Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2017, 12:53

Річний перерахунок ПДФО за 2017 рік. На що звернути увагу

Підбиваючи підсумки року, бухгалтери, серед інших обов'язкових процедур, повинні провести річний перерахунок податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). «Мінфін» з’ясовував як це зробити.

Підбиваючи підсумки року, бухгалтери, серед інших обов'язкових процедур, повинні провести річний перерахунок податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).
Фото: tr.sfs.gov.ua

Річний перерахунок ПДФО податковий агент зобов'язаний провести в грудні 2017 року (тобто при нарахуванні зарплати за грудень) згідно з вимогами пп. 169.4.2 ПКУ. Разом з тим звертаємо увагу, що це не єдиний випадок, коли податковий агент повинен зробити перерахунок ПДФО. Так, протягом року перерахунок треба було провести, якщо:

  • працівник вирішив змінити місце застосування податкової соціальної пільги (ПСП) або втратив право на ПСП (перерахунок проводять в останньому місяці застосування ПСП);
  • трудовий договір із працівником припиняється (перерахунок проводять у місяці проведення остаточного розрахунку).

Отже, під річний перерахунок ПДФО потрапляють усі працівники (в тому числі і сумісники), які перебувають із підприємством у трудових відносинах на момент його проведення, а саме на 31 грудня 2017 року. При цьому для проведення перерахунку неважливо, чи користувалися такі працівники ПСП.

Для працівників, які:

  • відпрацювали весь 2017 рік і при цьому не втрачали право на ПСП, не відмовлялися від ПСП, перерахунок проводиться за січень – грудень;
  • прийняті на роботу в 2017 році, перерахунок проводиться за період з місяця прийняття на роботу по грудень 2017 року;
  • втратили право на ПСП або відмовилися від ПСП протягом року, перерахунок проводиться за період, починаючи з місяця, наступного за останнім місяцем застосування ПСП і закінчуючи груднем 2017 року.

Для того щоб перевірити правильність утримання ПДФО, проводити добровільний перерахунок зазначеного податку бухгалтер може протягом всього року, не очікуючи грудня місяця.

Основна мета річного перерахунку ПДФО – перевірити, чи правильно визначені суми ПДФО за кожен місяць поточного звітного року.

Щодо працівників, які у 2017 році користуються правом на ПСП, необхідно уточнити нараховані доходи в кожному місяці 2017 року з метою визначення права працівників на ПСП. Тобто уточнені доходи в кожному місяці треба порівнювати з граничним розміром доходу для застосування ПСП, розрахованим згідно з пп. 169.4.1 ПКУ. Після порівняння матимемо визначення, чи правильно застосовувалася ПСП.

Протягом усього 2017 року діє єдиний граничний розмір доходу для застосування ПСП: у загальному випадку він становить 2240,00 грн; для одного з батьків, що користується правом на ПСП «на дітей», – 2240,00 грн х кількість дітей.

Читайте також: Податкова соціальна пільга (ПСП) — 2018: актуальні цифри 

В обов'язковому річному перерахунку беруть участь виключно доходи у вигляді зарплати.

Для цілей оподаткування зарплатою є:

  • складові фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5: основна і додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму (пп. 14.1.48 ПКУ);
  • лікарняні (абз. 3 пп. 169.4.1 ПКУ);
  • дивіденди на користь фізосіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, яка більше, ніж сума виплат, розрахована на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану платником податку (пп. 170.5.3 ПКУ).

Алгоритм проведення річного перерахунку ПДФО:

1. Уточнюємо місячні суми зарплати, нараховані працівникові протягом 2017 року, враховуючи при цьому, що:

  • «перехідні» виплати (лікарняні за минулі місяці, відпускні за майбутні місяці) відносьте до доходів за той місяць, за який вони нараховані (тобто на який фактично припадають дні хвороби або дні відпустки);
  • премії за квартал, півріччя, рік під час перерахунку враховуйте в місяці, у якому вони нараховані. Інакше кажучи, розподіляти такі виплати за місяцями, за які вони нараховані, не потрібно;
  • суми коригування зарплати (крім лікарняних і відпускних) враховуйте в тому місяці, у якому вони проведені.

Крім того, при проведенні річного перерахунку ПДФО за 2017 рік суми донарахованої за минулі місяці індексації включаються до доходу того місяця, у якому вони фактично нараховані (згідно з даними бухобліку).

Далі всі розрахунки проводимо виходячи з нових (уточнених) сум доходів.

2. Проводимо перевірку права на ПСП у працівників, які користувалися такою пільгою протягом 2017 року. Для цього уточнені доходи за кожен місяць порівнюємо з граничним розміром доходу.

3. Розраховуємо щодо кожного працівника суму ПДФО окремо в кожному місяці, що входить до періоду, за який проводиться перерахунок. Для цього суму уточнених доходів у вигляді зарплати (зменшену на розмір ПСП, у разі її наявності) множимо на ставку 18 відсотків.

4. Визначаємо загальну суму ПДФО за 2017 рік щодо кожного працівника шляхом складання переобчислених сум ПДФО за кожен місяць звітного поточного року.

5. Порівнюємо отриману в результаті перерахунку суму ПДФО із сумою ПДФО, яка була фактично утримана з доходів працівника за рік, і визначаємо результат перерахунку.

Проведення перерахунку військового збору нормами ПКУ не передбачено.

Відображення результату річного перерахунку ПДФО в обліку та звітності

У результаті перерахунку отримуємо або переплату, або недоплату ПДФО. Можливий також і ідеальний результат – нуль.

У бухгалтерському обліку результати перерахунку відображаються так:

  • сума недоплати – Дт 661 – Кт 641/ПДФО;
  • сума переплати Дт 661 – Кт 641/ПДФО методом сторно.

Якщо сума розрахованого під час перерахунку ПДФО перевищила фактично утриману суму ПДФО, то суму недоплати, що виникла, утримуємо за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу за відповідний місяць після його оподаткування. Якщо такого доходу недостатньо, то утримуємо суму недоплати, що залишилася, за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців.

Та, утримуючи суму недоплати з доходу працівника, важливо дотримуватися вимог ст. 128 КЗпП: із суми місячної зарплати можна утримати недоплату з ПДФО в сумі, яка не перевищує 20 відсотків заробітної плати, що підлягає виплаті. Водночас на підставі заяви працівника з його зарплати можна утримувати суму недоплати, що перевищує вказану межу.

Якщо ж у результаті перерахунку утворилася переплата з ПДФО (сума фактично утриманого ПДФО перевищила суму розрахованого податку), то на суму такої переплати зменшуємо суму ПДФО, що підлягає утриманню з доходу працівника за грудень 2017 року. Якщо суми ПДФО, утриманого за грудень, недостатньо, то на суму переплати, що залишилася, зменшуємо ПДФО, що підлягає утриманню з доходів майбутніх місяців.

Результати річного перерахунку ПДФО відображаються у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за IV квартал.

При цьому, якщо виявлена:

  • недоплата, то показники граф 4а «Сума утриманого податку нарахованого» і 4 «Сума утриманого податку перерахованого» збільшують на суму виявленої недоплати з ПДФО;
  • переплата, то показники граф 4а і 4 зменшуються на таку суму ПДФО в межах суми фактично утриманого ПДФО за грудень 2017 року.

Щодо граф 3а і 3 – відображаються суми фактично нарахованого в IV кварталі доходу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися