Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 січня 2018, 17:10

Ваш фінансовий план на майбутній рік

Ваш фінансовий план на майбутній рік, що він повинен включати і як йому слідувати

Фінансовий план — це, нарешті, втілені мрії в новому році, це реалізація поставлених цілей в матеріальному плані, а може це кредит онлайн в сервісі Ультракеш на давно омріяну покупку. Коли перед вашими очима щодня буде ваш список цілей, з чітко прописаним планом їх реалізації, то, на перший погляд, неможливе, може стати реальністю.

Які кроки потрібно зробити для його складання?

  • Визначення Вашого місячного доходу

Підрахуйте, які заробітки у вас зараз, і яку суму ви плануєте заробляти щомісяця в майбутньому році. Пункт «доходи» може включати в себе і придбання прибутку з продажу дачі, і повернуті вам борги, і відсоток прибутку з оренди квартири. Коли будете його складати, залиште пару рядків під фактичні результати, які ви запишете, коли цей період пройде в дійсності.

  • Ваші приблизні місячні витрати

Вони можуть бути різного характеру:

  • Щомісячні. Наприклад послуги ЖКГ, поповнення телефонного рахунку, Інтернет-провайдер, оплата за проїзд в транспорті або покупка бензину, продукти харчування і тому подібні.
  • Разові, але обов'язкові. Купівля сезонного одягу, вибір подарунків на свята, оплата страхового поліса вашого авто, і т. Д.
  • Разові бажані. Ремонт в квартирі, покупка меблів, оплата лікаря, відпустку (з усіма складовими), хобі, велика покупка і ін.
  • Непередбачені. Зазвичай варіюються в районі 5% від всіх підсумовуваних місячних витрат.

Так само можна розбити всі витрати на блоки: будинок, ремонт, відпустка, авто, діти, обов'язкові витрати. Вказуючи під кожним блоком суму, в яку необхідно вкластися.

Так, такий підрахунок є більш складним, ніж питання доходів, так як, в більшості своїй, кількість доходів не змінюється з приходом нового місяця, що не можна сказати про витрати. Тому залиште трохи місця в кінці підрахунків, щоб в разі, якщо Ви ще згадайте будь-які витрати за минулий рік, ви могли їх дописати. Так само не забувайте враховувати інфляцію, можна орієнтуватися на офіційні дані, і залиште місце під фактичні результати.

  • Щомісячний капітал

Відніміть отриману суму витрат від доходу, отримана цифра — це ваш місячний капітал, який буде своїм для кожного місяця. Подумайте, чи можна якісь витрати перенести на інший місяць, де ваш дохід вище, або де сама покупка обійдеться дешевше. Наприклад, купити зимове взуття влітку, коли ціни на неї будуть нижче.

  • Розподіл коштів, що залишилися

Якщо раптом виявилося, що Ваш капітал — це досить велика сума грошей, то варто подумати, куди можна їх вигідно прилаштувати. Це може бути давно бажана покупка авто, отримання додаткових навичок на курсах, фінансова подушка безпеки або що-небудь інше.

  • Коштів недостатньо

Якщо виникла ситуація, що витрати перевищують доходи. Те подумайте, як це можна вирішити, відмовившись від чогось, наприклад, переглянете список бажаних витрат, може якийсь пункт варто поки прибрати або знайдіть нове джерело прибутку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися