Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 грудня 2017, 11:18

Які сюрпризи НБУ готує банкам в новому році

Наступний рік буде непростим для банківської системи. З 2018-го банки переходять на МСФЗ 9. Але Нацбанк приготував підопічним ще кілька сюрпризів. Яких саме — розповів на брифінгу директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

На сьогодні банківські регуляції не повною мірою відповідають міжнародним стандартам. Ми будемо це вирішувати протягом наступних трьох років. 

НБУ розробив «дорожню карту» адаптації вимог до капіталу та ліквідності банків до міжнародних стандартів.

Капітал

Відбудуться зміни за трьома ключовими напрямками.

В першу чергу НБУ планує переглянути структуру регулятивного капіталу і вимоги до його складових. Це відбудеться протягом 2018 року. Буквально в першому кварталі банки отримають проект нового положення для ознайомлення. Потім буде проведено дискуссію і, швидше за все, від початку 2019 року нова структура регулятивного капіталу вже буде впроваджена. 

Другий напрямок стосується визначення активів зважених на ризик. Національний банк планує зберегти стандартизований підхід до оцінки капіталу під кредитний ризик. Але додатково буде змінювати вимоги до врахування ринкового ризику і запровадить вимоги до покриття операційного ризику банків.   

Третій напрямок — впровадження буферів капіталу. Вони вже сьогодні передбачені нормативно-правовими актами НБУ, але вони можуть бути активовані не раніше 2020 року. Регулятор буде проводити оцінку і аналіз доцільності активації таких буферів. На сьогодні визначено, що лише буфер консервації капіталу буде впроваджено відповідно наперед узгодженого графіка. Інші два буфери — контрциклічний та буфер системної важливості буде активовано лише в разі такої необхідності. 

Запровадження буферів має створити додаткову подушку безпеки для банківського сектору на випадок можливих криз у майбутньому. Нова структура капіталу запрацює з 2019 року.  Зміни до розрахунку показників достатності капіталу набудуть чинності від початку 2020 року. 

Ліквідність

Нові стандарти переважно стосуються двох нормативів, які визначені Базельським комітетом. Це коеффіціента покриття ліквідністю (Liquidity coverage ratio (LCR) та Коеффіціент чистого стабільного фондування (Net stable funfing ratio (NSFR). 

НБУ розпочинає з нормативу LCR, який на сьогодні вже розроблено. Ми активно дискутували щодо параметрів цього нормативу, колібрували коефіцієнти і будемо готові його затвердити буквально протягом наступного місяця. 

LCR має забезпечити ситуацію, за якої банки мають достатньо якісних і ліквідних активів, щоб профінансувати відтоки коштів протягом 30 днів у стресовий період. На базі коефіцієнтів, які оприлюднить НБУ, банки мають оцінити можливі відтоки, в першу чергу, депозитів фізичних осіб і юридичних осіб. Вони також будуть оцінювати можливі притоки, пов'язані з погашенням кредитів протягом цього періоду. Різниця між відтоками і притоками (тобто чисті відтоки пасивів)  має бути покрита високоліквідними якісними активами. 

До складу таких активів буде включено готівку, суми на коррахунках, ОВДП та депозитні сертифікати. Перелік високоліквідних активів в Україні дуже обмеженим, в силу того, що фондовий ринок у нас не розвинутий і немає великої пропозиції акцій і облігацій.   

Цей норматив банки почнуть розраховувати в тестовому режимі протягом 1 кварталу 2018 року. І лише наприкінці наступного року, після того, як ми побачимо попередні розрахунки, ми визначимо мінімальний порог для впровадження цього нормативу і цей коефіцієнт стане обов'язковим пруденційним нормативом для комерційних банків.   

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися