Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 січня 2018, 15:34

У Білорусі запрацював «податок на Google»

Вимога податкового кодексу Білорусі про сплату ПДВ вступила в силу для іноземних компаній, що надають послуги в електронній формі білорусам.

Вимога податкового кодексу Білорусі про сплату ПДВ вступила в силу для іноземних компаній, що надають послуги в електронній формі білорусам.
У Білорусі запрацював "податок на Google"/Фото: belprauda.org

Поправки до Податкового кодексу, в тому числі зі сплати ПДВ в 20% з електронних послуг зарубіжних компаній (так званий «податок на Google»), були внесені ще в жовтні 2016 року, але податковим органам країни була надана можливість ще протягом року визначити механізм сплати цього платежу, пише «Прайм».

Починати стягувати цей податок було вирішено з 1 січня 2018 року.

Як пояснювали в білоруському міністерстві з податків і зборів (МНС), в республіці вирішили наслідувати прикладу Росії, де «податок на Google» застосовується з 2017 року, і Євросоюзу, де його сплачують з 2015 року.

Вирішено, що даний податок сплачується щоквартально в білоруських рублях.

До послуг, які підпадають під оподаткування, якщо їх споживачем є фізична особа в Білорусії, відносяться надання прав на використання програмного забезпечення (включаючи комп'ютерні ігри), електронних книг, музичних творів, аудіовізуальних творів через інтернет, рекламні послуги в мережі та інші.

Крім того, через сервіс іноземним організаціям буде надана інформація нормативно-правового характеру, роз'яснення, коментарі, перелік послуг, виручка від яких оподатковується ПДВ, форма заяви про взяття на облік.

Організації, що сумніваються у своєму обов'язку сплати податку, за допомогою сервісу зможуть визначити, визнаються вони платниками податку чи ні.

Іноземним організаціям, визнаним платниками податку, буде запропонований алгоритм дій, які їм слід зробити.

Коментарі - 10

+
+15
VladMe
VladMe
2 січня 2018, 16:46
#
Налог на выкопаную бульбу когда введут?
+
+50
Ukrmercy
Ukrmercy
2 січня 2018, 16:56
#
Я думаю они также спрашивают про налог на сало и вышиванку =)
По делу: давно всё движется к этому, и как выше в статье упомянули- такой налог есть и в ЕС. И только в Украине- можно доить кого угодно, а вот электронные товары остались без НДС… странные решения
+
+15
gastgeber
gastgeber
2 січня 2018, 21:15
#
Не странное, а инновационное. А то и ВТС, НДС обложите. =)
+
0
mary27
mary27
3 січня 2018, 2:11
#
Налог на с/х землю.
+
0
Yury Semenovich
Yury Semenovich
3 січня 2018, 1:50
#
Реально Бацька молодец. Повезло беларусам. :-(
+
0
mary27
mary27
3 січня 2018, 2:11
#
Интересно, и много ли ''зайчиков''(да, я знаю про деноменацию) уплатил ''Гугель'' в бюджет РБ?)
А если не заплатит, Беларусь его забанит?
Или наоборот?
Правда интересно.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
3 січня 2018, 10:33
#
У нас бы также стоило бы ввести данный налог, как то Глава фискал.службы рассказывал о том что нужно ввести налог на вывод капитала, так лучше бы предложил налог на Гугл, это не отпугивает инвесторов.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
3 січня 2018, 16:52
#
У нас есть традиция у чиновников: приводить пример с ЕС. В некоторых странах ЕС как раз есть налог на гугл. Судя по adwords- очень даже они прибыль получают в Украине, и спрос есть.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
4 січня 2018, 10:26
#
Я о том же. Нам как раз никак не нужно принимать законы которые препяствуют заходу Инветоров и валюты, а наоборот нужно создавать еще законы и условия. А вот то что в странах ЕС давно работает и по сути может дать приток денег в казну и никак не отразится по сути на бизнесе и привлекательности Украины, это нужно вводить.

Потому как новый глава Фискальной службы, много вещей говорит, только большая часть и его «размышления» только во вред, лучше при делал предложения как улучшить и контролировать поступления в бюджет на Таможне, как сделать там все прозрачно, как защитить бизнес от поборов на местах и на таможне и т.д.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
4 січня 2018, 16:41
#
Ахаха) таможню сделать прозрачной. Я вам про цветы расскажу: по-новому за растаможку на ethereum кошелёк кашляю, иначе: то ножка длиннее чем в накладной, то надо поменять температурный режим раз 10, чтобы цветок начал портится, то надо уточнить реальную цену- пусть постоит фура недельку… зато удобно теперь: qr код отсканил, покашлял денег- проезжай, свободен. Порядок на таможне =)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися