Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 листопада 2017, 11:13

Міжбанк: долар спробує вирости

У четвер долар на міжбанку продовжить спроби по зростанню.

У четвер долар на міжбанку продовжить спроби по зростанню.
Фото: 24tv.ua

Основна причина - продовження накачування ліквідності в банківську систему і відповідно - збільшення ресурсних можливостей у спекулянтів. На ранок 16 листопада залишки на коррахунках банків збільшилися ще на 3,1 млрд гривень і досягли 50,8 млрд гривень. Це починає «тиснути» на курс та працює проти національної валюти.

Крім цього, протистояння інтересів великих гравців на міжбанку продовжить посилюватися.Експортери не готові продавати валюту «задешево» і будуть притримувати свої продажі, намагаючись грати «на підвищення». У імпортерів стали з'являтися надлишки гривні, що збільшить попит на валюту.

Рішення НБУ про можливість виведення дивідендів не тільки за 2014-2016 роки, а й за період до 2013 року сильного впливу на ринок не зробить. Основна частина тих хто хотів їх вивести - зробили це ще в той період і це більше піар-хід Нацбанку щодо лібералізації, ніж реальні послаблення для валютного ринку.

Як і раніше, підтримує курс гривні все той же один, але дуже вагомий фактор - проведення бюджетних платежів клієнтів. Але невихід регулятора з викупом валюти вже з початку цього тижня говорить про те, що вже майже вся пропозиція  викуповується самим ринком. Тобто досягається рівновага попиту та пропозиції без особливого втручання Нацбанку.

Ми підтверджуємо свій прогноз щодо подальшої корекції курсу з загальним трендом на поступове зростання валютних котирувань. "Мінфін» передбачає на четвер коридор по долару в межах 26,46-26,56 гривень при обсязі операцій - до 360-390 млн доларів та укладанні до 550 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар в частині обмінників майже не змінився, а в деяких - навіть трохи знизився. Але власники обмінників регулярно моніторять поведінку міжбанку, щоб розуміти загальний тренд по курсу.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,48-26,65 і продаж 26,73-26,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,72 гривень та продаж 26,77-26,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 15 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У четвер читачі «Мінфіну» по перспективам офіційного курсу гривні стали більш оптимістичні. Вже 29% (вчора було 17%) опитаних вважають, що курс НБУ залишиться нижче 26,50 гривень. 71% все ж таки передбачає його повернення до рівня вище 26,51 гривень.

За ринковим курсом думка опитаних також покращилася по перспективам національної валюти. 23% (було вчора 15%) впевнені в довгостроковому збереженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 77% респондентів - припускає його повернення до позначки вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 2

+
+5
dmx777
dmx777
16 листопада 2017, 14:05
#
Доллар попытается вырасти, очередной заказной вброс от Минфина при фактическом просидании на межбанке на 0.02 % и превышением предложения на наличном в 3 раза больше чем спросом. Ручное управление сопровождается очередной примитивной заказной статьей.
+
+11
Nekrasov
Nekrasov
16 листопада 2017, 14:30
#
Теория заговора так и прет из Вашего коммента. Я не думаю, что Минфин пишет свои комментарии в заказном формате. Тем более, что с утра курс подскочил до 26,50 гривен и потом только пошел вниз на продажах нескольких крупных экспортеров. Неизвестно еще чем сегодняшний день закончится. Не уверен также и в Вашем тезисе и о трехкратном превышении предложения над спросом на наличном рынке. Во-первых: тогда бы курс долларового нала еще просел бы — чего судя по котировкам банков и обменок — не происходит. Во- вторых: не было бы отрицательной статистики у НБУ по разнице между покупкой и продажей доллара в обменках. Да сдают валюты не мало — «спасибо» росту цен и коммуналки (народ вынужден сбрасывать валюту, чтобы прокормиться и быть в тепле в осенне-зимний период, а рост цен опережает все декларируемые правительством повышения зарплат). Но в тоже время и большого избытка валюты тоже в обменках не вижу. Иначе бы банки скупали его и перепродавали на межбанке и Нацбанку. Но сейчас интервенций со сторону НБУ уже три дня нет — рынок сам поглощает все что несут граждане в обменки. И это в традиционный период бюджетных расчетов, когда обычно валюты продают больше. Т.е. излишка валюты нет. С чего тогда курсу особо проседать?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися