Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 січня 2018, 18:10

Російський банкір, який занадто багато знав

Пошесна корупція, схеми, виведення капіталу — ось неповний список проблем, які особливо гостро проявляються в колишніх радянських республіках. Наскільки тернистий шлях переходу від комунізму до демократії і правової держави, відмінно видно на прикладі найбільшої країни світу — Російської Федерації.

Пошесна корупція, схеми, виведення капіталу — ось неповний список проблем, які особливо гостро проявляються в колишніх радянських республіках.
У РФ усі зав'язли у корупції - від наближених до президента до дрібних сошок. Фото: http://ysia.ru

Замість того, щоб приймати цінності демократичного правого світу, Росія все більше скочується до авторитаризму, в якому «князі» тримають більшу частину багатств, а прості люди — виживають. У подібній обстановці легальний бізнес не може розвиватися та найкращі уми спрямовують свою енергію не в економічний добробут країни, а в різні протизаконні схеми.

У подібній реальності гроші йдуть з країни, адже навіть одні з найбільш впливових людей, не можуть гарантувати збереження своїх багатств. Так, в січні-листопаді 2017 року відплив капіталу з РФ зріс в 3,4 рази в порівнянні з тим же періодом 2016 року. За 11 місяців минулого року з Росії товстосуми вивели $28 млрд. І з кожним місяцем, відтік зростає.

Велика частина цих грошей — відмивання «чорного налу», отриманого незаконним шляхом.

У минулому році, видання Bloomberg, провело розслідування та дізналося, як за допомогою невеликого російського банку — Промсбербанка — зловмисникам вдалося вивести нечувані суми. Стаття Bloomberg, відмінно показує в якому стані знаходиться фінансова система РФ і на що, краще ніколи не рівнятися. Оскільки подібні проблеми актуальні й для України, «Мінфін» перевів статтю Bloomberg.

«Цап відбувайло»

Влада РФ звинуватила Олексія Куликова в доведенні до банкрутства невеликого московського банку. Але суд над ним прочинив завісу тіньового, й, судячи з усього, неконтрольованого світу відмивання грошей в путінській Росії.

Стук у двері пролунав близько 6 годин холодного московського ранку в березні 2016 року. Наполегливий стукіт у цей час може передвіщати тільки одне — поліцію.

Усередині розкішної квартири на Кутузовському проспекті дівчина Олексія Куликова, 23-річна Марія Плюшкіна, дбала про їх неповнолітнього сина. Вона благала Куликова не відкривати двері. 40-річний банкір, приголомшений можливим арештом, знає варіант краще, ніж нічого не робити.

Ігноруючи вимоги поліцейських відкрити двері, він відчайдушно шукає допомоги. Для початку він дзвонить своєму адвокату, потім кожному з друзів, у яких є хоч якийсь вплив в правоохоронних органах. Але все це марно. Він один.

Стук не замовкає протягом години, іноді він сповільнюється, але ніколи не припиняється. Близько 5 вечора поліція зламала важкі сталеві двері. Півдюжини втомлених офіцерів безладно обшукують квартиру, вириваючи купу грошей з гаманця Плюшкіної. «На щоденні витрати», — згадає вона пізніше. За судовим записами, поліція знайшла в квартирі 2 млн рублів ($34 409), та $59 234.

Поліція забрала Куликова, який лише день тому відсвяткував свій День народження, в штаб слідчого відділу МВС РФ неподалік від Кремля. Його підозрювали в шахрайських діях проти банку, в якому у нього була частка. На допиті він пробув до 4 ранку наступного дня та заперечував усі звинувачення. Пізніше, в той же день, суддя Тверського районного суду в Москві постановив заарештувати Куликова без права застави.

З тих пір Куликов не був удома. Йому висунули звинувачення у шахрайстві та розкраданні грошей, що може потягнути на 10 років тюремного терміну. У березні він постав перед Подільським міським судом. Основні звинувачення стосувалися ймовірного розкрадання 3,3 млрд рублів Промсбербанка — невеликого банку, який ЦБ РФ закрив за рік до арешту Куликова.

Олексій Куликов не визнав свою провину. Фото: miggerrtis.livejournal.com

За російськими стандартами, це досить типове поводження з бізнесменом, у якого з'явилися проблеми з законом. Місцеві ЗМІ не приділили багато уваги арешту Куликова. Він жив на широку ногу, їздив на спорткарі Mercedes-Benz SLR, платив зіркам Comedy Club за виступи на вечірці з нагоди дня народження, розповів один з його соратників на умовах анонімності. Але він не був олігархом.

Що стосується Промсбербанка, ця фінустанова виглядала, як ще одна жертва зусиль Центробанку по очищенню фінсектора. Його закриття викликало небагато уваги за межами його рідного міста Подольськ.

На думку ЦБ Росії, попри «зовнішність», Промсбербанк, був «ключовою ланкою», в одній з найбільших схем з відмивання грошей, коли-небудь створених в РФ. Куликову не пред'явили звинувачення у відмиванні грошей, але непоказний офіс Промсбербанка на вулиці Кірова, допоміг «викачати» з країни понад $10 млрд, стверджує регулятор.

Промсбербанк був ключовою ланкою в каналі виведення грошей, який використовував біржові транзакції, звані «дзеркальними угодами». В рамках цих транзакцій, шахраї за рублі купували першокласні акції російських компаній через місцевих брокерів в Москві, і одночасно, продавали їх у Лондоні за долари та євро. Така схема дозволяла обходити правила регулятора щодо виведення капіталу з країни. За твердженням людей, знайомих з ходом розслідування, від відмивання грошей виграли члени найближчого оточення президента Володимира Путіна. Ігор Путін — син молодшого брата батька президента, працював у раді директорів Промсбербанка, перед закриттям.

Центробанк РФ стверджує, що, щоб уникнути розкриття, брокери в Москві проводили ці операції через великі західні банки. Основна їх частина пройшла через Deutsche Bank в 2012-2014 роках. Про дзеркальні угоди вперше повідомив Bloomberg News в 2015 році. Це потрясло найбільший німецький банк, який й без того страждав від проблем з законом та штрафів після фінансової кризи.

Deutsche Bank визнав «систематичні» порушення внутрішнього контролю, закрив торговий стіл в Росії, та погодився виплатити $630 млн штрафів Управлінню з фінансових послуг Великобританії та Департаменту фінансових послуг штату Нью-Йорк за недостатні зусилля в боротьбі проти відмивання грошей. Міністерство юстиції США проводь кримінальне розслідування у цій справі.

Російська влада обійшлася з Deutsche Bank куди м'якше. Регулятор оштрафував банк на 300 000 рублів, похвалив за співпрацю, і закрив справу. Хоча в справі Куликова не згадується назва німецького банку, слідчі неодноразово допитували свідків про Deutsche Bank та дзеркальні угоди, стверджують адвокати й свідки у справі.

На суді, Куликов заявив про свою невинність та сказав, що став «цапом-відбувайлом», щоб приховати діяння дійсно великих гравців, які насправді контролювали Промсбербанк. Слідство висунуло звинувачення тільки проти Куликова у справі Промсбербанка, але імена його партнерів по банку сприймалися, як тих, хто замішаний у відмиванні грошей. Двоє з інвесторів банку — Ігор Путін та Олександр Григоріїв — були акціонерами Російського земельного банку, який регулятор закрив у 2014 році. Цей банк влада пов'язувала зі схемою відмивання понад $20 млрд. Через великий масштаб, схема отримала назву «Російська пральня».

Корупція в верхах

Інша квартира, інший випадок. У вересні 2016 року поліція з'явилася перед квартирою №284 на 11 поверсі новозбудованого розкішного комплексу Домініон при Московському державному університеті. На цей раз поліція розслідувала корупційну справу проти полковника МВС Дмитра Захарченко. Вони зламали двері, але вдома нікого не виявилося. Дещо привернуло їхню увагу — сховище, зроблене на замовлення. Всередині його поліція знайшла $124 млн і €1,5 млн. Щоб підрахувати ці гроші, у них пішла вся ніч. Гроші лежали в коробках з-під вина та в фірмових кульках з магазину Barberry. Також поліція знайшла «цеглини» з 100-доларових купюр в пакетах на загальну вартість $100 000.

Рейд на будинок Куликова не потрапив в заголовки московських видань, але історія в комплексі Домініон — так. Російські ЗМІ почали активно спекулювати на темі походження грошей: готівка з банків-банкрутів, хабарі або інші незаконні винагороди, відомі, як «чорний нал». Захарченко звинуватили в зловживанні службовим становищем, хабарництві та створенні перешкод при здійсненні правосуддя. На судовому засіданні в серпні, Захарченко заявив, що звинувачення проти нього сфабриковані. Подальші засідання закрили від громадськості, бо прокурори побоювалися розкриття конфіденційної інформації. Захарченко стверджував, що не жив в тій квартирі. І взагалі, квартира належала його сестрі, яка теж не проживала там. Судячи з усього, у квартирі мешкали тільки гроші.

Полковника Захарченко ведуть до зали судових засідань. Фото: gazeta.ru

Як й у випадку з Домініоном, «чорний нал», будь то дохід від злочинів, або прибуток бізнесу, який багатії намагаються приховати від цікавих очей Кремля, зберігаючи вдома, можливо, використовується в нелегальних та «сірих» угодах. Але величезна частина «брудних» грошей — близько $100 млрд на рік, за офіційними даними, — витікає з Росії в офшори. ВТБ — один з найбільших держбанків РФ — стверджує, що російські багатії зберігають три чверті своїх грошей за межею країни.

Щоб залишити регулятора «з носом», злочинці часто змінюють складні ланцюги транзакцій, банків та компаній-прокладок, які використовуються для виведення грошей з Росії в глобальну фінансову систему. За твердженням регулятора, дзеркальні угоди були одним з найпопулярніших способів виведення грошей в першій половині цього десятиліття. Але зараз, їх замінили інші схеми, в тому числі незаконні договори про перестрахування та шахрайські судові постанови. Інші канали відмивання грошей користуються слабкими регуляторними нормами в колишніх країнах радянського блоку, таких як Молдова.

«Завжди легше вкрасти гроші, ніж їх заробити», — каже омбудесмен Асоціації російських банків Павло Медведєв. Але після цього, гроші необхідно «відмити» та зберігати в безпеці, що пояснює, чому такі суми залишають Росію. «За кордоном гроші захищаються набагато краще», — стверджує Медведєв. Йому це точно відомо, адже Медведєв понад два десятиліття пропрацював членом парламенту, що представляє інтереси партій, пов'язаних з Кремля. Він брав участь в розробці більшості банківських законів РФ. «У Росії, правила гри ненадійні, тіньова економіка дуже велика, а рівень корупції — високий», — пояснює Медведєв.

Протягом багатьох років, російські регулятори борються та програють в битві з відтоком капіталу. Але після того, як напруженість у відносинах із Заходом посилилася через кризу в Україні, а санкції США та ЄС націлилися на закордонні багатства наближеного кола президента Путіна, Кремль посилив репресії. Путін закликав російських товстосумів повернути свої гроші на батьківщину, щоб зміцнити економічну оборону країни. Обвал цін на нафту — основну статтю експорту РФ — тільки посилив необхідність повернення готівки в країну. «Економічна безпека стала більш важливою, ніж лояльність еліт», — стверджує член кремлівської консультативної групи та глава антикорупційної групи Кирило Кабанов. «Це питання стало політичним».

Публічно, високопоставлені російські чиновники наполягають на тому, що боротьба з незаконними фінансовими потоками проходить успішно. Але конфіденційно, вони визнають, що зусилля спрямовані в основному на гравців малої та середньої руки, що залишає «темних кардиналів» великих угод недоторканними. Саме так, Олександр Лебедєв бачить цю ситуацію. Лебедєв — часто критикує Кремль. Раніше він був банкіром та членом парламенту, який розслідував відмивання грошей. «Окремих банкірів заарештовують, але, як правило, це дрібні рибини», — каже Лебедєв.

Становлення

Під час суду, Куликов сидів за гратами клітки для підсудних — фірмової «візиткою» будь-якого російського кримінального засідання. Худий та педантичний, в окулярах без оправи. Куликов робив нотатки у своєму товстому записнику під час засідання, створюючи академічну атмосферу. Насправді, як згадує Куликов, він використовував час у в'язниці, щоб закінчити докторську дисертацію по російській економіці — ще одна наукова ступінь в добавок вже наявної юридичної.

Куликов — корінний москвич — довгі роки був відносно низькопрофільним гравцем у фінансовому світі міста, перш ніж він інвестував в банк, який «посадив» його до в'язниці. Він займався політикою. У 2007 році він був одним з понад 500 кандидатів у парламент, висунутих прокремлівської соціалістичною партією, яка отримала всього 39 з 450 місць. Куликов не зовсім підходив для передвиборної кампанії та програв. «Єдиний раз, коли я його побачив — на плакаті передвиборної кампанії», — розповідає Олексій Андрєєв, який балотувався від соцпартії в тому ж регіоні.

Перед тим, як потрапити в Промсбербанк, Куликов у своєму резюме вказав досвід роботи в якості «радника голови» Кредитімпексбанка — кредитора середньої руки в Москві. Судячи з усіх, він також був одним з його акціонерів: Ордком — компанія, яка належала Куликову — володіла 20% часткою банку. Слідчі обшукали московський офіс Кредитімпексбанка в березні 2013 року, стверджуючи, що банк був учасником шахрайської схеми з повернення податків на імпортні товари. За даними Слідчого комітету РФ, в цій схемі зловмисники відмили 8 млрд рублів. Хоча, немає ніяких ознак того, що кримінальна справа хоч скільки-небудь просунулося, Центробанк відкликав ліцензію Кредитімпексбанка через рік після обшуків. Причиною послужило порушення нормативних актів. Яких саме — регулятор не уточнив.

На той час у Куликова вже був запасний варіант. Промсбербанк був заснований в 1990 році в сутінках радянського комунізму. Назва банку походить від «Промисловий Ощадний банк». У ті дні фінустанова фокусувалася на фінансуванні заводів в Подільську уздовж річки Пахра. Амбітністю Промсбербанк не відрізнявся й в кінці 2012 року він зайняв 264-е місце за розміром активів серед російських банків.

Відділення Промсбербанка в Подольську. Фото: podolsk.ru

Приблизно в той же час, початкові власники Промсбербанка продали банк Куликову та його партнерам, включаючи Ігоря Путіна, який став одним з 7 членів ради директорів, та Григор'єва. Куликов отримав частку в 19%. Разом зі своїми партнерами, він заплатив 1,8 млрд рублів за контрольний пакет акцій банку.

За даними судових документів, нові власники Промсбербанка хотіли перетворити його у великого гравця. І вони швидко взялися до діла, розповіли екс-співробітники слідчим. Нові клієнти отримували величезні кредити через день після відкриття рахунку, що стало радикальним відходом від політики колишніх власників «тихіше їдеш — далі будеш». Один з керівників банку пізніше розповів, що теки з документами великих нових клієнтів позначалися буквою «А», щоб позначити їх статус VIP. У міру зростання обсягів, довгострокові старі клієнти виявилися забутими, йдеться в судових записах.

Куликов, тим часом, думав про високе. Двічі протягом року після покупки Промсбербанка, він відвідував московську штаб-квартиру Deutsche Bank, щоб переконати топ-менеджерів німецького банку відкрити кореспондентські рахунки для Промсбербанка, випливає зі свідчень Куликова в ніч арешту. Ці рахунки, дозволили б Промсбербанку проводити операції через Deutsche Bank (представники Deutsche Bank відмовилися від коментарів). Немає ніяких доказів, що Куликов в цьому досяг успіху.

Неважливо. Куликову та його партнерам все одно вдалося заробити мільярди рублів співпрацюючи з Deutsche Bank.

Дзеркала

Дзеркальна торгівля почалася в 2012 році, говориться в даних внутрішнього розслідування Deutsche Bank. Серед перших учасників була московська брокерська компанія IK Financial Bridge. Вона стала одним з декількох місцевих гравців, які розміщували значні ордера в російській філії Deutsche Bank на покупку великих пакетів першокласних акцій російських компаній, на зразок Лукойл та Сбербанку. Одночасно, здавалося б, не пов'язані компанії, що базуються у Великій Британії, або в одному з британських протекторатів, наприклад на Віргінських островах, розміщували такі ж ордера на продаж тих же акцій в тих же обсягах через Deutsche Bank в Лондоні. Німецький банк виплачував їм виручку в доларах і євро.

Дзеркальні угоди — тисячі протягом 4 років — не приносили ніякого прибутку від біржової торгівлі, адже проводилися вони одномоментно. Мова йшла не про заробіток грошей. Йшлося про пересування грошей.

Зрештою російський регулятор в серпні 2013 року відкликав ліцензію компанії Financial Bridge за неодноразове порушення закону про діяльність на ринку цінних паперів та відмиванні грошей. Однак, на той час, дзеркальні угоди проводилися вже через інших брокерів. Lotus Capital — один з них. За даними Центробанку РФ, Lotus Capital оплачував свою частину дзеркальних угод в рублях через рахунок в Промсбербанку. Lotus Capital зберігала акції в Laros Finance — депозитарній компанії, яка належала партнерам Куликова по Промсбербанку.

У дзеркальних угодах брали участь тільки акції відомих російських компаній. Фото: polytuka.ru

До кінця 2014 року, регулятор навсправжки зацікавився цією схемою. Центробанк звернув увагу на великі обсяги угод, які, здавалося, проводилися тільки в одну сторону — або все акції купувалися відразу, або продавалися. У квітні 2015 року, Deutsche Bank припинив працювати з Lotus Capital, після того як Центробанк РФ попередив, що Lotus проводить підозрілі транзакції. У жовтні, знову після попередження Центробанку, Deutsche Bank припинив співпрацювати з Rye, Man & Gor Securities — іншим брокером, практикуючим дзеркальну торгівлю. І знову Куликов вийшов на сцену.

Зовсім незадовго до цього, Rye Man перейшов до нового власника та став активним дзеркальним трейдером. Коли керівник цього брокера приїхав в московський офіс Deutsche Bank, щоб проллоббіювати відстрочку припинення співпраці, він взяв з собою Куликова. Куликов не займав будь-якої посади в Rye Man. Він розповів дуже заплутану історію, щоб пояснити свою присутність, повідомив один з представників Deutsche Bank поліції. Куликов сказав, що інвестори за угодами, які Deutsche Bank визнав підозрілими, насправді були клієнтам кіпрського банку. Пізніше Куликов заявив поліції, що частково володів банком в Нікосії, який планував купити Rye Man. Але він відмовився називати імена інвесторів або пояснити, звідки з'явилися гроші для трансакцій.

Це не вразило співробітників відділу комплаенса Deutsche Bank і вони зажадали від Куликова, пояснити раптовий сплеск односторонніх угод, а також звідки на них з'явилися гроші. Але пояснень вони так і не отримали.

Куликов не здався. Після зустрічі, за даними поліції, він подзвонив співробітникові відділу комплаенса Deutsche Bank та зажадав термінової зустрічі. Вони зустрілися в кафе Кавоманія на першому поверсі московського будинку Deutsche Bank.

За даними внутрішнього розслідування Deutsche Bank, Куликов розповів співробітнику, що життєво важливо, щоб німецький банк продовжив співпрацювати з Rye Man і наполягав на легальності транзакцій. Далі, Куликов сказав, що у нього є «неофіційна пропозиція» для співробітника і непомітно підсунув до нього свій телефон. На екрані було написано «0,1-0,2% від місячних обсягів», — розповів співробітник Deutsche Bank поліції. Співробітник розцінив це як хабар, про що пізніше доповів в Deutsche Bank. Коли Куликова запитали про цю ситуацію під час судової перерви, він підтвердив факт зустрічі, але давання хабара заперечував.

До цього часу, дзеркальні угоди Deutsche Bank були полічені. Протягом двох місяців, в лютому 2015 року, російська поліція з'явилася в московському офісі банку у зв'язку з розслідуванням справи про шахрайство з Lotus Capital — брокера з рахунками в Промсбербанці. Потім, протягом декількох днів, топ-менеджери Deutsche Bank ініціювали внутрішнє розслідування, яке в майбутньому виявить дзеркальні угоди на мільярди. До весни, кілька московських співробітників Deutsche Bank відсторонили від роботи, а з усіма клієнтами, пов'язаними з дзеркальними угодами, припинили співпрацю.

Проте справа стала ще більш заплутаною. Регулятор виявив, що всі клієнти, в інтересах яких проводилися дзеркальні угоди, були пов'язані один з одним через спільних директорів, власників, співробітників або через спільні адреси. Але всі ці зв'язки, згідно зі звітом британського Управління з фінансових питань, опублікованому в цьому році, були просто «посередниками, які торгували від імені нерозкритих основних клієнтів».

У той же час у Промсбербанка з'явилися власні проблеми. Агресивна експансія під управлінням нових власників, включаючи кредитування сумнівних клієнтів, привела банк до дефіциту готівки. Аудитори Центробанку РФ вивчили баланси Промсбербанка та встановили, що безліч кредитів видали з невеликим забезпеченням або зовсім без нього. Пізніше головний бухгалтер Промсбербанка підтвердив це, коли давав свідчення.

Регулятор зажадав від банку створити резерви під ці позики, але у Промсбербанка не виявилося грошей, щоб покрити можливі збитки. До березня 2015 року, у Промсбербанка навіть не було достатньо готівки, щоб видавати гроші вкладникам, які рознервувалась від обшуків в банку. Документи про деякі найбільш великі кредити, які на думку регулятора були сумнівними, зникли при переїзді банку в інший офіс, йдеться в судових записах. 2 квітня Центробанк відкликав ліцензію Промсбербанка. Менше ніж через три місяці, Московський обласний арбітражний суд визнав Промсбербанк банкрутом.

Головою об стінку

Олександр Шаркевич — елітний поліціянт під прикриттям, який розслідує відмивання грошей — зупинив свій Лексус неподалік Великого театру Москви. Він відкрив вітрове вікно та заговорив з людиною, що стоїть на розі. Як тільки Шаркевич знову рушив, чоловік кинув пакет через все ще відкрите вікно. Агенти ФСБ з'явилися з нізвідки, здивувавши Шаркевича. Він натискає на газ та їде далі. ФСБ наздогнала його через кілька кілометрів, де Шаркевич виявився в пастці знаменитих московських пробок.

У пакеті лежало €350 000 готівкою. Протягом двох годин суперечок, Шаркевич намагався пояснити, що він працює під прикриттям. Його мета — втертися в довіру шахраїв великого калібру, які відмивають гроші. Безрезультатно. ФСБ заарештувала його. Після півтора року в тюрмі, йому вдалося позбутися звинувачень в корупції в 2009 році. Але підозрювані у відмиванні грошей, за яким він полював, пішли безкарними. Шаркевич стверджує, що у шахраїв був високопоставлений протектор в ФСБ.

Зараз, Шаркевич у відставці та ділиться своїм унікальним поглядом на відмивання грошей в Росії. Він каже, що криміналітет настільки глибоко проник в російську поліцію та служби безпеки, наскільки й в бізнес, а також фінансову сферу. Банкіри, замішані у відмиванні грошей, часто використовують неофіційний розподіл грошей для свого незаконного бізнесу. Більш того, навіть збройні сили можуть використовувати «чорний нал» для чого завгодно: від стеження за злочинним потоком до фінансування таємних операцій за кордоном. Зазвичай, «грошовий мішок» заарештовують, або він приходить до «поганого кінця», тільки тому, що його високопоставлений протектор втратив роботу, каже Шаркевич. «Ці банкіри надають різні послуги, імовірно, в інтересах влади», — продовжує Шаркевич. У свою чергу, «банкірам дозволяють не тільки порушувати закон, але і виводити гроші з країни».

Достовірно, ніколи не стане відомо, чи був Куликов «цапом-відбувайлом» у справі Промсбербанка, щоб захистити найбільш впливових людей. На суді, Куликов стверджував, що він — дрібний чоловік, з міноритарним пакетом акцій в 19%. Більш того, він турботливий син, який подарував акції своїй матері на 70-й день народження. Він не входив до ради директорів. У нього навіть не було посади.

Обвинувальний акт проти нього розтягнувся на 437 сторінок та зображує його абсолютно по-іншому. Саме він зібрав інвесторів для покупки банку в 2012 році, прилаштував «союзників» на ключові посади в керівництві, і він почав видавати величезні кредити новим клієнтам. Велика частина з позичальників були компаніями без реальних операцій — «компанії-одноденки», як їх називають на російському бізнес-жаргоні, — які ніколи не повертали кредити, стверджують прокурори.

Партнери Куликова по Промсбербанку мали довгу історію в російському фінансовому секторі, особливо в банках-банкрутах. Ігор Путін увійшов до ради директорів Промсбербанка, коли Куликов та інші партнери купили фінустанову, йдеться в судових документах. Він вийшов з ради в 2014 році. На той час, два інших банки, в яких Путін мав частку, були закриті Центробанком. У заяві російській пресі в той рік, він сказав, що йде з банківського сектора та закликає фінустанови «очищатися від глав з сумнівною репутацією». Відтоді він зник з очей громадськості.

За Ігорем Путіним давно тягнеться недобра слава. Фото: supermosk.ru

Ігор Путін та ще один інвестор Промсбербанка Григор'єв, також були пов'язані з іншим банком-банкрутом — Російський Земельний Банк — центральним персонажем в горезвісній справі «Російська пральня». За підрахунками Центробанку РФ, через «Російську пральню» за 18 місяців пройшов $21 млрд брудних грошей. Велика частина з них виводилася через зубожілу колишню радянську республіку Молдова. Урядові слідчі стверджують, що ця цифра може бути вдвічі більше.

Російське видання Новая газета та Проект по проведенню розслідувань про організовану злочинність та корупцію стверджують, що з цією схемою пов'язано 70 000 транзакцій, 1 920 компаній у Великобританії та 373 у США. Григор'єв знаходиться у в'язниці з листопада 2015 року. Його звинувачують в організації злочинного угруповання в двох інших банках. Григор'єв, через свого адвоката, заперечує звинувачення та стверджує, що продав свою частку в Промсбербанку до того, як злочини, в яких звинувачують Куликова, мали місце. Незважаючи на відносно високе положення Ігоря Путіна та Григор'єва в банківській сфері РФ, Куликов не назвав їх покровителями схем в Промсбербанці. Він вказав на іншого свого інвестиційного партнера — Івана Мязина.

Велика риба

Офіс Мязіна в центрі Москви не привертає до себе уваги. На дверях немає його імені. У самому офісі майже немає меблів. Своє перше інтерв'ю він дав у присутності адвоката в 53 роки. Він стрункий та одягнений в дорогий блакитний піджак й джинси. Він не шкодує, що співпрацював з В'ячеславом Іваньковим — легендарним російським босом організованої злочинності, відомий як Япончик, якого застрелили на вулицях Москви в 2009 році. «Він був тихою, розумною та простою людиною», — ділиться враженням Мязін. «Ми святкували Новий рік разом з нашими сім'ями».

Але Мязін стверджує, що знайомство не робить його злочинцем. Він визначає себе, як «фінансовий консультант», який не відчуває нестачі клієнтів. При цьому їх особистості він не розкриває. Так, три банки, в які він інвестував, включаючи Промсбербанк, позбулися своїх ліцензій. Але це результат надмірно старанних дій регулятора, а не будь-яких помилок з його боку, говорить Мязін. Що стосується звинувачень Лебедєва, який назвав його «одним з творців Російської пральні», Мязін заперечує будь-яке причастя, додаючи: «Я розсердився, коли це почув».

Мязін каже, що Куликов вийшов на нього в 2012 році та запропонував інвестувати в Промсбербанк. «Коли Куликов показав мені банк, він виглядав, як« цукерка » — тільки 0,3% поганих кредитів», — розповідає Мязін. Довіри до угоди додав той факт, що Григор'єв, який зараз в тюрмі через шахрайство в Російському Земельному Банку, теж брав участь в угоді. «Я знав Сашу Григор'єва ще до того, як він став банкіром», розповідає Мязін. «Він завжди міг укласти угоду. У нього були великі зв'язки ». Financial Bridge — один з перших дзеркальних трейдерів — також брав участь в угоді, в якості консультанта та власника пакета акцій деяких акціонерів, — розповів Мязін.

В ході справи Куликова, поліція допитала Мязіна. Йому не пред'явили звинувачення у зв'язку з шахрайськими схемами Промсбербанка. Але в суді, він свідчив проти свого колишнього партнера.

Засуджений

Червневий день в Подольську. Суд над Куликовим уже пройшов півдороги. Підсудний сидить у клітці. Мязін свідчить про статус Куликова в Промсбербанку. «Звичайно, Олексій грав дуже активну роль в діяльності банку», говорить Мязін. «Його думка була дуже вагомою».

Куликов це заперечує, стверджуючи, що саме Мязін, врешті-решт, підписав договір про найм на роботу Бориса Фоміна — голови Промсбербанка, який зник після того, як його ім'я з'явилося в розшуку через махінації в банку. Суддя Діана Алмаєва у відповідь, наказала Куликову заспокоїтися.

Пізніше, в судовому розгляді, адвокат Куликова Тетяна Галімарданова давила на Мязіна через підписи під договором — його підпис стояв прямо там. «Це дивує мене», зазначив Мязін. «Я не міг підписати цей протокол, але бачу свій підпис».

Незадовго до закінчення суду, Куликов отримав можливість прямо допитати Мязіна. Коли Куликов почав тиснути на Мязіна, намагаючись дізнатися, чи знав він про крадіжку активів банку, суддя закрила рот Куликову. «Не захоплюйтеся, Куликов», — сказала вона без подальших пояснень.

Чотири місяці по тому, в жовтні, суддя Алмаєва почала читати вирок у голос, як того й вимагає російська судова процедура. Щоб прочитати 400 з гаком сторінок, знадобився майже повний тиждень. Її голос ставав хрипким та квапливим, коли вона читала аргументи, приймаючи позицію звинувачення й відкидаючи — захисту. Остаточний вирок вона озвучила в дощовий п'ятничний ранок: винен, 9 років у в'язниці.

На одній з лавок відвідувачів, ридала мати Куликова. Плюшкіна, кохана Куликова, намагалася її заспокоїти, кажучи, що є шанс виграти апеляцію. (Адвокат Куликова подав апеляцію через тиждень). У клітці підсудного, Куликов зблід, опустив обличчя в долоні, та сперся на решітку — сльози стояли в його очах. Його руки стискали металеві прути настільки сильно, що аж побіліли суглоби.

«Вам зрозумілий вердикт?», — запитала суддя Алмаєва.

«Так, Ваша честь», — відповів Куликов.

Переклав Олекса Рябуха

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 64

+
+13
mary27
mary27
7 січня 2018, 18:27
#
И всё через ''Дойче банк''.
+
+41
Whitmore
Whitmore
7 січня 2018, 20:29
#
Честно говоря, так и не понял, что я должен был вынести из этой статьи… то есть я понимаю, что средний читатель Bloomberg должен был сделать вывод, что «в рашке все плохо а Куликов — несчастный человек, жертва кровавой гэбни» — ок. я, например, считаю что он не жертва а соучастник. для среднего читателя украинского Минфина тут как бы совсем ничего нового, «там товарищ Ким Ир Сен, там все то же, что у нас».
+
+69
Ukrmercy
Ukrmercy
7 січня 2018, 21:40
#
И добавлю: у нас тоже всё идёт по плану, и легетимный использует офшоры и оптимизацию уплаты налог, как и все остальные. Кстати, дойче банк много интересных наших олигархов обслуживает, интересно когда и с ними он «попадёт»
+
0
Den86
Den86
8 січня 2018, 10:33
#
Что непонятно, это же десятилетние биржевые зеркальные схемы которыми пользовались и полузуются 99% клиентов компании Гонтаревой в Украине? Они не только аналогичны российским, их активно использовал и использует украинский и российский олигархат в Украине. Спасибо автору за статью. Но хотелось бы, что НАБУ и прокуратура распутали этот клубок и вернули украденные активы Украине
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
8 січня 2018, 11:57
#
Правильно говорить не украденные, а оптимизированные =) Украина- цэ европа.
+
0
mary27
mary27
10 січня 2018, 22:41
#
«десятилетние биржевые зеркальные схемы которыми пользовались и полузуются 99% клиентов компании Гонтаревой в Украине?» — в Украине есть и другие биржевые брокеры, кроме «компании Гонтаревой».
Но вы слышали только про ICU.
Для «зеркальных схем» нужны первокласные, высоколиквидные украинские ЦБ, которые торгуются на иностранных биржах, подумайте, сколько их, и какой там объем торгов)
Впрочем, зачем вам такие «мелочи»)
Главное, громко кричать про «зраду» и «вывели на оффшоры!!!11»(рада, что выучили новое слово).
99% клиентов покупают гос.облигации.
Так что, чтоб что-то вернуть, надо для начала что-то вывести.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 3:49
#
Сейчас бы циферками угостить, сколько денег в овгз, сколько где. А то голословно что-то доказывать- обратная сторона той же монеты
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
11 січня 2018, 11:00
#
На сайте НБУ по ссылке https://bank.gov.ua/control/uk/allinfo

В самом низу справа найдёте по заголовкам.
Под каждым заголовком скрывается файлик, который можете скачать на свой комп и наслаждаться цифрами:

Результати розміщення облігацій внутрішніх державних позик

Дохідність ОВДП на первинному ринку, щомісяця

Узагальнена інформація стосовно виконаних угод з купівлі/продажу ОВДП на вторинному ринку, щодня

ОВДП, які знаходяться в обігу, за сумою основного боргу, щодня

Справедлива вартість ОВДП та коригуючі коефіцієнти

Результати аукціонів з купівлі/продажу Національним банком України ОВДП на фондових біржах

Результати проведення процентних тендерів з розміщення депозитних сертифікатів Національного банку України

+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 11:21
#
Посмотрел цифры за год, нашел интересную новость https://minfin.com.ua/2017/12/12/31409873/
Также нашёл наши компании которые вышли с IPO на забугорные рынки, посомтрел количество продаж за бугром- разница более чем в 2.7 раз. Т.е. овгз было привлечено меньше. С одной стороны сначала порадовался- наши компании котируются за бугром и в таком количестве. С другой стороны- нет гарантии что это они не отмывали деньги. Двоякое чувство. И сорока на хвосте принесла еще новость про вывод % по инвестициям за бугор- из той же оперы.
+
+30
mary27
mary27
11 січня 2018, 12:58
#
А вот про сказки «о выводе из Украины 1,5 млрд юсд „денег Януковича“ через Гонтареву», второй комментарий:
https://www.facebook.com/monovaolena/posts/1806727082694044?hc_location=ufi
Фейк.
+
0
ballistic
ballistic
9 січня 2018, 0:37
#
Ось тут буде цікавіше:
2 лютого в Конгресі представлять санкційний звіт про статки і корумпованість наближених до Путіна олігархів
+
+30
Whitmore
Whitmore
9 січня 2018, 9:31
#
Надо понимать, имущество и коррумпированность приближенных к Порошенко олигархов не волнует ни конгресс США ни вас
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
9 січня 2018, 10:40
#
Надо понимать, что нельзя валить всё в одну кучу.

Пока мы обсуждаем перевод статьи об одном российском банкире.

Хотите обсуждать «имущество и коррумпированность приближенных к Порошенко олигархов» — опубликуйте на Минфине своё видение этой проблематики.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
9 січня 2018, 10:54
#
Там тема разговора была такая: все страны совка делают примерно одно, а именно: зеркалкой, офшорами страдают. Где-то это закончилось раньше(прибалтика), где-то это есть до сих пор- расея, Украина, РБ, Казахстан, Узбекистан. Я тут давеча нарвался на стохастика, и просматривал статистику по фондовому рынку- что-то уплаты налогов там не увидел, вернее суммы удручающие. И в чём суть- почему автор статьи (не переводчик) не вспоминает что такое же твориться и в странах, которые они поддерживают? Если я правильно понял, Whitmore именно это имел ввиду. У нас иммунитет для прессы, или как?
+
+45
Qwerty1999
Qwerty1999
9 січня 2018, 11:02
#
Bloomberg провёл расследование конкретных фактов по конкретным делам и по конкретной стране — за это им большое спасибо.

Мне непонятны ваши претензии к блумбергу, хотя ваше недовольство публикацией
вполне объяснимо — ведь они с вами не посоветовались, о чём им писать.
Да и Минфин не обсуждал с вами, что ему переводить и публиковать.

У нас всё ещё демократия, поэтому вы самостоятельно можете провести расследование и опубликовать фактический материал либо передать его в Блумберг и попросить перепроверить и опубликовать.
+
+30
Whitmore
Whitmore
9 січня 2018, 11:04
#
Тут даже не в этом дело, хотя понятно, что ни одно СМИ не будет писать о проблемах в «правильных» странах и будет выпячивать проблемы в «неправильных», это ожидаемо, это есть и в Bloomberg и в Коммерсанте и в Экономической правде.
Я больше отвечал Ballistic'у, который нашел очередную перемогу над РФ, когда у нас те же самые проблемы. мне лично воровство в РФ примерно как коррупция режима Мугабе в Зимбабве. если бы я жил в РФ или в Зимбабве — меня бы это интересовало. но я живу в Украине.
если цель той перемоги в доказательстве самому себе что завтра РФ развалится и отстанет от Украины, то я отвечу старым анекдотом «папа, водка подорожала, теперь ты будешь меньше пить? нет, сына, теперь ты будешь меньше есть».
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
9 січня 2018, 11:07
#
Мой вариант ответа — чем больше все причастные выведут из РФ бабла,
тем быстрее РФ отстанет от Украины.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
9 січня 2018, 11:13
#
То вряд-ли, там национальная идея такая: надо постоянно кого-то захватывать и делать вид что все силы уходят на поддержание порядка, иначе вопросов будет много- куда девается весь бабос.
Всё простенько объясняют: америкосы вобще лютуют, англичанка гадит, малоросы на их земле живут итд итп
У нас дело тоже недалеко ушло: любая проблема- то всё АТО, попередники и конъюнктура
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
9 січня 2018, 11:16
#
Лично я всё ещё надеюсь…
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
9 січня 2018, 11:25
#
Конечно тоже надеюсь, но оптимизма за последние годы поубавилось
+
0
Whitmore
Whitmore
9 січня 2018, 11:15
#
Скажите, за всю историю Российской империи / СССР / современной России вообще хоть раз был прецедент, когда внутренние экономические проблемы хоть как-то влияли на внешнюю политику? это ж наоборот самый простой способ сплотить если не всех то большинство.
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
9 січня 2018, 11:24
#
Приведу другой пример…

В 1969 году произошёл советско-китайский пограничный конфликт на острове Даманский — вооружённые столкновения между СССР и КНР за контрольнад островом площадью 0,74 кв км.
Погибло более пятидесяти советских пограничников.
А в 1991 году СССР тихо и мирно передал эту территорию под юрисдикцию Китая и вопрос закрылся.

Сейчас РФ отдаёт Китаю огромные территории и не только в аренду, но и навсегда.

Поэтому РФ с таким же успехом тихонько может вернуть всё, что аннексировала и оккупировала у Украины в 2014.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
9 січня 2018, 11:27
#
Единственный способ вести диалог в расеей- давать по щщам. Если бы вместо АТО, объявили военное положение и под ружьё поставили миллионы- расея бросила бы и крым и донбасс. Другое дело что у нас: за 3 дня АТО закончим. В этом и грусть. При открытом конфликте, именно открытым и чтобы миллионы были мобилизованы- ЕС и США не смогли бы просто стоять и соболезновать и рекомендовать что-то с озабоченными лицами.
+
+15
Whitmore
Whitmore
9 січня 2018, 11:36
#
В первую очередь хотелось бы спросить — а вы хотите / готовы лично встать в ружье за возврат Крыма и Донбасса?
ну и по сути вопроса — Крым то врядли, а Донбасс нам уже не знают как врулить, а действующая власть уже не знает как от него отмахаться и продолжить там конфликт, потому что для них это ну просто дар божий, на который можно списывать все проблемы, щимить всех оппонентов и осваивать миллиарды.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
9 січня 2018, 12:09
#
По возрасту не подхожу, но в части поработать на мобилизации- да, вполне. И проблему надо было с ходу решать, а не тянуть кота за это самое. И насчёт Крыма- вы увидете, нам его впарят, оставив за собой Севастополь
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
9 січня 2018, 16:06
#
Для такого сценария Севастополь должен стать островом.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
10 січня 2018, 1:44
#
Ну, Крым орошать нечем. Вяликий Пу конено может встать на колени и наплакать им воды- но она тоже будет солёная, как и солончаки, которые разрушают c/х земли. Интересный факт: друг мой живёт в горной Ялте, и его предки с 12го века разводят там виноград. Им перестали воду еще в 2015ом поднимать наверх для использования, для поливо то тем более. Они открыли горные акведуки, построенные их предками, чтобы с помощью горных ручьев поливать- прибежали овчарки военные и закрыли, мол это ценный природный ресурс и его нельзя тратить. Так вот, они пережили за всё время существования виноградника- 38 окупаций, 38! И только одна разрушила виноградник. Жаль, классный коньяк делали.
+
0
mary27
mary27
10 січня 2018, 22:47
#
1991й год?)
А перед ним «нефтяной кризис», и заболевание «голландской болезнью», как сейчас в РФ.
+
+12
mary27
mary27
10 січня 2018, 23:03
#
Допусти, в Украине вводится ваше долгожданное военное положение, и что?
«Ставят под ружье миллионы» — ага, в пехоту.
А остальных — копать рвы, как в 1941?
Что дальше, распишите ваше видение.
«При открытом конфликте, именно открытым и чтобы миллионы были мобилизованы- ЕС и США не смогли бы просто стоять и соболезновать и рекомендовать что-то с озабоченными лицами.» — советую вспомнить кампанию 1939 года.
Англия и Франция, связанные военным договором с Польшей весь год занимались «странной войной».
У ЕС/НАТО с Украиной нет даже такого договора.
Есть Будапештский меморандум, с которым можно только в туалет сходить.
+
+12
mary27
mary27
10 січня 2018, 23:03
#
Кстати-кстати.
С зимы 2015 года РФ всеми силами пытается впихнуть Донбасс Украине.
+
+12
mary27
mary27
10 січня 2018, 23:05
#
«Поработать на мобилизации» — «писарем при штабе»©?)
+
+60
Qwerty1999
Qwerty1999
11 січня 2018, 1:07
#
«Есть Будапештский меморандум, с которым можно только в туалет сходить.»

С «Договором о дружбе, сотрудничестве и партнёрстве между Российской Федерацией и Украиной» можно целый год из сортиров не вылазить.
Там столько страниц о стратегическом партнёрстве и нерушимости границ,
что просто всраться и не жить…
+
0
mary27
mary27
11 січня 2018, 12:51
#
Это точно.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 13:15
#
Это называется: дай_мне_повод. Т.е. США раструбила бы на весь мир что европа в огне, итд итп. Вынужденные меры примерения были бы. Бряцанье ЯО, угрозы (как с Турцией) и всё закончилось бы тем, что поехали бы в мацкву наёмники и контрактники обратно. Отношения бы испортились с рашкой, но всё остальное было бы при Украине. Вместо этого, почитайте что сделало турченя в роли и.о. президента.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 13:16
#
Вы предлагаете как в 41ом стариков на убой гнать? Ватность свою при себе оставьте.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 13:16
#
Прямой конкурент обуховского завода :D
+
+15
Whitmore
Whitmore
11 січня 2018, 13:28
#
> Вы предлагаете как в 41ом стариков на убой гнать?
знаете, вот честно не хотел влезать, все что я хотел от вас услышать по этому вопросу, я уже услышал но…
это вы призываете поставить миллион под ружье, точно зная, что лично вас это не коснется. у нас таких призывателей, «душу й тіло ми положим», вся страна. но самим им в армию никак невозможно. будьте любезны или показать личным примером или меньше призывать.
+
+12
mary27
mary27
11 січня 2018, 13:29
#
«Вы предлагаете как в 41ом стариков на убой гнать?» — я предлагаю отвечать за слова:
Военнообязанные мужчины у нас до 60 лет, так что все законно.
Вы ж предлагаете «военное положение, и миллионы под ружье»?)
А отсидеться «на мобилизации» — чтоб все — «под ружье», а вы в военкомате бумажки перекладывали?)
+
+15
mary27
mary27
11 січня 2018, 13:32
#
«почитайте что сделало турченя в роли и.о. президента.» — Турчинов как раз выступал за введение ВП, его голос был единственным.
А наши «гибридные союзники» в то время говорили «ни за что, не провоцируйте РФ».
И «выражали глубокую обеспокоенность».
+
0
mary27
mary27
11 січня 2018, 13:43
#
«се что я хотел от вас услышать по этому вопросу, я уже услышал но…
это вы призываете поставить миллион под ружье, точно зная, что лично вас это не коснется… будьте любезны или показать личным примером или меньше призывать.»
Делаю вывод, что вы решили сманипулировать и «перевести стрелки»)
Вы писали, или я:
«Ukrmercy
9 января 2018, 11:27
Единственный способ вести диалог в расеей- давать по щщам. Если бы вместо АТО, объявили военное положение и под ружьё поставили миллионы- расея бросила бы и крым и донбасс».
Так что, призываю в первую очередь отвечать за слова)
И да, в 1939 году предельный возраст призыва составлял:
«Глава III
О ЗАПАСЕ РЯДОВОГО И МЛАДШЕГО НАЧАЛЬСТВУЮЩЕГО СОСТАВА
Статья 32. Запас первой и второй категорий делится на три разряда каждый по возрастному признаку:
первый разряд – до 35-летнего возраста;
второй разряд – до 45-летнего возраста;
третий разряд – до 50-летнего возраста.»
https://ru.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0_%D0%BE%D1%82_1.09.1939_%D0%BE_%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%B9_%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%98%D1%81%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F
Так что не надо «ля-ля»)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 14:32
#
Когда начали собирать терроборону, мой сын пошёл одним из первых. Это всё что вам нужно знать. А вы или ваш сын пошли?
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 14:34
#
У меня уже был 1 инфаркт и пару км пробежать для меня- не совсем реально. Вы наверное очень немудрая женщина, или очень молодая и неопытная, чтобы тем кто в возрасте такое предлагать. Выше whitmorу уже отписался про личный пример. И да- кривбасовской бригаде мы оружие и обмунидрование сами собирали, за свои средства.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 14:39
#
Выше уже отписался по этой теме. И я больше чем уверен что ваш отец, муж, брат или сын- в АТО не участвовали.
+
0
mary27
mary27
11 січня 2018, 20:55
#
Ага, то есть, с инфарктом вы имеете белый билет.
«чтобы тем кто в возрасте такое предлагать» — тем не менее, вы предлагаете миллионам мужчин «всать под ружье», а сами хотите отсидеть в тылу)
«кривбасовской бригаде мы оружие и обмунидрование сами собирали, за свои средства» — автоматы на базаре покупали, или на «Алиэкспресс»?)
+
0
mary27
mary27
11 січня 2018, 20:59
#
Ваш сын, но не вы)
Женщины в Украине не являются военнообязанными, вы не в курсе?)
+
0
mary27
mary27
10 січня 2018, 22:45
#
«все страны совка делают примерно одно, а именно: зеркалкой» — уже писала про трудноприменимость «зеркальных схем» для большинства стран СНГ.
Мне правда интересно, что из того, что торгуется например на KASE или UZEX нужно кому-то на биржах Англии?)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 14:38
#
А почему сразу Англии? Ввод/вывод средств через таёжные схемы Казахстана- сейчас мейнстрим в рашке
+
0
mary27
mary27
11 січня 2018, 20:53
#
Ну и какие казахские бумаги торгуются на Мосбирже?)
Или русские на KASE?)
И да, давно Казахстан стал «оффшором»?)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
12 січня 2018, 6:37
#
Если вы не понимаете как с помощью таёжного союза расеянцы бабки отмывают- нам не о чём говорить. Мат часть подтяните.
+
0
mary27
mary27
12 січня 2018, 13:12
#
Поняла, с «мат.частью» у вас туго, можете только важно щеки надувать)
Вы не первый такой.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
12 січня 2018, 13:41
#
Вы извините, но человеку с нулевыми познаниями в этом деле, не вижу смысла досконально всё разжёвывать. Попробуйте получить образование. Всего хорошего.
+
0
mary27
mary27
12 січня 2018, 14:11
#
«с нулевыми познаниями в этом деле» — вы уже грозились «циферками угостить», но так и не решились.
Делаю вывод, что вы очередной местный тролль.
Я в вас не сомневалась)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
12 січня 2018, 15:40
#
=) мне вам нечего сказать, вышиватница
+
0
mary27
mary27
12 січня 2018, 21:03
#
То я ватница, то вышиватница, то порохобот, то работник ''ПроКредита'', то НБУ...)
И все — один человек.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
12 січня 2018, 22:46
#
Женщины многогранны по своей природе, о чём Ukrmercy
и не преминул вам сообщить в такой оригинальный способ.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
13 січня 2018, 4:36
#
+15 =)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 січня 2018, 10:25
#
История с банкиром мне понятна, все деньги в России выводятся через банки, есть схемы, к ним прибегают все от Дупутатов Госдумы и чиновники, до Олигархов, которые также хотят спрятать деньги от Путина и ФСБ.

Пусть банкир, которого посадили благодарит Бога и молится, чтобы его не убили до того как он выйдет на волю. То как сьдья себя вела, понятно, было — дело по сути уже сделано и есть приговор. А Мязин как человек, котоырй вел дела от криминала 90-х, и остался живым до сегодняшнего дня — очень полезный человек для многих, и далее таким будет.

Меня больше впечатлила сумма найденный у «мента » «Внутри его полиция нашла $124 млн и €1,5 млн. » — вот это не слабо так. Я думаю он не дурак, даже отсидев лет 10, а еще могут пересмотреть по УДО, выйдет через 5 лет. Думаю у него где-то закопано такая же сумма, и часть за границей на родных полюбому есть. Эти деньги явно предназначались для дачи взяток другим людям.

А брат Путина не блещет, рожа типичного чиновника-коррупционера, которому пока все прощают, пока у власти брат-Президент.
Мне кажется слова кандидата в президенты России Ксении Собчак «Что Путин боится отойти от дел, так как сразу потеряет власть», имеет место быть, в России много скрытых игроков, которые оперируют большой суммой налички.
+
0
Kanarej
Kanarej
9 січня 2018, 12:20
#
Вот не понял только:
«Стук в дверь раздался около 6 часов холодного московского утра в марте 2016 года....»
«Стук не умолкает на протяжение часа, иногда он замедляется, но никогда не прекращался. Около 5 утра полиция взломала тяжелую стальную дверь.»
Короче, в 6 утра начали, час стучали и в 5 утра взломали? :)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 січня 2018, 15:07
#
Я также заметил эту несостыковку, но промолчал, возможно — трудности перевода.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
10 січня 2018, 9:35
#
Не все сотрудники морально готовы всего-лишь при наличии ордера ломать и крушить всё на своём пути.

А зная, что он сидит дома — периодически стучали — должен же он когда-то выйти из дома и открыть дверь или нет.

Как вариант — давали возможность уничтожить весь компромат, связанный с родственником президента — это тоже нельзя сбрасывать со счетов.

Ведь далее по тексту у полковника МВД дверь выбивали сразу, зная что он там не живёт.
Да и кто такой Захарченко, по сравнению с друзьями семьи президента.
+
0
Алексей Рябуха
Алексей Рябуха
10 січня 2018, 14:01
#
Безусловно тут ошибка. Исправили. Спасибо!
+
+42
Bikeman
Bikeman
10 січня 2018, 13:07
#
А описать тысячи криминальных историй об украинском банковском секторе некому :-)
Перевести Блумберг про Россию проще: всё готово, фигуранты — далеко, и не свои. Безопасно.
А у нас своих таких собственных историй — тьма: с лицами, документами, фактами, покровителями.
Наберется на целую серию «Жизнь замечательных людей: банкиры».
+
+9
Ukrmercy
Ukrmercy
10 січня 2018, 13:16
#
Есть традиция в Украине: заводить дела и прочие радости, после того как поменяется власть. Так что- всё ещё будет. Всегда тэпэрэшники становятся папэрэдниками.
+
0
Bikeman
Bikeman
10 січня 2018, 13:51
#
Фигня только в том, что сроки исковой давности истекают.
Придётся решать дилемму о законности и справедливости — это вечный камень преткновения в правосудии: либо «право», либо «судие»…
У многих они уже истекли.
И для адвокатов вышедшие сроки исковой давности будут очень сильным аргументом, если следствие как-то попытаются реанимировать.
Очень легко станет натягивать «политическую расправу» со всеми вытекающими: вчерашние воры в глазах публики станут святыми мучениками.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися