Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 листопада 2017, 8:01

Цифра дня: Скільки мільярдів монет перебуває в обігу в Україні

На сьогодні в обігу перебуває 12,9 млрд монет, повідомляють в Національному банку України

На сьогодні в обігу перебуває 12,9 млрд монет, повідомляють в Національному банку УкраїниРегулятор також підрахував, що кількість монет номіналами 1 копійка становить – 2,4 млрд штук, 2 копійки – 1,4 млрд, 5 копійок – 1,9 млрд, 10 копійок – 3,8 млрд, 25 к
Такі дані НБУ привів в світлі обговорення пропозиції про відмову від дрібних монет / Фото НБУ

Регулятор також підрахував, що кількість монет номіналами 1 копійка становить – 2,4 млрд штук, 2 копійки – 1,4 млрд, 5 копійок – 1,9 млрд, 10 копійок – 3,8 млрд, 25 копійок – 1,7 млрд.

Разом з тим, в обігу також налічується 1,2 млрд монет номіналом 50 копійок, та п’ятсот мільйонів монет номіналом одна гривня.

Ці дані НБУ опублікував разом з пропозицією відмовитися від монет дрібних номіналів. На Інститутській пояснюють, що дрібні монети (1-5 коп.) майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги.

«Вони не повною мірою забезпечують функцію обігу, тобто фактично припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість», — йдеться в повідомленні.

Регулятор стверджує, що інші учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування, зберігання цих монет. Разом із тим, монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи.

«Основні споживачі монет − торговельна мережа, заклади громадського харчування, громадський транспорт, аптеки, відділення Укрпошти, організовані та неорганізовані ринки», — заявили в НБУ, додавши, що міжнародний досвід свідчить, що проблеми в обігу дрібних номіналів зазвичай вирішуються двома шляхами.

1. Одномоментне вилучення з обігу монет дрібних номіналів (монети перестають бути засобом платежу, можливий великий резонанс від заходу, значна кількість монет надходить до центрального банку щоденно, постає проблема їх знищення);

2. Припинення карбування монет із поступовим виведенням їх з обігу (легкість у впровадженні, добровільна основа, процес вилучення довший, монети перебувають в обігу у якості засобу платежу, немає проблеми знищення).

Як повідомляв «Мінфін», Національний банк України розглядає можливість оптимізації обігу монет дрібних номіналів та пропонує запровадити в Україні механізм заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків за товари (роботи, послуги).

Регулятор запрошує громадськість до обговорення можливості оптимізації обігу монет дрібних номіналів.

Коментарі - 2

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
17 листопада 2017, 9:58
#
Только ЗА, можно ограничиться 10 коп. минимум. Остальное с этими х,99 ЦЕНа — чисто маркетинг.
Даже логично было бы ограничить в 25 коп. и сделать сами 25, 50, 1 гривня меньше по размеру.
+
0
TheMilk
TheMilk
17 листопада 2017, 16:33
#
Не стоит сразу с «шага» 1 копейка перескакивать на 25. В этом смысле Нацбанк правильно делает, что выводит 1,2,5 и 25 копеек (ну или планирует).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися