Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2017, 15:22

Порошенко підписав закон про запровадження електронного підпису та печатки

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про електронні довірчі послуги». 

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про електронні довірчі послуги».
Порошенко підписав закон про запровадження електронного підпису та печатки/Фото: president.gov.ua

Як зазначили у прес-службі президента, документ спрямований на реформування національної нормативної бази у сфері електронного цифрового підпису шляхом імплементації законодавства ЄС, розбудову єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг.

«У законі також визначені умови визнання в Україні електронних довірчих послуг, які надаються іноземними постачальниками, що забезпечить активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію нашої держави у світовий електронний інформаційний простір», — повідомили у прес-службі.

Крім того, закон визначає правові та організаційні засади надання електронних довірчих послуг, у тому числі транскордонних, права та обов’язки суб’єктів правових відносин у цій сфері, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг, а також правові та організаційні засади здійснення електронної ідентифікації.

Таким чином, врегульовуються відносини у сферах надання електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації.

Зокрема, запроваджуються такі механізми, як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, електронна позначка часу, реєстрована електронна доставка, інтероперабельність тощо.

Документом також запроваджується адміністративна послуга щодо включення юридичних та фізичних осіб — підприємців, які мають намір надавати електронні довірчі послуги (ЕДП), до Довірчого списку, а також встановлюється порядок ведення такого списку.

Крім того, визначається процедура незалежної оцінки відповідності для ЕДП та також можливість використання зазначеними особами у своїй діяльності як національних, так і міжнародних стандартів.

Закон набирає чинності через рік з дня його опублікування, крім статті 10, яка набирає чинності з дня опублікування цього Закону.

Коментарі - 4

+
0
E. Bismallion
E. Bismallion
6 листопада 2017, 16:39
#
Шел 2017 год. iPhone X, Space X, Alibaba, Apple Pay/Google Pay и
«электронной подписи и печати» в Украине
+
+47
Alex Mizrahi
Alex Mizrahi
6 листопада 2017, 16:54
#
Напрасно злорадствуете, в «продвинутой» Швеции до сих пор электронная подпись не определена законом и многие документы обязательно должны быть в бумажной форме.

А у нас уже 10 лет как в активном использовании.

А, к примеру, в Тайланде с электронными подписями вообще туго.

Так что Украина в этом плане довольно продвинутая страна. Тем более что у нас всё по взрослому, законом определён формат PKI.

А если взять: к примеру, UK, там электронной подписью можно считать что угодно, например, подпись в емейле.

А в США вообще для аутентификации используют 9-значный код SSN.
+
0
E. Bismallion
E. Bismallion
6 листопада 2017, 18:18
#
Спасибо за просвещение.
Швеция хороший пример, а вот Тайланд не подходит как локоматив иноваций
+
+12
Gelezako
Gelezako
6 листопада 2017, 19:12
#
«Закон вступает в силу через год со дня его опубликования, кроме статьи 10, которая вступает в силу со дня опубликования этого закона.»

с какой целью отсрочили вступление в силу?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися