Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2017, 17:16

Новорічні подарунки: облік та оподаткування

Напередодні різдвяних та новорічних свят роботодавці планують проведення новорічного корпоративу та закупівлі подарунків для працівників і їхніх дітей.

Напередодні різдвяних та новорічних свят роботодавці планують проведення новорічного корпоративу та забезпечення подарунками працівників і їхніх дітей.
У 2017 році, подарунок в сумі 800 грн на місяць не обкладається ПДФО. Фото: lospibil.com

«Мінфін» дізнавався про нюанси оподаткування подарунків від юридичних осіб.

Новорічні подарунки дітям працівників

Фонди соціального страхування перестали фінансувати придбання й видачу новорічних подарунків для дітей працівників страхувальників ще в 2015 році.

Разом з тим, підприємства можуть самостійно займатися подарунками для дітей працівників (за умови внесення цієї норми до колективного договору).

Колективний договір може передбачати додаткові гарантії, соціально-побутові пільги, зокрема щодо придбання новорічних подарунків для дітей працівників тощо.

Тож якщо підприємство має на меті в поточному році придбавати й видавати подарунки дітям працівників, варто звернути увагу на такі моменти:

  • керівник підприємства має видати наказ про здійснення закупівлі та видачі новорічних подарунків дітям працівників, у якому прописати всі необхідні вимоги та критерії;
  • вік дитини визначено не трудовим законодавством, а Сімейним кодексом – до 18 років. Тобто підприємство може самостійно встановити обмеження на вік дітей, яким видаватимуться подарунки.

Обмеження вартості подарунків

Не оподатковуються ПДФО подарунки, вартість яких не перевищує 25 % мінімальної заробітної плати (МЗП) (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (пп. 165.1.39 ПКУ). У 2017 році ця сума становить 800 грн (3200 х 25%).

Сума, яка перевищує цю планку (у 2017 році – 800 грн), обкладається ПДФО за ставкою 18%.

У той же час вартість новорічних подарунків в розмірі, що не перевищує 25% МЗП підприємство повинно відобразити в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «160». І з ознакою доходу «126» у разі перевищення такої суми.

Аналогічно оподатковуються ПДФО і подарунки придбані для працівників за власні кошти підприємства.

Звільнення від оподаткування

Як виняток із загальних положень, установлених ПКУ, деякі питання фінансування заходів, пов'язаних із організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків, урегульовано Законом № 2117, який діє щороку вперіод з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року.

Тобто у цей період, вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи не буде включатись до загального оподатковуваного доходу батьків.

Така пільга розповсюджується на подарунки, видані органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими (у тому числі профспілковими) організаціями та створеними ними закладами освіти, охорони здоров’я і культури.

Під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Оскільки прожитковий мінімум для працездатної особи станом на 1 січня 2017 року дорівнював 1600 грн, то неоподатковувана вартість новорічних подарунків отриманих у 2017 році (на період з 15 листопада до 31 грудня) складає 1600 х 8% = 128 грн.

На період з 1 січня до 15 січня 2018 року такий показник буде іншим. Проектом закону про Держбюджет-2018 показник прожиткового мінімуму для працездатної особи встановлено на рівні 1762 грн. Тож, неоподатковувана вартість подарунків період з 1 січня до 15 січня 2018 року становитиме 140,96 грн (1762 х 8%).

Якщо ж подарунок коштує дорожче, сума перевищення буде оподатковуватися за ставкою 18% як додаткове благо з урахуванням коефіцієнта для доходів у негрошовій формі.

Таким чином, вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих дітьми згідно із Законом № 2117 від перелічених вище установ і організацій, не включається до загального оподатковуваного доходу громадян, які є їхніми батьками.

Водночас такі доходи слід зазначити в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ незалежно від їх оподаткування. Доцільно їх відобразити з ознакою доходу «160».

ЄСВ на вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників не нараховується.

Податок на додану вартість

Від обкладення ПДВ звільняються операції з продажу виробничими й торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, що закуповуються за кошти профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій.

При цьому суми ПДВ, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за придбану сировину й матеріали для їх виробництва, належать до складу податкових витрат і до податкового кредиту не входять (ст. 2 Закону № 2117).

Зауважимо, ця пільга стосується саме продажу подарунків торговими та виробничими підприємствами, сума яких лімітована (128 і 140,96 грн) і лише в період із 15 листопада по 15 січня.

Тобто пільга стосується лише торговців і виробничників. Якщо ви бажаєте скористатися цією пільгою, то краще отримати індивідуальну податкову консультацію.

Новорічні подарунки працівникам

Якщо керівництво підприємства вирішило заохотити працівників новорічними подарунками, то бухгалтеру потрібно врахувати, що в разі виплати платнику податку додаткового блага не в грошовій формі сума ПДФО обчислюється з урахуванням підвищуючого коефіцієнта. На сьогодні цей коефіцієнт становить 1,219512.

Водночас необхідно враховувати неоподаткування доходу працівника у вигляді подарунку у розмірі 25% (МЗП) щомісяця, детальніше див. вище.

Військовий збір

Об'єктом оподаткування військовим збором є загальний оподатковуваний місячний (річний) дохід.

Тому, якщо вартість подарунка оподатковується ПДФО, вона підлягає й оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 %, якщо ні – військовий збір також не утримується.

Податок на прибуток

ПКУ не містить норми, згідно з якою не можна враховувати витрати, не пов'язані з господарською діяльністю (подарунки, фінансування особистих потреб працівників тощо).

У бухгалтерському обліку під час придбання подарунків їх оприбутковують на субрахунок 209 за первісною вартістю, яка формує витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням подарунків. При передаванні подарунків оформлюють проводку Дт 949 – Кт 209.

Податок на додану вартість

Щодо ПДВ, то новорічні подарунки дітям є не що інше, як безоплатна передача товару. Тому під час придбання подарунків підприємство включає суму ПДВ у вартості такого придбання до складу податкового кредиту (п. 198.3 ПКУ).

Проте, оскільки таке безоплатне роздавання подарунків не має зв'язку з господарською діяльністю, необхідно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ на вартість придбання, аби відсторнувати податковий кредит (п. 198.5 ПКУ).

І, нарешті, при роздаванні подарунків дітям необхідно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ знову ж таки на вартість придбання, але цього разу – у зв'язку з безоплатною передачею товару (п. 189.1 ПКУ).

Податкові зобов'язання, які нараховують при врученні подарунків, оформлюють проводкою Дт 949 – Кт 641/ПДВ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися