Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 січня 2018, 10:00

Податки-2018: що будемо платити по-новому

Наступного року радикальних податкових змін в Україні не очікується. Поправки до Податкового Кодексу, які депутати проголосували на початку грудня, не передбачають ні збільшення податків, ні зміни основних ставок. І все ж, коректив до цього документу внесли багато. «Мінфін» розглянув головні поправки, які можуть торкнутися багатьох.

Блокування податкових накладних

Основний позитив для малого і середнього українського бізнесу – це призупинення блокування податкових накладних.

Право розробляти критерії ризику у Мінфіна забрали. Блокування реєстрації податкових накладних зупиняється до 1 березня 2018 року. Розробити порядок блокування до того часу повинен Кабмін, врахувавши негативний досвід Мінфіну.

Зупинені податкові накладні, за якими до 1 грудня 2017 року подані пояснення і документи на розгляд комісії ДФС, розблоковуються до 2 січня 2018 року.

Так само розблоковуються зупинені накладні, за якими комісія ухвалила рішення про відмову в реєстрації, та накладні, за якими до 1 грудня 2017 року платник почав процедуру адміністративного або судового оскарження.

Для накладних, заблокованих після 1 грудня, діятиме норма про те, що комісія повинна ухвалити рішення щодо накладної протягом п'яти днів, інакше на шостий день за мовчазною згодою така накладна теж розблоковується.

Таким чином,блокування податкових накладних фактично призупиняється на три місяці доти, доки не будуть розроблені дієві критерії блокування та доки їх не затвердить Кабмін.

Податок на додану вартість

Легальне програмне забезпечення: постачання цієї продукції в усіх формах, зокрема в електронній і через посилання на завантаження чи коди активації, чітко визначені у законі як такі, що звільнені від оподаткування ПДВ.

Ще однією зміною щодо ПДВ, зокрема того, який сплачується при імпорті обладнання, є розстрочення сплати цього податку.

Якщо виробник ввозитиме виробниче обладнання з визначеного у законі переліку кодів УКТЗЕД для власного використання, а не для перепродажу, то матиме можливість сплатити ПДВ у розстрочку протягом двох років.

Крім того, усі медичні вироби, а не лише ті, які включалися до певного переліку Кабміну, будуть ввозитися і продаватися з пільговою ставкою ПДВ — 7%.

Продаж українських дитячих книжкових видань (до 48 сторінок) також буде звільнений від ПДВ.

Акциз на тютюнові вироби

Цигарки в наступному році сильно подорожчають. Акцизний податок на тютюнові вироби став основною статтею додаткового доходу в бюджеті на 2018 рік.

Так, в 2018 році акцизна ставка за тисячу сигарет зросте з 21 євро до 25,84 євро, тобто одна пачка цигарок подорожчає приблизно на 7 гривень.

Поступово розмір податку збільшуватиметься щорічно. А саме, збільшення акцизу передбачене в 4,5 рази до 2025 року.

Такий рівень податкових відрахувань призведе до суттєвого подорожчання цигарок в Україні. Ціна пачки найдешевших тютюнових виробів до 2025 року може становити 80-90 грн.

Безмитне ввезення товару

З 2018 року обіцяють змінити правила безмитного ввезення товару на територію країни – в тому числі і в посилках.

Наразі держава дозволяє українцям замовляти за кордоном товари на суму не більше 150 євро на місяць без додаткових податкових платежів. Цей ліміт залишився без змін.

Проте передбачено обмежити кількість безмитних покупок – трьома на місяць. Тобто починаючи з четвертої за місяць посилки обкладатимуться податком, митом і акцизом.

Як контроль за кількістю міжнародних посилок для фізичних осіб (обмеження щодо трьох «безмитних» посилок на місяць фактурною вартістю до 150 євро) зможе забезпечити митниця, – по живемо, побачимо.

Та поки повного тексту закону з усіма змінами на власні очі не побачимо, є підстави вважати, що нічого не зміниться бо не захочуть негативу перед виборами.

Крім того, за новими правилами ввезення, «безмитні» правила діятимуть тільки для тих, хто був відсутній в Україні більше 24 годин і в'їжджає в країну не частіше одного разу протягом 72 годин.

Грошові ліміти в такому випадку залишаються колишніми – до 500 євро (в аеропортах – до 1000 євро).

А ось ті, хто перетинає кордон частіше, зможуть ввозити без мита товар тільки на 50 євро.

Скасування податків на ввезення електромобілів

Зміни в Податковому кодексі також передбачають скасування податків на ввезення електромобілів до України. Так, податок на додану вартість (ПДВ) і акциз на ввезення електрокарів в Україні тимчасово скасують.

Так, імпорт електрокарів на рік звільнений від ПДВ та акцизу.

Відповідальність податківців

Запроваджена відповідальність податківців за неправомірні дії та рішення з їх власної кишені. Тепер шкода, завдана платнику податків незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадових та службових осіб ДФС, відшкодовується з коштів ДФС, а потім держава звертається з регресною вимогою до податківця.

Податкове повідомлення рішення

Відтепер у Податковому кодексі буде передбачене звільнення від відповідальності та фінансових санкцій (не від самого податку) платників податку на нерухоме майно та платників земельного податку, якщо ДФС не надіслала платнику цих податків відповідне податкове повідомлення-рішення.

Це важлива зміна, бо в багатьох містах повідомлення надходили із запізненням або не приходили взагалі, а штрафні санкції податкова нараховувала.

Також нам обіцяють, що для зручності платників усі ставки місцевих податків, в тому числі ставки податку на нерухоме майно, будуть опубліковані в одному місці — на офіційному сайті ДФС.

Нагадаємо, у повідомленнях, які надходили у 2017 році, відсутня інформація про ставку податку, сам об’єкт, площу об'єкта, розрахунок податку.

Коментарі - 3

+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
1 січня 2018, 18:29
#
«Налог на добавленную стоимость»- сделали бы лучше наоборот: на импорт оборудования 0% НДС, ибо это хорошая основа для подъема производста внутри страны, (при этом прослеживать транзит) а вот электронные товары должны облагаться НДС- как и любой другой импортный товар. Заодно это дало бы задел для местных IT на модификацию некоторых товаров, для обхода НДС, тем не менее- дало бы и рабочие места и опыт местным компаниям.
+
+14
SergValin
SergValin
3 січня 2018, 9:01
#
Вот чего я понять не могу: чему у нас акциз на тот же табак — в евро, а не в национальной валюте?
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
3 січня 2018, 16:37
#
Магия ЕС, а-ля: мы идём в европу. Только у них ндс на электронку есть, кстати.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися