Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2017, 10:15

Підвищення облікової ставки Нацбанком малоймовірно — аналітик

Підвищення облікової ставки НБУ малоймовірно, якщо проаналізувати ретроспективу інфляційних процесів і дій регулятора в сфері монетарної політики.

Підвищення облікової ставки НБУ малоймовірно, якщо проаналізувати ретроспективу інфляційних процесів і дій регулятора в сфері монетарної політики.
Підвищення облікової ставки Нацбанком малоймовірно/о/Фото: minfin.com.ua
Андрей Приходько
Андрей Приходько

Про це «Мінфіну» розповів начальник відділу по роботі з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько.

За словами банкіра, останній раз регулятор підвищував облікову ставку на початку 2015 року — з 14% до 19,5%, а потім і до 30%, у відповідь на суттєве прискорення інфляційних і девальваційних процесів.

З тих пір вона планомірно знижувалася, корелюючи зі стабілізацією інфляційних процесів, зокрема, в 2016 році інфляція сповільнилася до 13,9% з 48,7% в 2015 році.

«Нинішній рівень інфляції фактично відповідає торішньому: інфляція за 9 місяців 2017 року становила 14,6%, тоді як за аналогічний період 2016 року — 14.5%. При цьому, якщо в минулому році основним драйвером інфляції була базова інфляція, тобто інфляція, очищена від впливу цін на продукти харчування і паливо, то в цьому році, навпаки, основним драйвером інфляції є якраз прискорення цін на продукти харчування і паливо, викликане зростанням світових цін на сировинні товари», — зазначив аналітик.

«Так як базова інфляція, яка визначається монетарними факторами, залишається відносно стабільною, як і інфляційні очікування бізнесу і домогосподарств, а на світові ціни сировинних товарів НБУ не впливає, то у регулятора, відповідно, немає фундаментальних причин для перегляду облікової ставки у бік підвищення», — підсумував аналітик.

Коментарі - 1

+
+7
Vuch
Vuch
26 жовтня 2017, 17:35
#
Оконфузился «эксперт»…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися