Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 січня 2018, 10:05

Коли і як подавати ЄСВ-звітність ФОП на загальній системі

У який строк і за якою формою з 1 січня 2018 року подають звіт із єдиного соціального внеску (ЄСВ) фізичні особи підприємці (ФОП), що застосовують загальну систему оподаткування без використання праці найманих працівників. Про це повідомляє ДФС у роз’ясненні, що міститься в розділі 301.06.02 ЗІР.

У який строк і за якою формою з 1 січня 2018 року подають звіт із єдиного соціального внеску (ЄСВ) фізичні особи підприємці (ФОП), що застосовують загальну систему оподаткування без використання праці найманих працівників.
ФОП на загальній системі оподаткування формують і подають звіт із ЄСВ самі за себе раз на рік до 10 лютого року.

Як зазначається у податковій консультації,ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування без використання праці найманих працівників, формують і подають звіт із ЄСВ самі за себе раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.

Звітним періодом є календарний рік.

Звіт із ЄСВ подається за формою згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку № 435 із зазначенням типу форми «початкова».

Водночас,ФОП на загальній системі оподаткування звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку й отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ винятково за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Звіт із ЄСВ зазначеними особами не подається. Своєю чергою, у разі самостійного визначення бази нарахування Звіт із ЄСВ подається на загальних підставах.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися