Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2017, 19:19

Південкомбанк видав інсайдерські кредити на 4 млрд грн — ФГВФО

Ліквідні активи Південкомбанку до запровадження тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, пов’язаних із власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з банком «Meinl Bank Aktiengesellschaft» (Австрія).

Ліквідні активи Південкомбанку до запровадження тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, пов’язаних із власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з банком «Meinl Bank Aktiengesellschaf
Фото: capital.ua

«Протягом 2011-2014 років керівництвом Південкомбанку, було укладено ряд сумнівних кредитних договорів з різними афілійованими юридичними особами, що прямо чи опосередковано були пов’язані з власниками та керівниками даної банківської установи, на загальну суму більше 4 млрд гривень», — йдеться в повідомленні ФГВФО.

При цьому, у заставу банку в основному було передано малоліквідну заставу – рухоме майно, цінні папери та в 75% випадків – товари в обороті, а саме відходи збагачення залізних руд.

На сьогодні заборгованість за договорами сягнула 6,06 млрд грн.

Слідством встановлено, що з метою приховування факту злочинної мети видачі вказаних кредитів, знищення документальних доказів, а також уникнення можливості встановлення конкретних причетних осіб та погашення ними сум отриманих кредитних коштів, переважна більшість товариств-боржників, протягом 2015 року розпочала процедуру банкрутства.

Майже стовідсотково усі юридичні особи на даний час перебувають у стані «самоліквідації», причому ліквідатором даних підприємств є одна й та ж особа.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися