від $ 14 млн.

Заморожений на рівні 27 з 47 запланованих поверхів, БЦ Sky Towers (пр. Перемоги, 11б), прокредитований на $ 193 млн в державному «Укрексімбанку». Майбутнім цього величезного бізнес-центру перейнялися в столичній мерії. На його добудову необхідно $ 370 млн, які хочуть виділити з бюджету Києва, щоб перенести в нього мерію.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися