Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2017, 18:28

Облікова ставка. НБУ знову «закручує гайки»

В черговий раз інфляція зростає швидше прогнозу НБУ. Уже вдруге за 3 місяці Національний банк змушений підвищувати облікову ставку. Але в наступному році регулятор обіцяє приборкати ціни.

Голова НБУ Яков СмолійПравління НБУ підвищило облікову ставку до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року.
Фото: акаунт НБУ на flickr.com

Минулого місяця інфляція досягла 13,6% в річному ввимірі й вже точно не досягне цільового показника в 12,2% на кінець 2017 року. Національний банк змушений реагувати та вдруге поспіль підвищують облікову ставку. З 15 грудня вона виросте до 14,5%.

Надалі регулятор може ще раз підвищити ставку, якщо побачить ризики прогнозам.

Про це на останньому в 2017 році монетарному брифінгу розповіли в.о. глави НБУ Яків Смолій, а також заступники глави регулятора Дмитро Сологуб та Олег Чурій.

Яков Смолий

Голова НБУ Яков Смолій

Правління НБУ підвищило облікову ставку до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року. Ми прийняли таке рішення з огляду на посилення інфляційних ризиків.

Проведення більш жорсткої монетарної політики необхідне для зниження інфляції до цільового рівня в середньостроковій перспективі.

Чому зростають ціни

Протягом останніх двох місяців темпи інфляції знижувалися, але повільніше, ніж ми прогнозували. В листопаді вона становила 13,6% річних. Відхилення інфляції від прогнозу пояснюється вищими, ніж очікувалось, темпами базової інфляції через підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту.

Також відхиленню сприяли вищі за прогноз темпи зростання цін на продовольчі товари та паливо. Водночас прискорилось зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки. Це результат підвищення цін на відповідні сирі продукти в попередньому місяці. Більш того збільшилися темпи зростання вартості ринкових послуг під впливом підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту.

Як наслідок, базова інфляція в листопаді прискорилася до 8.6%, відображаючи посилення фундаментального тиску на споживчі ціни.

Ціни на паливо також зросли внаслідок підвищення світових цін на нафту та послаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро).

Помірний вплив на зростання інфляції, переважно через зростання цін на імпортні товари, зокрема на побутову техніку, справляла й ситуація на валютному ринку. З 20 листопада посилився тиск на курс гривні під дією тимчасових, у тому числі сезонних чинників. Зокрема, на пропозицію валюти впливає зниження ділової активності. Водночас в кінці року традиційно підвищується попит на валюту.

Також тисли психологічні фактори: несприятливі очікування щодо майбутнього курсу гривні.

Інфляція на прицілі

На кінець 2017 року інфляція більш суттєво відхилиться від цільового рівня, ніж ми припускали раніше. Наголошую, що відхилення інфляції від цільових показників не є свідченням того, що інфляційне таргетування не працює. Такі випадки – невід’ємна частина монетарної політики.

Якщо ми побачимо чинники, що не дозволять повернути інфляцію до цілей в строки, що були оголошені раніше, ми маємо вжити заходів, а також пояснити причини відхилення, шляхи та строки повернення до цілей.

Нацбанк в середньостроковій перспективі поверне інфляцію до цілей.

Позитив

Фундаментальні фактори залишалися сприятливими. Прискорення зростання економіки в країнах-основних торгівельних партнерах підтримує попит на вітчизняний експорт. Світові ціни на основні товари українського експорту залишаються на відносно високому рівні. Ціни на сталь українського виробництва на 56% вищі, ніж рік тому. Завдяки цьому металургійний експорт помітно зріс й забезпечує сьогодні понад 40% пропозиції валюти. Ціни на агропродукцію також зростали.

На світових ринках відновилась зацікавленість інвесторів до активів країн з економіками, що розвиваються. Як наслідок, поступово заростає пропозиція валюти з боку інвесторів, які заводять валюту в Україну для інвестування в гривневі ОВДП.

НБУ зберігає присутність на валютному ринку у випадку надмірного коливання курсу під впливом ситуативних факторів. З початку вересня чистий продаж валюти становить $156 млн. Міжнародні резерви на початок грудня становили $18,9 млрд. Цього цілком достатньо для проведення інтервенцій з метою згладжування надмірних коливань.

Ризики-2018

Серед ризиків у 2018 році — відтермінування наступного траншу МВФ.

Удорожчання сирих продуктів харчування може и надалі мати значний вплив на ціни продуктів з високим ступенем обробки, як це було в другій половині 2017 року.

Зростання світової економіки може бути більш суттєвим, ніж очікувалося раніше. Це може стимулювати подальшу трудову міграцію і, відповідно, спричинити підвищення заробітних плат.

Через всі ці чинники погіршилися інфляційні очікування підприємств та домогосподарств.

Обсяг видатків передбачений в бюджеті-2018 суттєво вищий, ніж закладений в жовтні в прогноз НБУ. Також є ризик більш значного підвищення рівня соціальних стандартів, що може вплинути на споживчий попит та собівартість товарів та послуг.

В разі подальшого посилення фундаментальних інфляційних ризиків, НБУ може продовжити підвищення облікової ставки, щоб привести інфляцію до цільової траєкторії.

МВФ

З урахуванням того, що січень в нас – вихідний – ми очікуємо, що приїзд місії МВФ може відбутися наприкінці січня. Відповідно, перегляд програми може відбутися у лютому-березні. Отримання траншу можливе у другому кварталі.

Дмитрий Сологуб
Дмитрий Сологуб

Замголови НБУ Дмитро Сологуб

За підсумками 11 місяців 2017 року інфляція перевищила прогнози та становила 13,6%. Інфляційне таргетування – це не досягнення цілей у якомусь визначеному періоді часу. Це – заякорення середньострокових цінових очікувань. Цього року був ряд негативних факторів: шоки, які вплинули на ціни на овочі, та пов’язанні з кліматичними умовами; зростання українського експорту м'ясо-молочної продукції, що вплинуло на внутрішні ціни; вторинні ефекти від підвищення мінімальної зарплати.

Ми бачимо потенціал для зниження інфляції в наступному році та повернення її в цільовий діапазон.

НБУ точно може сказати, що на кінець 2017 року інфляція буде знаходитися у діапазоні від 12,2% до 13,6%. Щодо наступного року, прогноз буде оприлюднений в кінці січня.

Депозити фізосіб

Після попереднього підвищення облікової ставки, перш за все, підвищились короткострокові ставки на міжбанківському ринку, виросли ставки за ОВДП. Щодо депозитів фізосіб, є банки які знизили ставки. Перш за все це стосується депозитів на 3 та 6 місяців. Але є й які підвищили.

Це говорить про те, що ринок вважає, що в майбутньому процентні ставки будуть знижуватися. Тому на короткі терміни вони залучають гроші під більші ставки, чим на довгі. Можна сказати, що ринок вважає, що зараз відбувається інфляційний шок, але він буде спадати, інфляція зменшуватиметься, що призведе до зниження ставок. Ринок розуміє сигнали НБУ.

Олег Чурий

Замголови НБУ Олег Чурій

В кінці року Мінфін вирішив розпочати розміщення трьохмісячних облігацій ОВДП за підвищенними ставками для покриття дефіциту бюджету. 

Цього року Мінфін не отримає €600 млн допомоги від ЄС, також ми бачимо недоотримання коштів від приватизації, тому Мінфіну необхідні кошти для покриття дефіциту бюджету в цьому році. Це не несе загрози для фінансової стабільності.

Резерви та МВФ

Наш прогноз на цей рік щодо резервів – трішки нижче за $19 млрд. Ми на 100% знаємо, що до кінця року транш від МВФ, ми не отримаємо. В наступному році ми розраховуємо отримати 2 транші на загальну суму $3,5 млрд. Завдяки надходженню цих коштів до золотовалютних резервів, а також завдяки надходженням іншого фінансування від міжнародних організацій, зокрема від Європейської комісії, ми зможемо поповнити наші золотовалютні резерви.

Коментарі - 5

+
+20
0675613
0675613
14 грудня 2017, 19:38
#
Если инфляция растет, значит сверху сказали- греби все шо видно
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
15 грудня 2017, 9:50
#
Опять бакс будет расти, опять все цены перебивать надо
+
+6
Kusturitza
Kusturitza
15 грудня 2017, 13:07
#
«В очередной раз инфляция растет быстрее прогноза НБУ. Уже второй раз за 3 месяца Национальный банк вынужден повышать учетную ставку. Но в следующем году регулятор обещает обуздать цены. „

Кто-то вообще в это ещё верит?
Уверен, заявление НБУ в декабре 2014 года было слово в слово.
+
+28
Ukrmercy
Ukrmercy
15 грудня 2017, 13:28
#
«Кто купит доллар по 12- еще очень сильно об этом пожалеет...»
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
15 грудня 2017, 13:17
#
Уважаемые господа из управления НБУ с зарплатами по 250 тыс.грн+, даю бесплатный совет и предложение, потом можете меня отблагодарить, если пополните мне карту.
И так, отбросьте наивность и то что кто-то даст деньги в краткосрочной перспективе, пока условия не выполнены — никто ничего не даст. ПОЭТОМУ, мой совет НБУ — чтоб не играться с инфляцией в 2018 году, с 01.01.2018 установите учетную ставку на уровне 17%, поверьте — это даст сигнал населению копить свои кровные в гривне и не тратить, а положить на депозит. Делайте это как можно скорее.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися