Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2017, 10:38

Як біржі вплинуть на курс біткоіна

У п'ятницю, 1 грудня, Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами США видала перший дозвіл на торгівлю біткоінами. 

Першими дозвіл на торгівлю криптовалютою отримали Чиказька товарна біржа (CME Group Inc) і Cboe Global Markets Inc., що управляє Чиказькою біржею опціонів (Chicago Board Options Exchange, CBOE). Як ця подія вплине на криптовалюти, в своєму блозі на НВ написав керуючий партнер LegalBlockBit Сергій Калінін.

Насправді, торгівля ф'ючерсами на біткоін стартує з 10-го на Чиказькій біржі опціонів (Chicago Board Options Exchange, CBOE) і з 18-го грудня на Чиказькій товарній біржі (CME Group Inc).

Читайте також: Как начинался фьючерс на биткоин

Ключовий момент полягає в тому, що великі інвестиційні фонди отримали можливість торгувати на курс біткоіна, тобто без покупки самого біткоіна. Це ключовий момент. Це класичний ф'ючерсний інструмент, яким торгують на нафту, на зерно і на що завгодно.

Це говорить про те, що Комісія з цінних паперів вже більш лояльно дивиться на біткоіни, як на клас активів і вона дозволяє ним торгувати. Хоча, навіть сама біржа каже, що це все на ризик учасників. Зазвичай, до цього курсом на біткоіни торгували тільки на спотовому (або кеш) ринку. Ф'ючерси ж обмежені певними коливаннями, тобто вони можуть коливатися в межах 15% протягом однієї торгової сесії. Це приносить величезну кількість ліквідності і грошей не на сам ринок біткона, а на ринок, пов'язаний з біткоінами.

Тому що торги не проводяться безпосередньо на біткоіни, а тільки на різницю ціни контрактів, так званий CFD (Contract For Difference), коли гравці можуть торгувати курсом, але не самим базовим активом.

В першу чергу, це задасть певну планку ціни на ринку криптовалюти. Тобто крім того, що на кеш ринку торгували лише ті гравці, хто володіли великими ресурсами. Вони могли рухати курс, то тепер торгувати можуть всі, хто може купити ф'ючерсні контракти. Особливо професійні гравці на біржі. До цього моменту в принципі весь ринок був налаштований більше вгору. Тепер ми розуміємо, що з'явився інструмент, який може цей ринок також рухати вниз.

І основний момент, як ця подія вплине на ринок криптовалюти. У короткостроковій перспективі ніяких змін не передбачається. А ось в середньостроковій перспективі, волатильність і крайні коливання будуть все ж таки більш згладжені. Вони будуть меншими. Не буде такого великого розкиду цін, у всякому разі, в рамках декількох днів або однієї торгової сесії.

При цьому ф'ючерси все ж таки будуть торгуватись не цілодобово. Вони будуть торгуватися в рамках робочого дня в Америці. Цей фактор теж буде вносити певний ритм в торгівлю. В цілому всі розуміють, що це говорить про інституціональне визнання, образно кажучи, Уолл-стрітом того, що біткоіни прийшов надовго і всерйоз. Він розглядається, як один з фінансових активів, якими можна торгувати.

Прямої кореляції на курс біткоіна, в зв'язку з початком торгівлі на біржі, немає. Тому що якщо сьогодні подивитися графік, то і біткоіни, і спотовий ринок пішли вгору. Але вони пішли не рівномірно вгору. Ф'ючерс пішов вище, амплітуда йде більше вгору.

Вплив на курс біткоіна більше очікується в короткостроковій перспективі. Ф'ючерси можуть допомогти загнати курс вниз, тому що шортити, тобто продавати на зниження ціни, буде простіше. Раніше таких інструментів не було. Для того, щоб зіграти на зниження, вам потрібно було викупити біткоіни і ними торгувати. А тепер біткоіни самі по собі не потрібні, треба просто купити певну кількість контрактів. Так що в короткостроковій перспективі ми спускаємося вниз.

А глобально зараз Чиказька біржа опціонів (Chicago Board Options Exchange, CBOE) показала свою роботу, більше того, в її роботі були збої. Там не так багато контрактів торгувалося, тому що у них сайт ліг відразу. Багато хто хотів подивитися, як і що відбувається з торгами на курс біткоінів.

Чиказька торгова площадка (CME Group Inc), яка почне роботу з ф'ючерсом на біткоіни 18 грудня — набагато більша. Це оператор №1 в світі за деривативами. Я думаю, що від її результатів буде зрозуміло, куди ми йдемо. Ми можемо тільки припускати, але ніхто не знає напевно, як буде відбуватися реальний рух.

Коментарі - 2

+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
14 грудня 2017, 12:01
#
Это первый сигнал что потолок нащупали по цене
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
14 грудня 2017, 12:30
#
Жаль, что теперь он за собой потянуть все может
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися