Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2017, 10:08

37-й рік по-арабськи: чому в Саудівській Аравії не люблять мільярдерів?

Цими вихідними світовий ринок нафти отримав потужний поштовх, легко піднявши котирування на більш ніж 3 дол. США за барель. Приводом для зростання стали масові арешти в Саудівській Аравії високопоставлених осіб, які опинилися для інвесторів несподіванкою. Подібним чином трейдери реагували тільки на рішення ОПЕК про скорочення видобутку нафти. І хоча сьогодні «чорне золото» трохи відкотилось назад до 63,60 дол. США, інвестори з інтересом продовжують стежити за подіями в регіоні. Найбільш швидкі трейдери могли заробити на нафтових котируваннях не менше 3-4% за 3 дні. Можливість заробити залишається і зараз, докладніше про причини зростання цін на нафту читайте тут.

«Ігри престолів»: як саудівський король усуває конкурентів

Події, що відбулися 4-5 листопада в Саудівській Аравії, деякі аналітики порівняли з подіями 37-го року в СРСР. Всього за вихідні були заарештовані 11 принців, 4 міністра і 34 екс-міністра, серед яких відомий мільярдер і інвестор Аль-Валід. Формальною причиною санкціонованого чинним королем затримання стали звинувачення в корупції, використанні службового становища при отриманні держконтрактів і угод з нерухомістю.

Інформація про масштабність і швидкості затримань шокувала громадськість і ще більше підтвердила думку про те, що чинний монарх розчищає шлях до трону своєму 32-річну синові. І звинувачення в корупції — це тільки лише не більше, ніж привід. Ходять чутки, що 81-річний король через кілька місяців збирається передати правління своєму синові, що пояснює його бажання усунути сильних конкурентів. Майбутній король Саудівської Аравії Мохаммед планує проведення реформ, які суперечать сімейним королівським традиціям, і тому може зустріти опір з боку сильних опозиційних груп.

Політичний підтекст масових арештів

Версія про усунення можливих конкурентів для реалізації планів Мохаммеда поки залишається найбільш популярною. Але є й інша, менш поширена версія, що має відношення до міжнародних відносин:

• Саудівська Аравія прагне до контролю за видобутком нафти і розширенню ринків збуту. Зростання ціни на нафту нівелюється зростанням бурових установок сланцевої нафти в США. Для контролю нафтових поставок і рівня видобутку Ер-Ріяду важлива співпраця з США. На цьому фоні зміцнення дружніх зв'язків між Мохаммедом і Дональдом Трампом виглядає логічним. Погляди майбутнього монарха збігаються з позицією американського президента;

• Аль-Валід, стан якого оцінюється в 18 млрд дол. США (входить в 45 найбагатших людей світу), більше лояльний до Тегерану, затятим противником якого є чинний король Салах. Також Аль-Валід розглядав варіанти вкладення інвестицій в Росію, відвідавши з цією метою Москву влітку 2017 року.

Цілком можливо, що показовими арештами король дав зрозуміти світовій спільноті, що політика королівства буде спрямована не на врегулювання конфліктів з сусідами, а на посилення партнерства зі світовими лідерами. Незважаючи на те, що відомості про інвестиційну стратегію одного з найбільших світових фондів SAMA (суверенний фонд Саудівської Аравії, більш 750 млрд дол. США) не оприлюднює, відомо, що велика частина активів знаходяться в США і Європі. Тому країні вигідно розвивати цей вектор.

Усунення політичних конкурентів, зміна вектора міжнародних відносин — всі ці версії можуть виявитися вірними. Які справжні мотиви короля, покаже час. Ми ж пропонуємо скористатися ситуацією і заробити на різкому підйомі котирувань нафти. Хочете дізнатися як? Прислухайтеся до рекомендацій в цій статтіі покваптесь — незабаром нафту очікують нові потрясіння!

Коментарі - 8

+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
9 листопада 2017, 10:25
#
Нам по сути эта ситуация только на руку, так как устраняют друзей Путина, в т.ч. лояльных к Ирану.
+
+15
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
9 листопада 2017, 12:56
#
О, США уже и сюда нос всунули, чтобы поставить лояльных к себе, прям как в нашей стране
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
9 листопада 2017, 13:47
#
Желательно чтобы они нам не только нос, но и оружие предложили.
+
+15
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
9 листопада 2017, 14:17
#
Желательно, чтобы они вообще никуда не лезли, от этого хорошо только им, но не остальным
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
9 листопада 2017, 14:31
#
Если они не лезут, лезет сразу другой наш «друг-медведь», только тот сразу земли отнимает и стреляет!
Выбор не велик! В Азии Китай так делает.
+
+15
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
9 листопада 2017, 14:32
#
То есть США можно так делать, а другим нельзя?
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
9 листопада 2017, 14:50
#
Что США захватывают наши территории? Что стреляют? Что режут доступ на рынок свой? Не не дают укр.дальнобойщикам ездить? Террористические акты устраивают *?

Ответь Маргарита, у Вас не совсем правильное представление о пользе или убытке от действий той или иной страны.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
9 листопада 2017, 14:57
#
А при чем здесь наши территории вообще? США провоцируют конфликты своей вездесущностью.
Резка доступа на рынок началась с нас, логично, что последовал ответ.
Про не дают укр. дальнобойщикам ездить — где-то в желтой прессе прочитали? К слову, где-то здесь на минфине или уже не помню где, была статья о том, что товарооборот между странами увеличился, а вы что-то о рынках, да о дальнобойщиках, если бы это было верно, то торговли вообще никакой бы не было.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися