Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 листопада 2017, 15:36

Після ICO компанії або пропадають, або втрачають гроші

На думку багатьох експертів ICO самий ризиковий формат інвестицій, що доводиться на практиці.

На думку багатьох експертів ICO самий ризиковий формат інвестицій, що доводиться на практиці.
Фото: edgylabs.com

Днями хакери пограбували компанію Tether на $30 млн в криптовалюті, а творці проекту Confido пропали з $375 000 після ICO.

Tether заявила, що зазнала хакерської атаки. Засновники іншої компанії — Confido — явно втекли з грошима: вони видалили всі сторінки в соціальних мережах, обрубали всі контакти і перестали виходити на зв'язок, повідомляє Хайтек.

Здається, що ці два випадки не схожі один на одного. У першому власники компанії теж стали жертвами зловмисника. Але в обох випадках інвестори однаково страждають і однаково не захищені законом. Також не можна впевнено говорити про те, що ця хакерська атака не була приводом для виведення грошей.

Ринок криптовалют і ICO як і раніше слабо регулюється по всьому світу. На тлі того, що сама екосистема криптовалют має на увазі анонімність, з'являється маса можливостей для махінацій.

Наприклад, влітку під час ICO ізраїльської компанії CoinDash хакери просто підмінили адресу гаманця для збору інвестицій. Ця проста дія призвела до того, що коли його виявили, $7,5 млн уже булы на рахунку у невідомого хакера. Або не хакера, тоді теж точилися суперечки, що самі ініціатори ICO підмінили адресу, щоб вивести гроші.

Від зломів, багів, шахрайства постраждали вже всі області, пов'язані зі зберіганням, обміном і інвестиціями криптовалют. Щоб втратити гроші необов'язково брати участь в ICO.

Нещодавно на кріптогаманцю Parity виявилися заморожені ефіри на $280 млн. Сталося це через те, що один з розробників помилково видалив бібліотеку, що забезпечує роботу мультипідписних гаманців. У них зберігали гроші користувачі, яким був необхідний найвищий рівень захисту, але щось пішло не так. До цієї помилки з сервісу вже пропадали $32 млн.

Кілька місяців тому хакерам вдалося зламати на той момент найбільшу кріптовалютну біржу Bithumb. Її власники заявили, що були виведені мільйони доларів.

Є дані, що тільки в Японії за першу половину 2017 року жителі втратили півмільйона доларів на криптовалютах. І в цьому році вже почалися перші заборони. Китай повністю заборонив ICO. Його приклад наслідувала Південна Корея.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися