Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 грудня 2017, 13:00

Для українців готують Єдиний реєстр позичальників банків

Люди, які звикли оформляти на себе кредити, а після цього не погашати їх, а якщо і погашати, то несвоєчасно, дуже скоро зіткнуться з тим, що оформити кредит їм буде складно і дорого. Національний банк України і Кабінет Міністрів підготували закон, згідно якого буде створено єдиний державний реєстр позичальників. Туди будуть внесені як фізичні особи, так і юридичні. У Національному банку планують, що цей список з'явиться вже на початку 2018 року. Після цього будь-кредитна установа зможе отримати інформацію про те, коли, де і яку суму суб'єкт брав в кредит і наскільки сумлінно він ставився до його погашення.

У Національному банку, який контролюватиме цей реєстр, стверджують, що створення подібної бази даних — одна з умов МВФ. Даний список дасть можливість банківським установам відразу ж визначати: хто з їхніх потенційних клієнтів є добросовісним, а хто має погану кредитну історію. Маючи доступ до такої інформації, банкам буде дуже просто оцінювати ризики під час видачі кредитів.

Розповідають, що доступ до даної інформації буде як у фінансових організацій, так і у клієнтів. Але з міркувань безпеки, клієнт матиме змогу дізнатися дані лише про себе. Швидше за все, інформація буде захищена електронним підписом або паролем. «Ще у вересні, всіма банківськими організаціями, навіть тими які перебувають в стадії ліквідації, повинна була бути передана інформація до Національного банку про всіх боржників. Що має значно поліпшити надійність банківської системи та убезпечити інтереси вкладників і кредиторів», — дала пояснення прес-служба регулятора.

Фінансові експерти прогнозують, що процентна ставка на кредити значно знизиться, тому що буде відкрито центральне кредитне бюро, яке почне працювати за єдиним правилом. На даний момент в країні існує 3 кредитних бюро і до їх списків потрапляють не всі кредити, з цієї причини деякі банки позбавлені доступу до повної інформації про позичальника.

Фінансисти підтримують формування єдиного списку позичальників, але прогнозують, що це ніяк не відобразиться на процентній ставці за кредитами. На їхню думку, ціна кредитів безпосередньо пов'язана з вартістю кредитного ресурсу.

Також експерти роблять такі прогнози. Клієнтам, які мають хорошу кредитну історію, можуть бути надані якісь спеціальні знижки, але це не змінить загального положення на кредитному ринку. Також ще не впорядкований порядок доступу до даного списку кредитних спілок, тому що вони підпорядковані не НБУ, а Держкомісії, що відповідає за цінні папери. Внаслідок цього можлива видача кредитів під низький відсоток проблемним клієнтам кредитних спілок через те, що інформація про них не передана до загального реєстру.

Фінансові аналітики відзначають, що функціонуючий реєстр створюється дуже швидко, але внести туди всіх клієнтів, які хоч раз оформляли банківські кредити — процес не швидкий. Напевно, до реєстру будуть внесені лише кредити, які видаватимуться після того, як він почне працювати. Внести в нього всі старі кредити буде проблемою — величезний обсяг інформації, різні робочі програми. З цієї причини вся робота проводитиметься вручну.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися