Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2017, 13:47

Ціни на бензин в Україні збільшаться на 1 грн / літр — експерт

Роздрібні ціни на бензин в Україні збільшаться на 1 грн/літр через зростання світових котирувань і валютної нестабільності, прогнозує директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Роздрібні ціни на бензин в Україні збільшаться на 1 грн/літр через зростання світових котирувань і валютної нестабільності, прогнозує директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.
Фото: kievvlast.com.ua

«Причина зростання — світовий ринок, а також валютна нестабільність. Котирування початок листопада виявилися дуже високі, наприклад, по бензину вони досягли $627, що на $70, або більш ніж на 10% вище жовтневих рівнів (в середньому $557/тонна).

По дизпаливу у листопаді котирування вище ніж у жовтні на $25 ($534/тонна). В еквіваленті вказане зростання становить понад 1,5 грн на літрі бензину і 70 коп. на літрі ДТ. Саме тому ціни на бензин першими відреагували на підйом світових котирувань», — сказав він в коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

Куюн також відзначив, що курс валют істотно змінюється буквально кожен день, що додає нервозності для імпортерів нафтопродуктів.

«Підвищення котирувань дуже значне, щоб пройти непомітним для повністю залежного від нього українського ринку. Не думаю, що АЗС протранслюють весь потенціал зростання в 1,5 грн/літр, але швидше за все 1 грн/літр бензин додасть.

По дизельному паливу підвищення не повинно перевищити 50 коп./літр. Є надія, що ціни можуть змінити напрямок, але в будь-якому випадку наш ринок вже підхопив підвищувальний тренд і тепер знадобиться час, щоб розвернутися», — підсумував він.

Варто зазначити, що середня роздрібна ціна бензину марки А-95 на українських АЗС переступила позначку в $1/літр. У період з 3 по 10 листопада середня ціна бензину марки А-95 зросла на 1,2% (на 0,33 грн) — до 27,35 грн/літр.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися