Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 грудня 2017, 8:42

10 важливих подій в економіці та фінансах в 2017 році

Минулий рік став не найвдалішим для України. Так, економіка, нарешті, пройшла «дно», але рости, фактично не стала. 2% зростання, очікувані в нинішньому році — це майже та ж сама стагнація. Хоча було багато і позитиву.

Наприклад, Національний банк ризикнув дати інвесторам вільну і дозволив інвестувати в закордонні активи. Ось тільки скористатися цим дозволом українці не поспішають. Населення повально захоплюється біткоіном і уважно стежить за рекордами криптовалюти.

Фінансово-економічні підсумки року, що минає, в своєму блозі на НВ підвів викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

На превеликий жаль, економічних перемог було явно недостатньо, щоб системно ощасливити всю країну. Отже, 10 фінансово-економічних подій, що вплинули на Україну у 2017 році:

1. Підвищення зарплат і пенсій. Безумовно, популістський крок влади. Така собі обгризена інфляцією кістка народу, на тлі провальної економічної політики. Не забезпечене нічим підвищення призвело до того, що ...

2. НБУ довелося кидатися з боку в бік, то знижуючи ставку, стимулюючи зростання економіки, то підвищуючи для запобігання майбутньої інфляції. В результаті суєтних зусиль ні економіка не зміцнилася, ні інфляцію уповільнити не вийшло. 

3. Націоналізація Приватбанку, формально, була проведена в самому кінці 2016 року, але наслідки почали відчуватися саме в році, що минає. Цілком очевидно одне – Приватбанк продовжує залишатися величезною проблемою для фінансової системи країни, і у держави немає чіткого плану, як її вирішити.

4. Отримання грошей МВФ. Напевно, це успіх, тому що без грошей фонду нам а) не вижити і б) реформ не провести.

5.Розміщення євробондів. Вихід держави на ринки капіталу і залучення $3 млрд. – це, безумовно, досягнення і хороші новини, особливо, для влади. Чорт з ним, що гроші набагато дорожче, ніж у МВФ, головне – реформувати ніхто нічого не вимагає.

6. Економіка не працює. Шкода, що всі успіхи року, що минає, пов'язані, в основному, зі здатністю країни брати в борг. Очікувані жалюгідні 2% економічного зростання в нашій ситуації і зростанням назвати не можна. Та й досягли ми їх не завдяки якимсь реформам і структурним перетворенням, а лише тому, що вітер сировинних ринків часом дув в нашу сторону.

7. Вихід українських компаній на міжнародні ринки капіталу на початку року довів життєздатність деяких галузей української економіки. Інтерес з боку західних інвесторів до євробондів Kernel, МХП і інших зігріває нас надією і не дає зникнути залишкам оптимізму.

8. Перемога Нафтогазу в суперечці з Газпромом, та й взагалі успіхи монополіста мають величезне ідеологічне значення. Своїм прикладом Нафтогаз доводить, що навіть державними монстрами можна управляти ефективно, приносячи користь країні. 

9. Божевільне зростання біткоіну. Як і у всіх бідних країнах, що не розвиваються, феномен криптовалют, як джерела швидкого і легкого заробітку, активно обговорювався представниками всіх верств населення. Говорилося багато всякого, хоча суті того, що відбувається, по-моєму, так ніхто досі до ладу і не розуміє!

10. Дозвіл українцям інвестувати за кордон. Навіть не знаю, як НБУ зважився на такий прояв лібералізму, але факт залишається фактом. «Вони», нарешті, вирішили дати нам волю! І ті, хто не полінувався отримати е-ліцензії і інвестувати гроші в західні ринки капіталу відразу ж після дарованої вольності, точно не прогадали. 

Окрилює той факт, що сучасний український індивідуальний інвестор, нарешті, почав поступово вибиратися з «прокрустової ложі» депозитів, новобудов та матраців, рухаючись в сторону цивілізації. З точки зору персональних фінансів – чудовий рік, просто фантастичний! Тепер головне – втриматися на вірному курсі наступного року.

Коментарі - 2

+
0
mary27
mary27
27 грудня 2017, 21:26
#
''2% роста, ожидаемые в нынешнем году — это почти стагнация.''
Какой-нибудь стране ЕС — это был бы феерический рост.
Но для Украины — ''почти стагнация'', так и запишем.
И да, ''профессор'' что-то забыл пропиарить американские ETFы)
Наверно, не проплатили в этот раз.
+
+15
kanonik
kanonik
28 грудня 2017, 12:18
#
1) «Экономика не работает»

Это очень странно. Ведь соглашение об ассоциации с Евросоюзом заработало на полной мощности.

2) «Победа Нафтогаза в споре с Газпромом»

Дадим слово главному исполнительному директору «Нафтогаза» Коболеву: ««Есть задолженность Нафтогаза перед Газпромом, которая была зафиксирована состоянием на конец 2014 года. Эта задолженность является большей, чем сумма компенсации, которую Газпром должен нам вернуть, имея в виду пересмотр цены. Соответственно есть позитивная разница в пользу Газпрома. Сразу скажу, что сейчас рано говорить, сколько она составляет. Мы ждем на транзитный трибунал, он должен закончиться в феврале. В конце февраля мы будем знать полную цифру», — сказал Коболев. »

Перемога!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися