Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 грудня 2017, 15:13

Програма МВФ під загрозою

Інвестори перебувають в прекрасному настрої. На ринках, що розвиваються, тиша і спокій. Українська влада бореться за процвітання корупції. Зате гривня поводиться слухняно. Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ підвів Сергій Фурса. «Мінфін» скоротив.

Минулий тиждень на світових ринках ознаменувався незначною корекцією. Замість різдвяного ралі отримали зниження на 0,4%. Найбільше падали технологічні компанії. Їх вартість, звичайно, не росте так, як у біткоіна, який скоро подолає психологічний звуковий бар'єр і ризикує налетіти на небесну вісь, але теж викликає питання у багатьох аксакалів ринку.

Китайські побоювання з боку МВФ вдарили по сировинних ринках, перш за все – руді, а президент США, який зробив ставку на гасло «слабоумство і відвага», знову вніс сум'яття в геополітичну ситуацію. Той факт, що він визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, викликав чергову хвилю. 

У підсумку, ранок п'ятниці індекс S & P500 відкриє на позначці в 2636 пунктів. Інвестори не сильно переживають про новий поріг державного боргу США. Істерики минулих років залишилися в минулому. Інвестори перебувають в такому прекрасному настрої. Тим більше, що ринки, які розвиваються, не подарували світу на цьому тижні жодної революції або гідного уваги скандалу. 

Особливих подій не відбувалося і в українському секторі українських єврооблігацій. Благо, інвестори перебувають в хорошому настрої і не схильні панікувати, навіть коли з Києва лунають зовсім вже жахливі сигнали. На цьому тижні суверенні папери лише трохи втратили в ціні на тлі заголовків світових ЗМІ про Саакашвілі, що бігає по дахах. А могли б полетіти вниз, якби інвестори більше зосередилися не на привиді Саакашвілі, а на солідарних спробах влади угробити програму МВФ в боротьбі за суверенне право корупції.

Вони супроводжувалися спробами зруйнувати антикорупційну реформу, і зупинити це вдалося лише матюками в трубці англійською мовою, які всю ніч слухали абоненти з Києва. Щоб абоненти не забули слова, сказані їм, МВФ навіть переклав їх на дипломатичну мову і видав прес-реліз. А глава Світового банку на пам'ять сфотографувався з главою НАБУ, ніби натякаючи, в який унітаз буде відправлена вся іноземна допомога в той момент, коли з антикорупціонером щось станеться. Поки що інвестори не зрозуміли цей сигнал до кінця, і ринок все ще закладає програму МВФ на початку наступного року. А українська влада, схоже, погано уявляє, що трапиться з українською економікою, якщо програма МВФ буде зірвана.

Усередині країни прийняли бюджет. Кошторис і кошторис, трохи корупції, трохи дурості на тлі дотримання базових критеріїв МВФ. Прийняли і добре. Можна забути і попросити депутатів більше не збиратися великими групами в найближчим часом, тому як дуже погано виходить в результаті таких останніх зустрічей. Тільки лише напередодні бюджету депутати примудрилися знищити систему ProZorro в першому читанні і продовжити свій улюблений агромораторій ще на один рік.

Гривня поводилася досить слухняно, переваливши за позначку в 27,0 і там, неподалік, і затрималася. Нацбанк навіть зміг двічі вийти з аукціонами з купівлі доларів, поповнюючи свої золотовалютні резерви.

На внутрішньому фондовому ринку Мінфін пішов на зростання прибутковості, перш за все, на самій короткій ділянці кривої. Уряд запропонував ринку тримісячні облігації, перебивши прибутковість депозитних сертифікатів НБУ. Мінфін не хоче дорого залучати довгий ресурс, за яким довгий час доведеться недешево платити, і вирішив поки що перебиватися короткими паперами. Заодно продовживши збирати зайву валюту у банків, перш за все – державних.

Любителі гострих відчуттів знайшли собі кращу іграшку, біткоін. Тим більше любов до нього відкривається у всіх прихильників теорії змови. Купуючи криптовалюту, вони не тільки спекулюють, але ще й борються зі світовою змовою жидомасонів. І поки бульбашка там не лопне, інтерес цей буде тільки наростати. І млявий український ринок акцій поки не може змагатися з збудженої натовпом свідків біткоіни.

Коментарі - 3

+
+21
валентина добродетель
валентина добродетель
8 грудня 2017, 18:45
#
Очень понравился стиль написания данной статью. Четко, конкретно, корректно.
+
0
Nekrasov
Nekrasov
10 грудня 2017, 19:26
#
Цитата Фурсы: «Нацбанк даже смог дважды выйти с аукционами по покупке долларов, пополняя свои золотовалютные резервы.» Для аналитика серьезной инвестиционной компании путать аукционы и «запросы лучшего курса» — не годится. Природа, технология и механизм работы этих валютных интервенций (как инструментов выхода Нацбанка на валютные торги) разные. НБУ выходил с АУКЦИОНОМ ПО ПРОДАЖЕ доллара в понедельник на 29,4 млн долларов, и два раза с «ЗАПРОСАМИ ЛУЧШЕГО КУРСА» по выкупу излишков во вторник и среду и купил на общую сумму 45 млн долларов.
+
0
Александр Данилович
Александр Данилович
11 грудня 2017, 2:23
#
«… возбужденной толпой свидетелей биткоина» LOL
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися