Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 грудня 2017, 20:31

5 подій на ринку житлової нерухомості в 2017 році

2017 рік на ринку первинного житла пройшов без гучних скандалів і проблем. Однак, не обійшлося і без серйозних змін для гравців як первинного, так і вторинного ринку нерухомості. Видання lb.ua підбило підсумки ринку для тих, хто вклав або планує вкласти гроші в покупку квартири, «Мінфін» вибрав головне.

2017 рік на ринку первинного житла пройшов без гучних скандалів і проблем.
Фото: itc.ua

1. Забудовники продають житло за ціною близькою до собівартості.

У звіті Нацбанку про фінансову стабільність, який був опублікований в другій декаді грудня, регулятор навів дані Мінрегіонбуду, що в квітні собівартість будівництва житла становила 12 128 грн/кв.м., а з нового року вона досягне 14 340 грн/кв.м. Йдеться про граничний показник, тобто собівартість може бути і вище, але не нижче встановленого міністерством.

Відносно цін на квартири на первинному ринку, то у вересні мінімальна вартість квадратного метра становила 14 500 грн, говориться в звіті регулятора з посиланням на дані пошукового сайту lun.ua. Йдеться про житло з невдалим плануванням або з великою площею. Можуть бути випадки, коли така ціна пропонується на квартири в споруджуваних об'єктах, але які знаходяться на ранній стадії будівництва. Однак, як забудовники, так і експерти ринку підкреслюють, що будівельні компанії працюють з мінімальною рентабельністю.

2. Вступили в силу закони, які повинні знизити кількість незаконних будівництв житла.

10 червня набув чинності закон, яким скасовується категоризація (I-V) об'єктів, а замість них тепер будуть присвоюватися класи наслідків (С1-С3). Свого часу чиновники заявляли, що категоризація дозволяла деяким недобросовісним забудовникам починати будівництво за спрощеною процедурою шляхом подачі декларації, замість повної процедури і отримання дозволу на будівництво. Для цього будівельні компанії розбивали житловий комплекс на окремі будинки, а будинки на під'їзди. Таким чином, вони змогли уникнути повної перевірки будівельної документації. Якщо слідувати логіці чиновників, то в результаті таких дій і з'явилися незаконні будівництва. Наприклад, зводили багатоквартирний будинок на земельній ділянці, який виділявся під приватну забудову, відзначали чиновники.

Забудовники не заперечують, що є компанії, які свідомо занижували категорії складності. Однак, за словами незалежного експерта на ринку нерухомості Сергій Овчинникова, боротися з порушеннями будівельних норм можна було набагато простіше, прописавши, наприклад, що до III категорії будівництва належать об'єкти не вище трьох поверхів. Для цього не потрібно було знову змінювати правила гри.

Чиновники наголошують, що з 10 червня, згідно до нового закону, повноваження ДАБІ були посилені. Інспекція отримала право на позапланові перевірки, за вказівкою (вимогу) головного інспектора буднагляду, а також за заявою фізичної або юридичної особи. Крім цього, ДАБІ зможе тепер анулювати дозвіл на будівництво при систематичному перешкоді перевірок інспекцій.

3. На ринку первинної нерухомості надлишок непроданих квартир.

Національний банк в червні цього року заявив про надлишок квартир на первинному ринку житлової нерухомості. Це може привести до збільшення термінів будівництва і відходу з ринку деяких забудовників. Така заява з боку представників влади прозвучало вперше, починаючи з 2015 року, коли було побудовано рекордну кількість квартир в Україні. У Нацбанку відзначають, що кількість нових квартир непропорційно з числом угод на первинному ринку.

Самі забудовники пояснюють, що рекордні обсяги будівництва були прогнозовані через високий попит житла в 2014-2015 роках, коли люди рятували свої гривневі заощадження вкладаючи їх в квартири. У будівельних компаніях підкреслюють, що ні про який надлишок квартир мови не йде, що попит відповідає новій пропозиції на ринку житла. Дно досягнуто, і ринок планомірно починає показувати зростання, — відзначали представники галузі.

4. Вхід на ринок первинного житла став дешевшим.

Поріг входу на первинний ринок житлової нерухомості відчутно знизився з 350 тис. грн до 216 тис. грн. Житло площею менше 20 кв.м. продається тільки в трьох об'єктах, один з яких — це реконструйоване комерційна будівля, а два — ще будуються. Якраз квартира 18 кв.м. за 216 тис. грн знаходиться в одному з таких об'єктів біля аеропорту «Київ» (Жуляни). У минулому році мінімальна вартість квартири на первинному ринку була на рівні 350 тис.грн.

Площа таких малометражек для однокімнатних становить 26-31 кв.м., для двокімнатних — 45-50 кв.м, а трикімнатних — 70 кв.м. Скорочення площ — вимушений захід, викликана зниженням купівельної спроможності та відсутністю іпотечного кредитування. Але будувати квартири менше 18 кв.м. неможливо — це межа.

5. Вторинне житло падає в ціні.

Ціни на житло на вторинному ринку за підсумками року знизяться в середньому на 12%, а на первинному — на 7%, прогнозують в компанії «Олімп-Консалтинг». У Нацбанку відзначають, що скоріш за все вартість житла продовжить незначно знижуватися і в наступному році.

Власники знижують ціни, конкуруючи не тільки між собою, а й з первинним ринком, на якому число нових квартир в останні роки било рекорди. Згідно зі звітом, у вересні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року доларові ціни знизилися на 11%.

Коментарі - 5

+
+19
vitaliy17
vitaliy17
3 січня 2018, 10:53
#
«Сами застройщики поясняют, что рекордные объемы строительства были прогнозируемы из-за высокого спроса жилья в 2014-2015 годах, когда люди спасали свои гривневые сбережения вкладывая их в квартиры.»

Я бы сказал иначе, люди меняли по 23/1$ доллары запесённые по 8/1$ потому как то что стоило $45 тыс стало стоить $20тыс. А недвижисомть в столице это довольно ликвидное приобретение, хотя по большей степени то были инвестиции в строительство, иногда довольно рискованные.

Вернётся настоящая ипотека, будет рост. Какова будет величина прогнозировать не берусь.
+
+25
Gnt
Gnt
3 січня 2018, 13:57
#
С чего это она вернется? Рост экономики не предвидится (разве что на уровне стат. погрешности), банковская система задушена НБУ — банкам лучше вообще не кредитовать, чем рисковать потерей лицензии.
+
0
vitaliy17
vitaliy17
3 січня 2018, 14:37
#
Это просто констатация факта. Когда вернётся — это вопрос, на который ответа у меня нет.
+
0
mary27
mary27
4 січня 2018, 17:08
#
А чем ''злое НБУ'' мешает кредитовать?
И банковская система ''задушена''?
+
0
vitaliy17
vitaliy17
5 січня 2018, 10:51
#
Тут дело не в ''злом НБУ'', долгосрочная ипотека в гривне очень невыгодна, в текущих условиях, нет финансовой стабильности в силу ряда причин, политических как Я вижу. Когда курс 5.05 держался около 5-ти лет, ипотека и автокредиты расцвели. Да, курс сдерживало государство и тем немение риски были меньше до фин. кризиса 2007-2008 года.

Выдавать ипотеку под более менее приемлемый процент сейчас могут только госбанки при условии первого взноса от 30%.

Политическая стабилизация вернет стабильность в фин. сферу, вот тогда ипотека начнет возвращаться массово.
Тут больше вопрос, когда стабилизируется политическая ситуация в государсвте.

А пока банки раздают кредиты наличными с эфективной ставкой 80-100%.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися