Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 грудня 2017, 18:53

Експорт товарів в листопаді становив $3,9 млрд, імпорт — $4,7 млрд

Річні темпи зростання експорту (17,3%) залишалися практично незмінними в порівнянні з жовтнем і в листопаді становили $3,9 млрд.

Річні темпи зростання експорту (17,3%) залишалися практично незмінними в порівнянні з жовтнем і в листопаді становили $3,9 млрд.
Фото: dpchas.com.ua

За даними НБУ, експорт металургійної продукції в листопаді збільшився в 1,5 рази р/р завдяки як істотному нарощуванню фізичних обсягів поставок чорних металів і виробів з них, так і підвищенню світових цін.

Обсяги експорту продукції машинобудування майже вдвічі перевищували минулорічні завдяки нарощенню поставок до Китаю.

Натомість уперше в поточному році експорт продовольчих товарів у річному вимірі зменшився на 2,8%. Зокрема скоротилися поставки соняшникової олії (на 14,6% р/р) внаслідок поступового вичерпання перехідних запасів через інтенсивний експорт у попередні періоди та нижчий врожай соняшника цього року.

Загалом за січень – листопад 2017 року експорт товарів зріс на 20,1% порівняно з відповідним періодом минулого року. Найбільшим торговельним партнером України залишалися країни ЄС, частка яких у загальному експорті товарів зросла до 35,3%.

Імпорт товарів у листопаді становив $4,7 млрд. У річному вимірі зростання його обсягів сповільнилося до 17,1% (з 22,1% р/р у жовтні) насамперед за рахунок продукції машинобудування та нафтопродуктів.

Сповільнення зростання імпорту продукції машинобудування (до 20,6% р/р з 33,1% р/р у жовтні) зумовлене насамперед зниженням обсягів закупівель сільськогосподарської техніки (на 24,8% р/р) та ядерного палива для вітчизняних АЕС (на 12,2% р/р).

Зростання імпорту нафтопродуктів сповільнилося до 9,7% р/р (з 31,1% р/р у жовтні) внаслідок скорочення поставок бензину з Білорусі. Водночас через дефіцит на внутрішньому ринку вартісні обсяги імпорту вугілля збільшилися у 2,2 раза р/р.

Також значними залишалися фізичні обсяги імпорту природного газу, хоча в річному вимірі були меншими, ніж минулого року, через високу базу порівняння.

За січень – листопад загальний обсяг імпорту товарів зріс на 21,8% порівняно з відповідним періодом минулого року за рахунок масштабних закупівель енергоносіїв та продукції машинобудування. Частка країн ЄС у загальному імпорті товарів зросла до 37,5%.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися