Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2017, 17:47

Саймон Фасдал: Долар більше не король валют

Кілька місяців тому Нацбанк дозволив українцям легально та просто інвестувати до $50 000 в закордонні активи. Велика частина населення досі не скористалася цією можливістю. У когось немає таких грошей, а хтось — просто не знає як й у що інвестувати.

Припустимо, у інвестора є $100 000.
Фото: Глава відділу з торгівлі інструментами з фіксованою прибутковістю Saxo Bank Саймон Фасдал

Щоб отримати електронну ліцензію на інвестування за кордон, фізособа має подати пакет документів та заявку через свій уповноважений банк. Якщо джерела його доходів не викликають питань, і всі документи в порядку, регулятор дає «добро» на  інвестування валюти.

Однак особливого ажіотажу така можливість не викликає. Так, майже за півроку (з червня 2017 року) НБУ видав тільки 287 електронних ліцензій. Правом інвестувати за кордон скористалася тільки половина від тих, хто отримали цей дозвільний документ — 136.

Читайте також: Як отримати ліцензію НБУ на інвестування за кордон

Однією з головних причин непопулярності інвестицій в інші країни залишається низький рівень знань громадян про технічну сторону процесу. Якщо з ліцензією ще можна якось розібратися, то як діяти далі — темний ліс.

«Мінфін» попросив експертів, щоб вони роз'яснили, в які закордонні активи закордонні активи. Про це нам розповіли глава відділу з торгівлі інструментами з фіксованою прибутковістю Saxo Bank Саймон Фасдал та менеджер рахунків для високо заможних клієнтів Saxo Bank Фелікс Інденбаум.

Припустимо, у інвестора є $50 000. Куди він їх може інвестувати?

Саймон Фасдал: Вкладення необхідно диверсифікувати. Я вважаю, що можна вкладати гроші в акції та облігації. Але робити це потрібно «глобально». Наприклад, вкластися в ETF (Exchange Traded Funds — іноземні біржові інвестиційні фонди, — прим. «Мінфіну), трохи в фондові ринки. Головне — ніколи не тримати гроші в чомусь одному або в двох. Краще визначити для себе близько 20 активів.

Я б вибрав більшу частку технологічних компаній й всього, що засноване на мережі Інтернет та мобільних додатках. Ці сектори будуть ще багато років рости.

Також можна інвестувати в ринки, що розвиваються. У них прихований величезний потенціал. Іноді ми бачимо невеликий регрес, але це тимчасове явище, потенціал є.

Ще можна інвестувати невеликі суми в облігації. У портфелі інвестора вони повинні стати чимось на зразок страховки. Вони трохи «нудні», але необхідні для диверсифікації. Для цих цілей я б купував 10-річні папери. Цілком підійдуть такі компанії, як Apple, American Industrial. У них 5-бальні рейтинги, й при цьому прибутковість 3-4%. Це небагато, але цілком вистачить.

Говорячи про американському фондовому ринку. Зараз індекси бірж знаходяться біля історичних максимумів. Чи варто інвестувати на піку?

Саймон Фасдал: Час завжди важливий. Ми можемо говорити, що зараз індекси занадто високо розташовані й незабаром відкотяться. Якщо ви збираєтеся «затриматися» на американських біржах років на 5, то точка входу дійсно не настільки приваблива. Проте, якщо ви вірите в ці ринки, я б порадив інвестувати частину грошей в корпоративні облігації. Таким чином щороку у вас буде стабільний дохід від 3-5%. У фондові ринки я б вклав трохи менше, так як коливання там більші.

Я позитивно налаштований щодо перспектив американської економіки. Думаю, в наступному році все буде добре. Ми побачимо невелику корекцію. Але кожен раз після відкоту котирувань інвестори вкладають ще більше грошей.

Весь світ говорить про підвищення базової ставки ФРС. Як це вплине на ринки?

Саймон Фасдал: Якщо ФРС стане більш агресивною в підвищенні ставок, то тільки тому, що стан економіки став набагато кращим. У разі зростання ставки ФРС, вартість акцій повинна також вирости. А ось облігації при цьому подешевшають. Я думаю, що Центробанки не зашкодять своїм економікам.

Подивіться на те, що вони робили останні 5 років. Центробанки дуже переживають, щоб не знищити результати, яких вони досягли за допомогою трильйонів доларів та євро QE (Quantitative Easing — програма кількісного пом'якшення, — прим. «Мінфіну»). Вони будуть дуже поступово скорочувати QE й тільки відповідно до стану економіки.

Як підвищення ставок ФРС вплине на ринки, що розвиваються?

Саймон Фасдал: Припустимо, інфляція в США буде рости швидше, й ФРС стане більш агресивною, підвищуючи ставки. У цьому випадку, я побоююся, що ми побачимо дві речі: високу прибутковість та сильний долар. Це погано для ринків, що розвиваються, які довгий час вигравали від слабкого долара та невеликої прибутковості в розвинених економіках. Тому ми побачимо «розпродаж» акцій і облігацій на ринках, що розвиваються.

Але тут багато нюансів. Наприклад, на думку Saxo Bank, долар втратив свій статус «короля» валют, частково завдяки криптовалютам та китайському юаню. Це призводить до розширення спектра базових валют та зниження вартості долара.

Припустимо, інвестор, який вкладав гроші в іноземні активи, вирішив їх «вийняти» і повернути в Україну. Чи є які-небудь законодавчі нюанси?

Фелікс Інденбаум: Якщо інвестор володіє цим активом легально, тобто він купив його в рамках дозволених до виводу $50 000 та отримує з нього дохід, то він зобов'язаний задекларувати цей дохід в Україні та сплатити з нього податок. В іншому, ніяких додаткових витрат, окрім банківських комісій, виникати не повинно.

Яка ставка податку?

Саймон Фасдал: Оподаткування залежить від країни, в якій ви купуєте актив, і від самого активу. Також воно залежить від банку, з яким ви співпрацюєте та в якій країні він зареєстрований. Як правило, принаймні оподаткування доходу з облігацій, залежить від країни випуску. В середньому податок варіюється в діапазоні від 10% до 25%.

Як захищені права інвестора закордоном? Які взагалі є ризики при інвестуванні в іноземні активи, наприклад, через Saxo Bank?

Фелікс Інденбаум: Щоб говорити про це, потрібно розуміти, що є різні категорії ризику. Перша категорія — ризик банкрутства банку. Saxo Bank зареєстрований в Данії, має банківську ліцензію, за законодавством ЄС все банківські кошти клієнтів до €100 000 захищені. У Данії ця функція покладена на Данський Гарантійний Фонд.

Далі, фінансові ризики. Тут є європейське законодавче регулювання під назву MiFid. У цій директиві запропоновані дії, обов'язкові до виконання всіма фінансовими посередниками та учасниками ринку ЄС, для підвищення прозорості операцій та звітності. Ця директива, в першу чергу, захищає непрофесійних фінансових інвесторів від незрозумілих та незнайомих фінансових інструментів й транзакцій.

Третя група — ринкові ризики. Наприклад, інвестор купив актив, а ціна на нього впала. Це нормальна практика, адже інвестицій без ризиків не буває.

Торкаючись останньої групи ризиків. Щоб ви порадили, самому йти напролом, або ж все-таки вдаватися до допомоги радників, посередників, таких як Saxo Bank і т.д.?

Фелікс Інденбаум: Я б більше поділяв, віддати в управління активи або ж керувати ними самому.

У фондів є свої переваги й недоліки. Наприклад, фонд має доступ до кращих цін за рахунок більшого виходу на ринок, більш оперативного отримання інформації та, відповідно, більш швидкого реагування на зміни. Тобто у них є певні конкурентні переваги порівняно з приватним інвестором.

Хоча існують різні платформи. Наприклад, платформа Saxo Bank спрямована на те, щоб скоротити кількість посередників. І по самим ліквідним інструментам, інвестор бачить в терміналі те ж саме, що і будь-який інший трейдер в світі.

Криптовалюта у всіх на слуху. Напевно, немає жодного видання в світі, яке б не писало про них. Як ви ставитеся до криптовалют?

Саймон Фасдал: З точки зору інвестора, це неймовірна штука. Зараз ми бачимо експоненціальний розвиток біткоіну, завдяки тому, що пропозиція обмежена, а попит — зростає. Чому зростає попит? Як виміряти вартість біткоіну? Це ні більш як очікування чогось, що станеться в майбутньому.

В основному його можна порівняти з акціями технологічних компаній. Купуючи їх, інвестор також купує негативний потік готівки. Але у нього є надія, що в подальшому буде експоненціальне зростання.

Також на біткоіни впливають люди, які хочуть спробувати себе за межами своєї країни, наприклад, поза межами Китаю. Величезна частина попиту виходить саме з КНР і саме для того, щоб позбутися контролю над капіталом. Здебільшого цим і зумовлено останнє велике ралі біткоіну. Чи побачимо ми відкат ціни? Упевнений, що так.

Ми вже таке раніше бачили, це відбувається кожні 6-7 років з різними активами. Вони ростуть, але потім відбувається велика корекція. У світовій глобальній фінансовій системі зараз надлишок грошей. І коли відбудеться корекція, біткоін очікує колапс.

Дуже важливо, чим і як визначається вартість активу. У випадку з біткоіном, це визначити дуже складно. Його ціна може вирости і до $30 000. Але чому вона росте — незрозуміло. Є експерти, які прогнозують зростання і до $50 000. Вони всі — професіонали. І вони всі — інвестори в біткоіни. Звичайно, вони ніколи не скажуть протилежне.

Хоча є й об'єктивна причина, чому вартість біткоіну може вирости. Банкам й владі дуже складно регулювати його. Біткоіни — по-справжньому «плаваюча» валюта, точніше, проект.

Біткоіни можна розглядати, як прекрасний приклад вільного технологічного розвитку і в той же час, як найбільшу в світі бульбашку.

Чи може інвестор заробити на цій бульбишці, перш, ніж вона лопне?

Саймон Фасдал: Так, цілком. Але, на мою думку, потрібно дотримуватися золотого правила інвестора: ніколи не вкладай гроші в щось одне. Тому, якщо у інвестора є великий диверсифікований портфель, тільки дуже маленьку його частину можна віддати під криптовалюти.

Говорячи про держпапераи. Україна у вересні розмістила єврооблігації на $2 млрд. Ви вважаєте це розміщення вдалим?

Саймон Фасдал: Saxo Bank пропонував своїм інвесторам придбати українські держоблігації, як й корпоративні бонди українських компаній. Ми віримо, що Україна після економічної кризи 2014 року — «позитивна історія». Те, що ми бачимо зараз — можна назвати успіхом.

Так, перед Україною ще стоїть багато викликів, але, на мою думку, в країні дуже непогані макроекономічні показники та конкурентоспроможність. Це дуже важливо, тому що інвестори по всьому світу шукають цінні активи. І в Україні вони є: в нерухомості, корпоративному секторі, на ринку праці. Стабілізація конкурентоспроможності та національної валюти — це дуже добре. Інфляція й безробіття знижуються. На мою думку, всі фактори говорять про те, що країна рухається в правильному напрямку.

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що в 2018 році уряд планує залучити на зовнішньому борговому ринку ще $2 млрд. Як ви вважаєте, інвестори будуть купувати ці папери?

Саймон Фасдал: Якщо ситуація буде настільки ж сприятливою, як зараз, проблем не буде. Тим більше багато інвесторів «зголодніли» за високою прибутковістю. Українські державні облігації — високоприбуткові. Так, вони ризиковані. Але інвестори цілком можуть змиритися з цим, якщо вони дивляться на повну «картину».

Бесіду вів Олексій Рябуха

Коментарі - 6

+
+54
Maleficarum
Maleficarum
18 грудня 2017, 18:34
#
Доллар был есть и останется именно королём валют и первым номером. И не в ставках поднятых ФРС будет в росте его популярность… Дело уже всё в крипте. Её- множество… Капитализация общая растёт. Потребуется много долларов для транзакций Пик крипты не ведом никому- значит спрос на доллар как актив за который можно откупить крипту будет в росте.
+
0
E. Bismallion
E. Bismallion
18 грудня 2017, 20:38
#
1) для транзакции «крипты» нужна только электроэнергия и сеть
2) пик «крипты» в 1МБ, уже месяц об этом все знают, а те кто раньше интересовался, то сразу это увидели. Вы никогда не сможете подтвердить вашую транзакцию, если fee будет раный 0 для нее.
+
+15
mary27
mary27
18 грудня 2017, 19:31
#
''Как защищены права инвестора заграницей? Какие вообще есть риски при инвестировании в иностранные активы, например, через Saxo Bank?

Феликс Инденбаум: Чтобы говорить об этом, нужно понимать, что есть разные категории риска. Первая категория – риск банкротства банка. Saxo Bank зарегистрирован в Дании, имеет банковскую лицензию, по законодательству ЕС все банковские средства клиентов до €100 000 защищены.''
Перепутали инвестиционный риск, и сумму, возврат которой гарантируется для вкладчика банка датским ФГВФЛ.
И да, иностранцев даже в Гейропах иногда кидают — достаточно вспомнить историю с банкротством исландских банков в 2008 году.
Инвестиционный риск(например, вложиться в ETF на пике роста индекса) никто и никогда не покрывает.
Насчет корп.облигаций еврозоны — да, хорошая инвестиция, учитывая политику нулевых учетных ставок)
+
+83
Андрей Иванов
Андрей Иванов
18 грудня 2017, 20:04
#
Думаю, что украинским инвесторам с 50 тыс.долл. проще, выгодней и надежней разбросать эти деньги по госбанкам и не только с доходностью 4-5% и не заниматься хе- й на данном этапе.
+
+15
laa1999
laa1999
19 грудня 2017, 9:52
#
На 100% согласен…
+
+15
Sergey Adamenko
Sergey Adamenko
20 грудня 2017, 18:24
#
«… глава отдела по торговле инструментами с фиксированной доходностью Saxo Bank Саймон Фасдал и менеджер счетов для высоко состоятельных клиентов Saxo Bank Феликс Инденбаум...» Ха-ха-ха. Кто-нибудь смотрел фильм «Во все тяжкние » (Breaking bad) или Better call Saul. Наверное наш Саймон Фасдал в кино подрабатывает. Уж больно похож. https://goo.gl/c4qVXF

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися