Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2017, 9:59

Відмова підписати акт опису майна: чи буде податкова застава

Відмова платника податків від підписання акту опису майна, не звільняє його від поширення права податкової застави на описане майно. Про це йде мова у повідомленні головного управління ДФС у Тернопільській області.

Відмова платника податків від підписання акту опису майна, не звільняє його від поширення права податкової застави на описане майно.
Фото: thehardinlawfirm.com

Як зазначається, право податкової застави виникає:

  • при несплаті у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, – з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку (пп. 89.1.1 ПКУ);
  • при несплаті у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, – з дня виникнення податкового боргу (пп. 89.1.2 ПКУ);
  • у випадку, визначеному в п. 100.11 ПКУ, – з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань.

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису (п. 89.3 ПКУ). До акту опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Крім того, опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу. Таке рішення пред’являється платнику податків, що має податковий борг.

Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Тож, відмова платника податків від підписання акту опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися