Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 листопада 2017, 16:08

Зростання обсягів будівництва і законодавче дежавю

Будували і будемо будувати. Чи не купували квартири, і купувати не будемо. Чим жив ринок нерухомості минулого тижня в своїй п'ятничній колонці розповідає редактор рубрики «Нерухомість» Яна Довгань.

Будували і будемо будувати, не купували і не купуватимемо.
Фото: "Мінфін"

За 9 місяців цього року ввели в експлуатацію майже 7 млн ​​кв. метрів житла. Це більше, ніж за такий же період минулого року. Якщо враховувати, що більшість забудовників обіцяє здати свої об'єкти на 4 квартал 2017 року, то є великі шанси, що в цьому році житла дійсно здадуть більше, ніж в минулому.

Столиця, передмістя та великі міста України стали схожі на великі будівельні майданчики. Ціни на новобудови в Києві і області останні півроку практично не змінюються. Середня вартість квадратного метра в столиці складає 21500 грн за кв.м, а в області — 11500 грн за кв.м. Стабільність на ринку — це прекрасно! Особливо з урахуванням того, що кількість людей, які потребують поліпшення житлових умов, не зменшилася.

Але чомусь кількість продажів в новобудовах падає. Продавці не помітили цього року сезонного пожвавлення ринку нерухомості восени. Єдине, що рятує забудовників, це наявність готових квадратних метрів.

Величезна конкуренція на ринку вимагає від девелоперів максимальної уваги до потреб покупця. І це знову ж прекрасно, тому що в такий конкурентній боротьбі у нас з'являються цікаві архітектурні форми, оригінальні рішення, нові мікрорайони, які живуть як місто в місті зі своєю інфраструктурою і атмосферою.

Правда, серед великої кількості введених в експлуатацію об'єктів часто є такі, які стоять з документами, але без газу, води і з тимчасовим світлом. Особливо це стосується передмістя Києва. Людей, які мають на руках документи на право власності, але нічого з тієї власністю зробити не можуть, багато навіть серед моїх друзів. Але давайте принаймні сьогодні не зациклюватися на поганому.

Законодавчі ініціативи та бурхлива діяльність Мінрегіонбуду — окрема тема. У мене вже кілька місяців при прочитанні новин з'являється відчуття дежавю. У 2010 році міністерство очолював Володимир Яцуба. Пам'ятаєте? Ті ж розмови про хрущовки, генплани забудови, страхування фінансових ризиків інвесторів, будівництво нових об'єктів соціальної інфраструктури. І все це на тлі збільшення обсягів будівництва. Все нове — добре забуте старе. Головне, щоб на цього разу справи пішли далі розмов.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися