Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 грудня 2017, 11:00

«Шокуючі прогнози» від Saxo Bank

Saxo Bank опублікував 10 «шокуючих прогнозів» на 2018 рік. Серед нетривіальних пророцтв — подорожчання біткоіна до $ 60 000, різке ослаблення курсу євро, перехід Китаю на нефтеюані.

Пророцтва не є офіційним ринковим прогнозом Saxo на 2018 рік. Вони тільки попереджають інвесторів про малоймовірні, але недооцінені події. Якщо шокуючі пророцтва збудуться, фінансові ринки може накрити ударною хвилею.

1. ФРС США втрачає незалежність, оскільки Міністерство фінансів приймає відповідальність на себе

Напередодні проміжних виборів до Конгресу США республіканці і демократи змагаються в популізмі при повній відсутності бюджетної дисципліни і скорочення податків Республіканською партією. Це призводить до значного падіння рівня доходів і, в майбутньому, до занурення країни в рецесію. З ФРС роблять цапа-відбувайла і звинувачують в допущенні низьких економічних показників, паніки на ринку облігацій і зростанні нерівності. Міністерство фінансів США знову, як і після Другої світової війни, бере кермо влади в свої руки і обмежує прибутковість довгострокових держоблігацій на рівні 2,5% після різких стрибків прибутковості.

2. Банк Японії змушений відмовитися від контролю кривої прибутковості

Політика контролю кривої прибутковості, що реалізується Банком Японії, залежить від гнучких світових процентних ставок і низької прибутковості, а в 2018 році розраховувати на них недоцільно. У міру зростання інфляції збільшаться і доходи, що призведе до катастрофічного падіння курсу ієни. В результаті Центробанку доведеться звернутися до заходів кількісного пом'якшення, але не раніше, ніж курс долара до ієни досягне 150, після чого він швидко опуститься до 100.

3. Китай переходить на нефтеюані

Китай — беззаперечний лідер серед імпортерів нафти, і багато держав-експортерів вже охоче укладають угоди в юанях. На тлі ослаблення світового впливу США і успіху товарних ф'ючерсів в юанях, рішення Шанхайської міжнародної енергетичної біржі про початок торгів ф'ючерсами на сиру нафту в юанях було приречене на успіх з самого початку.

Завдяки впровадженню нефтеюаней, китайська валюта перевищить курс долара більше, ніж на 10%, а курс долара до юаня вперше опуститься нижче позначки 6,0.

4. Зліт волатильності після обвалу на ринках акцій

Світові ринки сповнені таємних знаків і сюрпризів, і різке зниження волатильності в різних класах активів в 2017 році не стало винятком. Історичні мінімуми індексів VIX і MOVE супроводжувалися рекордними курсами акцій і високими цінами на ринку нерухомості. В результаті утворилася порохова бочка, яка готова миттєво і ефектно вибухнути. Передвісником вибуху стала втрата 25% вартості цінних паперів S&P 500, що нагадує обвал 1987 року. Активи з низькою волатильністю зникають як клас, і нікому невідомий трейдер на довгій позиції отримує прибуток 1000% і в одну мить перетворюється в легенду.

5. Американці пожвавляться на виборах 2018 року

Демографічні зміни в США вплинуть на політику в 2018 році: за оцінками, чисельність мілленіалів до 35 років вже перевищує чисельність післявоєнних бебі-бумерів. Відраза молодих виборців до персони Трампа, зростаюча нерівність, яка тільки посилюється цинічною податковою реформою республіканців — ознаки того, що в листопаді мілленіали заполонять виборчі пункти. Демократи переводять дискусію з податкової реформи на заохочення масового споживання. Істинний популізм означає готовність відкрити державну «кубушку» для задоволення потреб 90% населення, включаючи фінансові стимули і, як наслідок, величезний дефіцит. Прибутковість 30-річних казначейських зобов'язань США перевищить 5%.

6. Австро-Угорська імперія погрожує захопити ЄС

У 2018 році розкол між «старшими» членами ЄС і новими скептично налаштованими учасниками союзу перетвориться в непереборну прірву. Вперше з 1951 року центр сили в Європі зрушиться з франко-німецької осі до Центральної і Східної Європі. Інституційні конфлікти в ЄС незабаром позначаться на фінансових ринках. Досягнувши нових вершин щодо валют Б10 і країн, що розвиваються, до кінця 2018 року євро різко ослабне по відношенню до долара США.

7. Біткоін приречений

У 2018 році вартість біткоіна досягне $60 000, а ринкова капіталізація перевищить 1 трлн доларів, так як ф'ючерсний контракт в біткоінах в грудні 2017 року підігріє інтерес інвесторів. Вони відчують себе більш комфортно, торгуючи ф'ючерсами, а не інвестуючи кошти на біржах криптовалют. Однак зовсім скоро у феномена під назвою «біткоін» виб'ють грунт з під ніг: Росія і Китай швидко виходять з гри і навіть забороняють у себе несанкціоновані криптовалюти. Росія стає офіційним гравцем на полі криптовалют, щоб впливати на розробку протоколів, і зміщує центр уваги з біткоіна з метою утримати російський капітал в країні. Після вражаючого зростання в 2018 році біткоін очікує стрімке падіння в 2019 році до рівня базової собівартості в $1 000.

8. «Африканська весна» призведе до відродження ПАР

У 2018 році в результаті абсолютно непередбачених подій демократичні процеси будуть запущені по всій Центральній Африці. Вимушена відставка беззмінного президента Зімбабве Роберта Мугабе в кінці 2017 року провокує політичні зміни і в інших країнах Африки. Не можна не відзначити примусову відставку Джейкоба Зуми в ПАР і Жозефа Кабіли в Конго, який в результаті безпрецедентних народних хвилювань змушений був тікати з країни. Але ПАР отримує більше всіх: південноафриканський ранд стає лідером серед валют країн, що розвиваються, і росте на 30% по відношенню до долара, євро та ієні. В результаті в ПАР спостерігаються найвищі темпи зростання в світі і вона стає центром тяжіння для передових економік регіону.

9. Tencent обходить Apple і стає найбільшою компанією в світі

Китай відкриває свої ринки капіталу. Величезні масштаби країни і стрімко зростаючий рівень життя залучають інвесторів з усіх куточків планети. Це відбивається і на технологічних акціях китайських компаній. Так, акції лідера ринку, компанії Tencent, в 2017 році зросли на 120%. В кінці 2017 року вона увійшла в п'ятірку лідерів за рівнем ринкової капіталізації, досягнувши майже $500 млрд. У 2018 році Tencent зітре інших гігантів в порошок, навіть якщо ринкова капіталізація Apple після виходу надзвичайно популярного iPhone X досягне $1 трлн.

10. Настав їхній час: жінки «розбивають» скляну стелю

У 2017 році серед керівників компаній зі списку Fortune 500 жінки становили лише 6,4%, хоча в середньому вони заробляють більше, ніж їхні колеги чоловічої статі.

Настають зміни. У 2018 році шовіністам доведеться потіснитися на вершині Олімпу — під впливом акціонерів або в результаті власного прозріння — і віддати жінкам керівні місця в понад 60 компаній зі списку Fortune 500.

Коментарі - 4

+
+15
Ferox
Ferox
8 грудня 2017, 11:40
#
Кухня Саксо «Банк» (жульё), которая такой же банк, как я балерина, использует свою известность для внушения плебсу установок на добро :)
+
+11
Свободный экономист
Свободный экономист
8 грудня 2017, 18:39
#
1. Возможно, но не в 2018, а в течение 5-10 лет.
2. Возможно.
3. Да, уже. Штатам готовится.
4. Очень вероятно, но в течение 3-5 лет.
5. Вряд ли.
6. Нет.
7. Да, если его место займет более выгодная крипта для расчетов.
8. Зависит от того, будет ли инфляция доллара.
9. Нет.
10. Нет.
+
0
zevsonline
zevsonline
10 грудня 2017, 23:17
#
А где золото по 10000$ за унцию, которое прогнозировалось еще в 2011 году :) Тогда еще даже никто не мог даже подумать, что оно опуститься до 1050$
+
0
zevsonline
zevsonline
10 грудня 2017, 23:19
#
А Сорос тогда еще по 1600-1700 закупался, если конечно не врал :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися