Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 січня 2018, 11:17

Вісім важливих змін в законодавстві на наступний рік

«Мінфін» підготував огляд найважливіших нововведень законодавства, які очікують нас вже в перші дні нового року.

Поздравляем всех с новогодними праздниками.
Фото: president.gov.ua

Держбюджет-2018

Розмір мінімальної заробітної плати в 2018 році збільшено і становить він 1 січня – 3723 грн. Відповідно, зміняться всі похідні показники, до яких відносяться: розмір фінансових санкцій за порушення трудового законодавства, поріг індексації зарплати, мінімальний розмір ЄСВ, відшкодування втраченого заробітку, оплата вільних від роботи днів при навчанні, вихідна допомога та інше.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме:

  • з 1 січня – 1762 грн;
  • з 1 липня – одна тисячі вісімсот сорок одна грн;
  • з 1 грудня – 1921 грн.

Читайте також: Закон про держбюджет-2018: основні показники 

Податкові зміни

Зміни внесені до Податкового кодексу, зокрема, передбачають:

  1. поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби, а саме в 2018 році – на 29,7%;
  2. підвищення ставок екологічного податку на 11,2% і рентної плати (крім видобутку корисних копалин) – на 16,8%;
  3. вводиться 24-місячна відстрочка на сплату ПДВ при імпорті деяких категорій обладнання; без сплати мита можна буде отримати не більше трьох посилок вартістю по 150 євро;
  4. безмитне ввезення товарів через аеропорти на 1000 євро, при в'їзді через інші пункти пропуску обмеження – 500 євро і 50 кг ваги;
  5. на 5 років звільняються від ПДВ та акцизу операції з імпорту електромобілів; для фармацевтичної галузі розширили сферу застосування ставки ПДВ у 7%, в тому числі на імпорт і продаж медвиробів;
  6. для IT-бізнесу розширили пільгу з ПДВ на поставку програмної продукції; повернення до тестового режиму механізму призупинення реєстрації податкових накладних та інше.

Максимальна база нарахування ЄСВ

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ збільшена з 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 15 розмірів мінімальної заробітної плати.

Нововведення внесені Законом № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Читайте також: ЄСВ у 2018 році будемо платити по-новому: як і скільки 

Подання фінзвітності

Вводиться обов'язкове застосування МСФЗ для великих підприємств і скорочується звітність для малого бізнесу.

Крім того, передбачено подання звіту про платежі на користь держави і звіту про управління; вводяться критерії для поділу підприємств на мікропідприємства, малі, середні або великі; на вимогу користувачів фінансова звітність може бути додатково переведена в іноземну валюту та інше.

Відповідні зміни передбачені Законом № 2164-VIII «Про внесення змін до Закону України« Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні »щодо удосконалення деяких положень».

Новий закон для аудиторів

Новий Закон «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність» висуває нові, більш жорсткі вимоги до здійснення аудиторської діяльності, особливо при здійсненні аудиту фінансової звітності підприємств, що представляють публічний інтерес.

Оновлено форму декларації про доходи

C 2018 року почне діяти нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи.

Читайте також: ДФС: З 1 січня запрацює нова форма декларації про майновий стан 

Зміни в правилах дорожнього руху

З 1 січня 2018 року зменшено максимально дозволену швидкість в населених пунктах з 60 до 50 км год. Зміни передбачені постановою Кабміну від 10 листопада 2017 року № 883.

Читайте також: З січня запрацюють нові правила дорожнього руху в населених пунктах 

Банківська таємниця

Національний банк удосконалив порядок розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю. Фінустановам необхідно враховувати нові правила передачі відомостей НАБУ і приватним виконавцям, а також процедуру розкриття інформації в електронному вигляді. Відповідні зміни передбачені постановою НБУ від 4 грудня 2017 року № 124.

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 січня 2018, 11:29
#
«С 1 января 2018 года уменьшена максимально разрешенная скорость в населенных пунктах с 60 до 50 км/час. Изменения предусмотрены постановлением Кабмина от 10 ноября 2017 года № 883.» — это точно что закон вступил в законую силу, так как читал вчера в новостях — закон еще официально не вступил в силу, в т.ч. другие новышенные меры за нарушение правил движения и пользования Авто
Уточните!
+
+36
autopilot
autopilot
5 січня 2018, 12:28
#
Есть постановление Кабмина №883 (в нем только 60км меняется на 50км) и оно вступило в законную силу,
а есть законопроект №7286 (в нем куча изменений, увеличенные штрафы, макс превышение лимина на 10км вместо 20км, передача а не предъявление документов, обяз выполнять все требования полиции: руки на руль, выйти из машины, открыть капот и т.д.) и этот законопроект не вступил в законную силу, на текущий момент он отправлен на доработку, т.к. комитет посчитал что это будет многовато.
ссылка на 7286 — http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62877
там в сравнительной таблице все хорошо видно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися