Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 грудня 2017, 15:16

Хвацький біткоін і «психологічний» бар'єр для гривні

Гривня вперше за довгі місяці перевалила за психологічно важливу позначку в 27 гривень за долар. Нацбанк вийшов з продажем валюти. Мінфін зібрав урожай доларів. Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів спеціаліст відділу продажу боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Гривня вперше за довгі місяці перевалила за психологічно важливу позначку в 27 гривень за долар.
І в Європі все майже налагодилося. Євро вже вище 1,19

Ринки починають звикати, що щодня оновлюється історичний максимум. Однообразно. І все менше страху. І все більше жадібності. І більше накопичених дисбалансів, які в один прекрасний момент дадуть про себе знати. Зараз же все добре. Скоро Різдво. І індекс S&P500 продовжує повзти вгору, діставшись до відмітки 2647 пунктів. І знову на порядку денному податкова реформа, до якої наблизилися ще на один крок.

І в Європі все майже налагодилося. Євро вже вище 1,19. У Німеччині взяли курс на велику коаліцію, і всі знову заспокоїлися. Розбурхує світ тільки один товстий божевільний кореєць, який продовжує глушити рибу в Тихому океані своїми ракетами, і твіттер Трампа, який приголомшує всіх навколо войовничим невіглаством. А також біткоін, якого заносить все вище і вище. І все більше таксистів готові розповідати своїм пасажирам про новий філософський камінь. Що ж, бульбашка продовжує надуватися все сильніше, а значить, тим веселіше буде в той момент, коли вона лопне.

У сегменті українських єврооблігацій, які відкривають Україну світу, не відбувалося на цьому тижні зовсім нічого. Україна як і раніше на радарах, сюди продовжують прилітати інвестори, щоб розібратися в хитросплетіннях вітчизняної економіки, але руху немає.

На внутрішньому ринку гривня вперше за довгі місяці перевалила за психологічно важливу позначку в 27 гривень за долар. Чому ця відмітка психологічно важлива, сказати важко, але звучить красиво. І врешті-решт, адже не дарма гривня так давно її не перевалювала. Нацбанк навіть вийшов з продажем долара, відзначивши таким чином збільшення своїх резервів до $19 млрд. Регулятор посилається на сезонний передноворічний попит і йому немає причин не вірити. Але і немає причин думати, що сезонний фактор відіграний вже повністю. Адже до Нового року залишилося ще чотири тижні, та й передноворічні бюджетні витрати навіть не починалися.

А ось Мінфін зібрав урожай доларів, продавши на аукціоні цілу лінійку валютних паперів з офертою, що визначило вкрай низький рівень прибутковості. Тут добре і банкам, яким ці долари дівати нікуди, і уряду, який позичив гроші трохи дорожче, ніж у МВФ. Всього Мінфін нашкріб по засіках $ 575 млн, що дуже навіть непогано. За валютними паперами були задоволені всі подані заявки, а значить, всі залишилися щасливі. З гривневими облігаціями все складніше. Не виключено, що ми побачимо зростання ставки найближчим часом. Багато що залежить від того, яке рішення прийме НБУ в грудні.

Коментарі - 2

+
+14
Qwerty71
Qwerty71
3 грудня 2017, 10:12
#
«психологический» барьер для гривны — вы реально считаете, что гривна где-то торгуется на международном уровне и что она кому-то нужна? Не смешите с психологическим барьером и как правило, если и бывают псих-барьеры, то точно не на гривне и не на этих уровнях.
+
0
alexeysomko124
alexeysomko124
5 грудня 2017, 1:23
#
Так на то он и гуру. Вот он вам и говорит прямым текстом, что эти уровни уже близко…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися