Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 січня 2018, 15:37

General Motors показала безпілотне авто без керма і педалей

Компанія General Motors (GM) має намір вже в цьому році почати випускати безпілотну модель електромобіля, позбавленого таких звичних органів управління, як кермо і педалі.

Компанія General Motors (GM) має намір вже в цьому році почати випускати безпілотну модель електромобіля, позбавленого таких звичних органів управління, як кермо і педалі.
Фото: cnet.com

Новинка - четверте покоління безпілотного повністю електричного автомобіля Chevy Bolt. Нова модель буде називатися Cruise AV, повідомляє ITC.

Кілька таких автомобілів вже проходять випробування на дорогах загального користування в Сан-Франциско і Феніксі. І як тільки перші серійні моделі зійдуть з конвеєра заводу GM в Оріоні, штат Мічиган, вони сформують автопарк для майбутнього сервісу каршерінга GM, який спочатку запустять в декількох американських містах.

Поставивши собі за мету випустити повністю автономний автомобіль в найкоротші терміни, GM прагне обскакати основних конкурентів.

Компанія Ford, безпілотний автомобіль якої недавно потрапив в аварію, хоча і не зі своєї вини, раніше заявляла про намір випустити модель без керма і педалей тільки до 2021 року, тоді як розробник безпілотних автомобілів Waymo (належить Alphabet, материнської компанії Google) ось-ось повинен запустити в США комерційну службу безпілотних таксі на базі мінівенів Chrysler Pacifica Hybrid, у яких є кермо і педалі для ручного управління.

Анонс GM припав на завершення виставки CES 2018, в рамках якої кілька великих автовиробників оголосили про свої плани по випуску автономних транспортних засобів.

GM, на відміну від інших, опублікувала невеликий відеоролик, що дозволяє отримати загальне враження про дизайн салону автомобіля.

Автовиробник вже подав заявку до Національного агентства з безпеки дорожнього руху в США (NHTSA), щоб отримати дозвіл на експлуатацію таких автомобілів, так як вони не відповідають чинним стандартам.

General Motors хоче розгорнути випробування як мінімум в семи американських штатах і задіяти близько 2 500 таких машин. Тоді як нинішні правила дозволяють всього 2,5 тис. безпілотних авто в рік. Втім, якщо Конгрес США прийме зміни до законодавства, що збільшить квоту до 100 тисяч автомобілів без водіїв на рік, то ніяких проблем взагалі не буде. Але поки це питання не вирішено.

GM виділяє 12 складових в оцінці безпеки: система безпеки, предметно-орієнтоване проектування; виявлення об'єктів/подій і реагування, перехід в аварійний режим, правила валідації, людино-машинний інтерфейс, кіберзахист, ударостійкість, поведінка після аварії, трейнінг і навчання клієнтів, запис даних, а також федеральні, державні та регіональні закони.

Варто зазначити, що кожен безпілотний автомобіль GM оснащений двома чорними ящиками, в яких фіксується вся інформація про водіння.

Крім того, до 2023 року GM планує мати в своєму асортименті мінімум 20 нових електричних моделей.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися