Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 листопада 2017, 12:50

Чорна п'ятниця, наглядова рада Нафтогазу і виплати ПДВ

Нової наглядової ради Нафтогазу може залишити Укрексімбанк без голови. Виплати відшкодування ПДВ знову внесли сум'яття на валютний ринок. Банки поділилися валютою з урядом. Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст колонки.

Нової наглядової ради Нафтогазу може залишити Укрексімбанк без голови.
Валюти у банків дуже багато і дівати її рішуче нікуди

Прихід Дня Подяки, а з ним і ще одного модного свята, дня шопоголіка, Чорної п'ятниці, знаменує собою формальний старт різдвяного ралі. Біда в цьому році в тому, що воно, це ралі, як почалося рік тому, так і не зупинилося. В результаті, індекс S& P500 на цей день Подяки закрився на позначці в 2597 пунктів, всього в декількох кроках від історичного максимуму.

Що стурбувало ринки на цьому тижні, так це Німеччина. Нікому з інвесторів і спекулянтів не хочеться нових виборів, та ще й з перспективою поразки фрау Меркель. Популістів в Європі, з їх загостреними скріпами, як в Угорщині чи Польщі, вже вистачає. Втім, німці залишилися німцями, і до кінця тижня повернули впевненість ринків, переконавши, що зможуть щось придумати. Головний індикатор, курс євро, вказує на оптимізм тих, хто розбирається в німецьких розборках трохи більше. Валютна пара євро-долар до ранку п'ятниці торгується на рівні 1.185.

На ринках, що розвиваються ніяких ексцесів не відбувалося. Навіть в Зімбабве все вдалося зробити без шуму, пилу і без єдиного пострілу. Дідусь-тиран пішов на спокій під обіцянки, що його не чіпатимуть, а сам процес пройшов навіть з дотриманням видимих ознак легітимності.

А в українському сегменті тиша. Ринок єврооблігацій України на цьому тижні трохи відставав від загального позитивного тренда ринків, що розвиваються. За підсумками тижня український сегмент спустився трохи нижче, прибутковості виросли майже непомітно.

Ринок проігнорував дуже позитивну новину НАК Нафтогаз, де сформували Наглядову раду з пристойних людей. А сама ця історія продемонструвала, що умовна світова закуліса, кредитори і міжнародні фінансові інститути, ще можуть при необхідності так закрутити гайки українському уряду, що той згадує, як себе вести в пристойних компаніях. Незрозуміло, правда, що тепер робити голові правління Укрексімбанку, який перебуває в цій самій наглядовій раді і з подивом виявив, що тепер за законом не може очолювати банк. Залишимо за дужками раціональність цього рішення. Але відзначимо, що Україна не була б Україною, якби в цій ситуації голова Укрексімбанку не міг піти з поста в зв'язку з тим, що увійшов до наглядової ради Нафтогазу з тієї причини, що не сформована наглядова рада самого Укрексімбанку, яка повинна прийняти рішення про звільнення. Втім, з огляду на той факт, що вже з квітня крісло голови НБУ порожнє, а енергоринок може залишитися без регулятора, тому що хтось забув подати нових членів цього самого регулятора, колізія навколо Укрексімбанку виглядає безневинною дрібницею.

А в Україні виплатили повернення ПДВ. І тепер, особливо після того, як система стала електронною, а значить, працює як годинник і не вимагає відкатів, це стає основним фактором валютного ринку. Ось і на цьому тижні гривня втратила близько 40 копійок на тлі повернення ПДВ. Така собі мінісезонность в рамках будь-якого місяця. У підсумку, до кінця тижня гривня впритул підібралася до сакральної позначки в 27,0 за долар. Подивимося, чи зможе вона перебратися через неї в цей раз. Зрештою, коли ж, як не в кінці року.

А Мінфін вже третій аукціон поспіль не може розмістити гривневі облігації. Банки пішли в депозитні сертифікати Національного банку. Зате аукціон з продажу валютних паперів пройшов успішно. Що ж, валютних депозитних сертифікатів НБУ ще не придумав, а ось тієї самої валюти у банків дуже багато і дівати її рішуче нікуди, так що фінансові установи не проти поділитися з урядом.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися