Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 грудня 2017, 18:31

Шість планів Фонду гарантування на 2018 рік

У Фонді гарантування вкладів підвели підсумки року, що минає. За 12 місяців під його опіку перейшло 9 нових банків — тепер під його управлінням перебуває 94 банкрута.

1.
Костянтин Ворушилін не очікує гучних банкрутств банків у 2018 році

Вкладникам виплатили 6,8 млрд гарантованих компенсацій. Налагодили нову систему продажу активів банків, що «прогоріли» - всі аукціони переведені на систему ProZorro, були запроваджені голландські аукціони.

Гучних банкрутств банків у Фонді не очікують. За словами глави ФГВФО Костянтина Ворушиліна, в 2018 році під контроль його структури може перейти хіба що кілька дрібних фінустанов.

«Як і раніше, у нас немає розуміння і є побоювання з приводу «дочок» російських банків. Але ми бачимо, що там йдуть пошуки інвесторів і робляться спроби їх продажу. Паралельно вони проводять дії по згортанню діяльності в Україні… Були і деякі українські банки, які викликали побоювання, але за останній час акціонери влили в них капітали… Тому у нас не стоїть в планах великих виплат », — зазначив він.

Таке затишшя — найкращий час, щоб переглянути модель роботи фонду, розрахуватися зі своїми боргами, і спробувати стягнути гроші з боржників. У ФГВФО розповіли про багато планів. «Мінфін» вибрав головне.

У 2018 році Фонд планує: 

1. Підвищити гарантовану суму, яка виплачується вкладникам банків — банкрутів. Зараз вона становить 200 000 грн. «Ми б уже давно підняли цю планку, якби не боргове навантаження фонду», — сказав «Мінфіну» заступник директора розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик. На його думку, новий розмір гарантованої виплати повинен розраховуватися з урахуванням девальвації гривні за останні роки. Якщо при курсі 8 грн/$ компенсація вкладникам в доларовому еквіваленті становила $25 000, то при нинішньому курсі — трохи більше $7000.

Щоб підвищити розмір виплат, вносити зміни в законодавство не потрібно. Таке рішення може затвердити Адміністративна рада Фонду.

2.  Достроково завершити ліквідацію приблизно 10 банків. 

3. Продати до 60%активів, які знаходяться в його розпорядженні, і отримати за них біля 8,5 млрд грн. В 2017 році Фонд отримав від продажу активів 4,4 млрд грн. Сумарно надходження в Фонд від банків-банкротів склали біля 9 млрд грн, значна частка цієї суми — надходження від управління активами неплатоспроможних банків.

4. Почати змінювати модель роботи ФГВФО. Підписуючи Асоціацію з ЄС, Україна зобов'язалася впровадити евродирективи №49 та 59. Ці документи стосуються питань діяльності системи по страхуванню банківських вкладів та виведення кредитних установ з ринку. «До кінця 2018 року, згідно з планом діяльності на наступний рік, ми маємо вийти на законодавчі зміни, після чого почнеться їх імплементація. Ними буде передбачено дуже суттєві зіни моделі системи фонду гарантування вкладів в цілому, і банківського надзору в тому числі», — підкреслив Оленчик. За його словами, буде зміцнено роль Фонду як структури, яка разом з НБУ повинна врегульовувати проблемні питання в банках на ранній стадії. 

5. Розквитатися з боргами НБУ і повернути частину коштів Мінфіну. Сумарно фонд планує повернути їм в наступному році близько 10 млрд грн. Зараз борг Фонду перед НБУ складає 6,48 млрд грн., перед Міністерством фінансів — 59,56 млрд грн. Тільки на обслуговування цих кредитів Фонд витратив в 2017 році 2,3 млрд грн. Як підкреслив Андрій Оленчик, сумарно Фонд запозичив у НБУ та Мінфіну 60 млрд грн, сума процентів, яку потрібно виплатити за цим боргом — 80 млрд грн. 

6. Засудити тих, хто повинен у банкрутстві банків. Наступного року ФГВФЛ подасть колективні позови до пов'язаних осіб 34 банків, дії яких призвели до заподіяння шкоди банкам та кредиторам. Сума позову до кожного відповідача буде еквівалентною повній сумі збитків, які були завдані банку. Загальна сума позовів, що будуть подані до суду — 85,5 млрд грн.  

В 2017 році Фонд гарантування подав колективні позови до 205 осіб, пов'язаних з 7 неплатоспроможними банками на суму 15,6 млрд грн. В перелік цих осіб увійшли не тільки власники істотної участі в банках, але й топ-менеджери, і особи, що опосередковано контролюють банки, дії яких призвели до заподіяння шкоди банкам та кредиторам. 

Фонд провів акредитацію юридичних фірм, які будуть займатися подібними процесами як в Україні, так і в іноземних юрисдикціях.

Коментарі - 4

+
+39
60472534
60472534
21 грудня 2017, 20:29
#
ВОТ ИЗ ПУНКТА № 6 НАДО БЫ И НАЧАТЬ!!! А ПОТОМ п
. №1
+
+15
matroskin
matroskin
21 грудня 2017, 23:13
#
Да ну, выдумали… засудить, кто ж тогда банкротится станет, что же тогда продавать на «открытых аукционах Ротердама» Какой же чиновник откажется от столь неблагодарной работы-толкание элитной недвижимости за копейки или её «потере».
+
0
gastgeber
gastgeber
21 грудня 2017, 21:55
#
Давно пора.
+
+24
Cyxou
Cyxou
22 грудня 2017, 2:09
#
Очередные лала тополя, ждем покращеня вже за дверима
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися