Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 грудня 2017, 17:24

ЖКХ, мораторій на землю та «злив» квартир в новобудовах

Президент підписав закон про ЖКХ, Рада подовжила мораторій на землю, люди масово виставляють на продаж квартири, які раніше купували в новобудовах. Про ці та інші події на ринку нерухомості в п’ятничному блозі редактора рубрики «Нерухомість» Яни Довгань.

Президент підписав закон про ЖКХ, Рада подовжила мораторій на землю, люди масово виставляють на продаж квартири, які раніше купували в новобудовах.
Новий Закон про ЖКГ вступив у дію

Танці з бубном довкола М. Саакашвілі та інші «грандіозні» події в державі, які висвітлюють ЗМІ, чудово відволікають від реалій, конкретних дій влади. Тих дій, що мають безпосереднє відношення до так би мовити «пересічних громадян». Давайте коротко поглянемо на основні з них, які я на мою суб’єктивну думку вважаю важливими.

Цього тижня президент підписав Закон «Про житлово-комунальні послуги» №1581-д, який вже набув чинності від дня його публікації. Проте введений в дію він буде через шість місяців від цієї дати, крім окремих норм, що будуть введені в дію з 1 січня 2019 року. Йдеться про нарахування пені в розмірі 0,01% за кожний день у разі несвоєчасної оплати житлово-комунальних послуг.

Закон встановлює новий порядок укладення договорів на отримання комплексу житлово-комунальних послуг — водо-, газо-, тепло- електропостачання, вивезення сміття, послугу управління будинком тощо. Йдеться, зокрема, про регулювання відносин між мешканцями і тими, хто надає житлово-комунальні послуги. Документ, на думку чиновників, покликаний перевести ці відносини у ринкову площину і надати нові можливості співвласникам будинків. Моє особисте враження від цього я вже описувала:

Читайте також: ЖКГ: тарифи, послуги та пеня

Наступною подією стало подовження мораторію на продаж земель с/г призначення ще на рік. Мораторій, що діє вже 26 років, і гальмує розвиток українскої економіки, в десятий раз не зняли під приводом того, що українці до того ще не готові. Одну з причин «неготовності» озвучив Президент. На його думку все впирається в те, що електроний земельний кадастр заповнений лише на 60%, а без нього ринок землі запускати не можна. На усунення цієї проблеми Порошенко дав рік. Хоча вже зараз експерти прогнозують, що через рік знайдеться нова причина. І Господь з ними, з тими інвестиціями, які ми втрачаємо через мораторій, адже всі знають, що кому треба, той купує і при наявності мораторію. Але, будь ласка, може, досить кричати про боротьбу із корупцією, підгрунтя для якої ций мораторій створює?

Ще одним цікавим спостереженням цього тижня для мене стала велика кількість квартир в новобудовах, які власники виставили на продаж протягом листопада- початку грудня. Здебільшого це готові квартири в зданих ЖК, але є і ті, що знаходяться на стадії будівництва. Про що це говорить ринку? Люди не впевнені в завтрашньому дні і намагаються витягти гроші, які були вкладені в нове житло. Ті, хто інвестував в новобудови з метою розширення і поліпшення своїх житлових умов, зараз знаходяться в такому фінансовому положенні, коли розуміють, що «не потягнуть» навіть ремонт. Хоча, впевнена, аналітики та експерти ринку можуть глибше копнути цю тему. Я ж просто викрила тенденцію.

Із побажанням спокою в державі та в думках!

Редактор рубрики «Нерухомість» Яна Довгань

Коментарі - 4

+
0
Danconia
Danconia
10 грудня 2017, 13:46
#
Многие из тех, кто инвестировал в новостройки, чтобы улучшить свои жилищные условия, сейчас находятся в такой финансовой ситуации, когда понимают, что «не потянут» даже ремонт.
Многие это сколько человека 2-3 из 1000 сделок в месяц?

Можно также агульно постулировать
1. Многие заработали на биткоине и улучшают жилищные условия.
2. Многие пожив в 1шках обзаведясь семьей переезжают в 2-3к. А 1шки продают или сдают. Экономика растёт.
и т.д.
+
+26
AleksandrBank
AleksandrBank
11 грудня 2017, 9:41
#
Если быть кратким — вся статья ниочем!!!
+
0
vitaliy17
vitaliy17
11 грудня 2017, 10:36
#
«В основном это готовые квартиры в сданных ЖК, но есть и такие, что находятся на стадии строительства. О чем это говорит? Люди не уверены в завтрашнем дне и пытаются вынуть деньги, которые были вложены в новое жилье.»

Люди вкладывают в недвижимость чтобы не иметь на руках фантики. Подчёркиваю Вы писали «В основном это готовые квартиры в сданных ЖК», т.е. документы на руках и продавать можно не спеша. Если деньги хотят вернуть, то только инвестицию с прибылью, так как инвестор не собирается доводить до жилого состояние недвижимость, цель получить маржу после получения документов.

Вы не владеет вопросом. Абы статья была.
+
0
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
16 грудня 2017, 6:55
#
Не согласен.у вас на руках квартира, ежемесячно надо платить, даже если у вас Теплосчетчик и ТД, за охрану, жэк и ТД.выложи сумму и немаленькую.И хотят продать, если запустить квартирантов то цена упадет, нужен будет ремонт и ТД.плюс сумма зависая не приносит ничего, а недвижимости может дорожать только в мечтах
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися