Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 грудня 2017, 1:00

Квартири під Києвом. Рейтинг забудовників. Методика

На першому етапі редакція «Мінфіну» збирає офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості, які були побудовані за поточний рік.

На першому етапі редакція «Мінфіну» збирає офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості, які були побудовані за поточний рік.
Фото з сайту novbud.com.ua

Фактом, що підтверджує введення житлового будинку в експлуатацію, є отримання замовником будівництва сертифіката або декларації про готовність об'єкта в Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІ). Відповідна інформація вноситься в реєстр ДАБІ і є загальнодоступною.

Зібравши первинну інформацію про житлові об’єкти, які були здані в передмісті, редакція по адресі кожного будинку ідентифікує компанію-забудовника і житловий комплекс, до якого відноситься цей будинок. Для цього використовуються відкриті джерела інформації: пошуковики, спеціалізовані портали про нерухомість, офіційні сайти забудовників.

Проблемні питання у встановленні замовників будівництва допомагає вирішувати партнер проекту — аналітична система YouControl. За допомогою спеціального програмного модуля аналітики YouControl встановлюють зв'язок між об’єктами і засновниками, щоб в кінцевому підсумку коректно віднести той чи інший житловий будинок в актив певного забудовника. Слід зазначити, що на відміну від банківського ринку, де всі кредитно-фінансові установи на вимогу регулятора розкрили інформацію про кінцевих бенефіціарів, навіть найбільші забудовники, як і раніше, приховують реальних власників бізнесу. Завдання щодо доповнення зібраної інформації житловими об'єктами виконував юридичний партнер проекту — компанія Constructive Lawyers.

Варто вказати, що забудовники потрапляли в рейтинг навіть якщо занизили категорію складності житлового об'єкта. Така інформація постійно оновлюється редакцією, тому досьє компаній змінюються в режимі реального часу в разі, якщо стали відомими нові деталі про забудовника. Аналогічно «Мінфін» підкреслює той факт, що може вносити зміни в рейтинг і опис забудовників в тому випадку, коли компанія-учасник надає документи, які уточнюють опубліковану інформацію.

На основі зібраної редакцією і доповненої партнерами проекту інформації формується підсумковий рейтинг забудовників. Вище в списку йдуть компанії, які за звітний період ввела в експлуатацію найбільшу кількість житлових будинків. Ми вважаємо, що цей показник більш зрозумілий інвесторам, ніж невловимі сумарні квадратні метри побудованої нерухомості або суб’єктивні оцінки комфортності і якості, які є критеріями розподілу місць в низці інших рейтингів.

У разі, коли у кількох забудовників в активі однакова кількість завершених за звітний період житлових будинків, вище місце займає учасник, який здав в експлуатацію більшу кількість квартир. У рейтинг включаються об'єкти, які введені в експлуатацію з початку 2017 року висотою три і більше поверхів, які знаходяться одразу за межею міста Києва. Мова йде про об’єкти, які розташовані в Вишгороді, Бучі, Ірпені, Вишневому, Софіївській Борщагівці, Гатному, Крюківщині, Петропавлівській Борщагівці, Щасливому, Борисполі, Броварах, Зазим’ї.

Наступні населенні пункти не ввійшли в рейтинг по тій причині, що по реєстру ДАБІ не вдалося знайти там багатоквартирних житлових будинків, які були здані в 2017-му (на момент виходу рейтингу): Новосілки, Хотів, Чайки, Коцюбинське, Конча-Заспа, Нові Петрівці, Чабани. Взагалі не враховувалися при складанні рейтингу житлові будинки в таких населених пунктах, як Ворзель, Гостомель, Боярка, Білогородка, Тарасівка, Українка, Обухів. Не враховувалися в рейтингу також двоповерхові будинки і котеджні містечка.

В передмісті Києва є дуже поширеною практика, коли забудовник — фізична особа. У такому випадку «Мінфін» індентифіковував забудовника за назвою його ЖК і вказував фактичну особу замовника будівництва в описі до нього. У рейтингу також відображені об'єкти забудовників, у яких є проблеми з наявністю повного пакету дозвільної документації, але які, тим не менше, є учасниками ринку і продовжують активно продавати квадратні метри у своїх проектах. Інформація про кінцевих бенефіціарів забудовників і проблеми з документами оновлюється в режимі реального часу.

Детальний гід по рейтингу читайте ТУТ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися