Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2017, 11:59

МЕРТ хоче збільшити збір за реєстрацію товарного знака вчетверо

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує підвищити збори за подачу заявки на знак для товарів і послуг вчетверо, на корисну модель — втричі і на винахід — вдвічі.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує підвищити збори за подачу заявки на знак для товарів і послуг вчетверо, на корисну модель — втричі і на винахід — вдвічі.
МЕРТ хоче збільшити збір за реєстрацію товарного знака вчетверо/Фото: oilreview.kiev.ua

«Результати аналізу розмірів зборів за дії, пов'язані з охороною прав на знаки для товарів і послуг, які встановлені в окремих країнах світу, свідчать, що ці збори у багатьох країнах значно більше за розміром, ніж в Україні», — зазначає МЕРТ.

Міністерство нагадує, що необхідність індексації пов'язана з тим, що розмір нинішніх зборів було встановлено в 2007 році.

Крім того, за продовження терміну дії свідоцтва на знак для товарів і послуг, згідно з проектом постанови, доведеться заплатити вчетверо дорожче, пише «Інтерфакс-Україна».

Відносно зборів за винаходи і корисні моделі міністерство відзначає, що в Україні внаслідок невиправдано низьких розмірів зборів істотно порушений один з основних загальновизнаних принципів патентного права — дотримання розумного балансу інтересів патентовласника і інтересів суспільства.

«Це призвело до того, що сплата зборів аж ніяк не стримує заявників і власників патентів від патентування об'єктів, які не мають ні науково-технічної, ні економічної цінності для суспільства, завдаючи тим самим шкоду суспільним інтересам, завантажуючи державну систему інтелектуальної власності діяльністю, не приносить користі державі, і захаращуючи інформаційний простір», — зазначає МЕРТ.

Вартість патенту на корисну модель становить від 50 грн до 1000 грн, тоді як на винахід вона вчетверо вище.

В результаті, констатує МЕРТ, кількість заявок на корисні моделі значно перевищує кількість заявок на винаходи: у 2016 році їх частка становила 70% проти 30% частки у винаходів (сумарна кількість заявок — 13,65 тис.), в 2015 році — 66, 1% проти 33,9% (сумарно — 13,12 тис.).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися