Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2017, 14:28

Чому держбанки — загроза для української економіки

Вплив держбанків в Україні стабільно зростає. Після націоналізації ПриватБанку Міністерство фінансів стало фактичним монополістом на банківському ринку. Підконтрольні йому фінустанови займають понад 50% як за показником активів, так і за обсягом депозитів населення.

Чим небезпечна така ситуація, у своїй колонці на НВ написала директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

Текст написано у співавторстві з Вахе Варданян, провідним спеціалістом фінансового сектора Світового банку

Наприклад, у 2008 році частка державних банків у загальних банківських активах дорівнювала 11%, що відповідало загальній частці державних підприємств у ВВП. Станом на сьогодні державні банки контролюють понад половину загальних банківських активів, хоча частка держави в загальному ВВП залишається все одно близько 11%. Це дуже небезпечний дисбаланс.

Але важливішим є не розмір державного фінансового сектора, а те, як він управляється, а також потенційні загрози, які він представляє для економіки. Дійсно, під час фінансової кризи саме якість фінансової регулятивної системи та корпоративного управління визначають темпи відновлення економіки.

Останніми роками Національний банк України зробив масштабні кроки для очищення банківського сектора. Зокрема, був значно покращений регулятивний механізм.

Однак, попри ці досягнення, структура управління державних банків, включно з роллю політиків у призначенні членів наглядових рад, залишається великою мірою незмінною. Не дивно, що це призвело до політичного впливу та використання банків зацікавленими сторонами у своїх інтересах. Також це обумовило масштабні збитки: упродовж 2008-2016 років два банки, які від початку були утворені як державні («Ощадбанк» та «Укрексімбанк»), отримали 61,8 млрд. грн. у вигляді нового капіталу та відобразили сукупні чисті збитки обсягом 41,3 млрд. грн.

Аналогічним чином можна було передбачити, що кредитування, обумовлене політичним впливом, також призвело до погіршення аналізу кредитного ризику. Рівень непрацюючих кредитів у самих «Ощадбанку» та «Укрексімбанку» становить відповідно 64% та 65%. І ця цифра відрізняється від 43% таких кредитів у недержавних фінустановах банківської системи. Можна зробити висновок, що українці сплачують високу ціну замість отримування вигоди від своїх державних банків.

Аби державні банки слугували потребам кожної людини, необхідно працювати в двох напрямках.

По-перше, для забезпечення сталого розвитку банківського сектора та його залучення в здоровий процес фінансового посередництва, в державних банках необхідно запровадити новий механізм управління. Основою цього механізму є посилення незалежності наглядових рад державних банків для мінімізації політичного впливу на діяльність банків, що покращить привабливість державних банків для потенційних інвесторів.

По-друге, уряд має прийняти рішення стосовно ролі кожного державного банку та зробити засади стратегічного реформування державного банківського сектора доступними для ознайомлення громадськості. Ці засади мають призвести до значного скорочення частки держави в банківській системі, чого можна досягти шляхом приватизації. Також існує необхідність розробки рекомендацій для всіх банків, включно з державними фінустановами, щодо управління проблемними активами, а також необхідність створення вторинного ринку проблемних активів. Це допоможе банкам позбутися своїх проблемних активів у портфелях та забезпечить нове фінансування для збільшення нового кредитування.

Світовий банк готовий допомогти Україні побудувати ефективну і справедливу фінансову систему, яка слугуватиме потребам усього суспільства, забезпечуючи ефективне посередництво в розподілі фінансів саме за принципом від «багатьох до багатьох», а не від «багатьох до кількох». І однією з таких важливих реформ є реформування управління державних банків. Ця реформа вимагає зусиль та політичного компромісу, однак кінцева мета, що полягає в побудові сучасної, конкурентоспроможної фінансової системи, яка забезпечує економіці ресурси для зростання, варта цих зусиль.

Коментарі - 8

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 грудня 2017, 15:47
#
Все верно, у нас до сих пор гос.банки не заработали то что вложено, 41 млрд. грн это было при курсе 8 грн, также забыли такие банки как УкрГаз, и сколько там вложено после национализации. Приват — это цифра Украины, и пример того как все можно спустя год спустить с рук. Вцелом вложено неймоверные суммы в эти гос.банки, обещали их частично продавать с осени 2017, не сталось с УкрГазБанком, посомтрите обещания политиков. Ощад сейчас химичат — думаю не получится даже в 2018, потому как с этих банков кредитуются чиновники и их бизнес, кому это интересно, никому. Как и с МВФ — затянут и забьют. А все эти руководители банков будут в грудь бить какие они красавчики.
Второе опасение — это цифра по плохим кредитам, их обслуживание и т.д. Зашкаливает, давно было пораэту ситуацию менять, но с этого корыта все кормятся.
Госбанки — это также узроза реальной конкуренции, как по депозитам, так и зарплатным проэктам, кредитованию и пост-терминалам.
Ситация не изменится в скором будущем, при чем сейчас есть большое нежелание власти что-то делать для МВФ и для Запада.
+
0
yarg
yarg
14 грудня 2017, 14:31
#
А что с ними можно сделать?
можно продать. Но очереди покупателей на банки в наше время как-т оне видно.
можно ликвидировать. Но насколько это лучше? и куда уйдут при этом клиенты и кредиты? не получится ли из этого просто перекладывание из одного госкармана в другой.

потому все эти рассуждения — голая теория.
+
+29
blago
blago
13 грудня 2017, 21:41
#
Вкладывать в госбанки Украины это то же самое, что вкладывать в прошлом в Сбербанк СССР… Все знают, чем это закончилось…
+
0
yarg
yarg
14 грудня 2017, 14:32
#
Даа. вы знали чем это закончится, например году в 1981? правда знали? гений…
+
0
Jack Tomphson
Jack Tomphson
19 грудня 2017, 18:38
#
Знали, конечно, потому то с совка все сваливали кто только мог. А за валюту сажали и расстреливали. Сейчас тоже из украинского совка сваливают все кто может.
+
0
yarg
yarg
19 грудня 2017, 18:45
#
А страшное украинское кей-джи-би гоняется за беглецами и отсупниками и колет ядовитым зонтиком.
Вы видика пересмотрели :)
+
+15
Andrey Trofimov
Andrey Trofimov
16 грудня 2017, 12:46
#
Государственные банки не только угроза развития отечественной экономики. В том виде, в котором они подпитывают бизнес чинуш — это более страшный вызов, а именно: это угроза существования государства как такового. Эта проблема преследует наше общество ещё со времен совка и заключается в том, что жлобство и потребилово наших чинуш лишает их возможности мыслить стратегически. Вот они и пилят сук, на котором сидят. И то, почему этот сук до сих пор не обвалился иначе как чудом не назовёшь.
+
+13
VictorS
VictorS
19 грудня 2017, 12:51
#
Это не чудо, это праздник во время чумы. И он продолжается. https://minfin.com.ua/blogs/victors/113539/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися