Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 листопада 2017, 15:34

Інвестувати або почекати

З початку липня українці можуть інвестувати за кордон до $50 тис. Варто тільки отримати валютну ліцензію від Нацбанку. Можливостей багато — банківські депозити, цінні папери, покупка страхування життя.

Чи варто інвестувати саме зараз? І які ризики чекають тих, хто наважиться вкладати валюту в цінні папери? Про це в своєму блозі на НВ написав викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» призводить скорочений текст колонки.

За моїми спостереженнями число тих, хто цікавиться, як легально відправити гроші з країни і що з ними там робити, останнім часом швидко зростає.

Давайте вчитися розбиратися в тому, що відбувається на розвинених ринках капіталу.

Одне з головних питань, яким сьогодні задаються безліч інвесторів – це скільки ще триватиме зростання ринку акцій, що почалося в 2009 році. Дійсно, зростання триває вже дев'ять років, напевно, довше, ніж будь-коли в історії глобального фондового ринку. За цей час індекс S&P 500 зріс у середньому на 13.5% за рік. Ті, хто не побоявся вкласти $ 10,000 в 2009 році, відразу ж після кризи, коли вулицями фінансового світу текли ріки крові, сьогодні має на своєму інвестиційному рахунку $ 31,213, або близько того. Відмінний результат!

З іншого боку, всі розуміють, що нескінченно так тривати не може: рано чи пізно ринок почне падати. В середньому, кожен «бичачий» ринок приносив інвесторам 200% доходу. Починаючи з 1 січня 2009-го, інвестори заробили 212%, що не так вже сильно перевищує середнє. Більш того, це просто ніщо в порівнянні зі зростанням ринку «доткомів», який тривав 12 років і порадував прибутковістю в 500%.

На думку багатьох аналітиків, верхівка «бичачого» ринку характеризується трьома факторами: переоцінкою, початком економічного спаду і ейфорією учасників ринку.

Поза всяким сумнівом, сьогоднішній американський ринок дешевим не назвеш. Один з ключових показників, що застосовуються при оцінці цінних паперів – P / E (співвідношення ціни до прибутку) сьогодні дорівнює 25, прогноз на 2018 рік – 17. Це істотно менше, ніж P / E = 46 в 2002, або 71 в 2008, напередодні перетворення «бичачих» ринків на «ведмежі». Більш того, при загальній дорожнечі сьогоднішнього ринку є ніші, де оцінка компаній цілком розумна, а іноді навіть консервативна. Той же великий Apple сьогодні торгується майже на 30% дешевше, ніж середня оцінка S&P 500.

Економічного спаду теж немає. Навпаки, схоже, що економіка США і Європи показує ознаки зростання. Як ми бачимо, центробанки продовжують процес згортання програм кількісного пом'якшення і поступово піднімають процентні ставки. Навіть консервативний МВФ прогнозує зростання глобальної економіки на рівні 3.6% в 2017 і 3.7% в 2018 році.

Навряд чи хоч якийсь один рік з дев'яти років нинішнього «бичачого» ринку можна назвати ейфоричним. По-моєму, дуже часто ринок ріс всупереч очікуванням. Інвестори сумнівалися в правильності стратегій ФРС і ЄЦБ, не вірили, що нульові, а то й негативні процентні ставки допоможуть оживити економіку, сумнівалися в успіхах Китаю. Більш того, багато з цих сумнівів живі досі. А ось в 2006-07 всі були на 100% впевнені, що вартість нерухомості не може не рости далі, а в кінці 90-х не сумнівалися, що назва кожної компанії повинна закінчуватися на «соm».

Тож, цілком можливо, що ринок може продовжити своє дев'ятирічне зростання ще якийсь час. У всякому разі, на мій погляд, вже краще помірно ризикувати з акціями, ніж надувати бульбашку криптоманії. Адже, на думку криптоінвесторів – «ціна може тільки рости», «нова валюта змінить майбутнє» і «хто сказав, що це бульбашка? Цього разу все зовсім інакше!».

Коментарі - 3

+
+25
Цой Жив
Цой Жив
21 листопада 2017, 15:59
#
Цікаво. Дякую.
+
+24
Ferox
Ferox
21 листопада 2017, 19:21
#
по мнению криптоинвесторов – «цена может только расти»… — Это кто такое сказал? И когда это было, чтобы цена только росла?
Главное что-то ляпнуть, лишь бы показаться умным и сурьезным инвестором (типа не лox ) :)
+
+15
mary27
mary27
22 листопада 2017, 14:50
#
''… лишь бы показаться умным и сурьезным инвестором(типа не *** )''.
Или преподавателем ''Эдинбургской бизнес-школы''.
Который почему-то ничего не знает ни про крах ''дот.комов'', ни про ипотечный кризис)
Интересная у них там ''бизнес-школа'')
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися