Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2017, 18:13

Долар знову росте: як заробляються мільйони на міжбанку

Вівторок на міжбанку не зміг порадувати прихильників гривні. Долар продовжив зростати, причому — прискореними темпами.

Вівторок на міжбанку не зміг порадувати прихильників гривні.
Фото: flickr.com

Якщо за понеділок курс продажу американської валюти зріс на 3,5 копійки (до 26,60 гривень), то за сьогодні валюта вже дорожчала в три рази швидше — за день відразу на 12 копійок, досягши позначки в 26,72 гривні до кінця сесії.

Основна причина такої поведінки ринку — зростаючий попит на валюту при досить стриманої пропозиції в перші кілька годин торгів.

Сценарій гри «на підвищення» приблизно наступний:

1) Завдяки відшкодуванням ПДВ — у клієнтів банків з'явився активний приплив гривні, яку вони направляють як на купівлю валюти, так і на проведення господарських операцій та розрахунки з бюджетом. Наявність «вільної» гривні знизило потребу експортерів в активному продажу власної валюти, що залишається у них після обов'язкових продажів;

2) Експортери не поспішають з швидкою продажою валюти, грають «на підвищення» і вичікують оптимального курсу;

3) Покупці програють цю «війну нервів» — їх підпирають як терміни розрахунків за контрактами, так і побоювання подальшого зростання котирувань;

4) Свою лепту в розкрутку курс вносять і спекулянти, які активно розігрівають ринок. У підсумку — до опівдня котирування досягають чергового максимуму і настає час оперативного «скидання» основних обсягів валюти великими продавцями.

5) До обіду і відразу після нього — ринок вирівнюється вже на новому — більш високому, в порівнянні з початком дня — рівні. У виграші як нечисленні продавці, так і спекулянти. Покупці же змушені миритися з цією ситуацією, оскільки поки особливої ​​альтернативи у них немає — НБУ не виходить на міжбанк у публічному форматі — аукціоні з продажу долара;

6) Після основних угод настає період поступової корекції курсу в залежності від ситуативних інтересів нечисленних покупців і продавців, що залишилися на ринку.

Так було і сьогодні. Основними покупцями валюти знову були імпортери енергоносіїв. Частину угод банки закривали між своїми клієнтами — покупцями і продавцями, особливо не виходячи на торги.

Хід торгів 24 жовтня:

Долар почав зростати з перших хвилин активної сесії, відразу ж подорожчавши на 7 копійок — з ранкових 26,575/26,60 гривень до 26,64/26,67.

Продавці знову не поспішали «світити» весь обсяг своєї пропозиції, що призводило до ажіотажу серед покупців. До 12 години долар подорожчав ще — до 26,665/26,69 гривень і основний потенціал подальшого зростання курсу було вичерпано. Ближче до обіду на ринок вийшли великі гравці з основними обсягами продажів.

Котирування завмерли на рівні 26,67/26,70 гривень за долар. Після обіду відбулася корекція курсу при проведенні одиничних угод. Завершилися торги на позначці 26,69/26,72 гривні. Нацбанк на ринок в більш публічному форматі — аукціону з продажу долара не виходив.

Головні події за вівторок на міжбанку:

1) Долар подорожчав на 12 копійок — з ранкових 26,575 / 26,60 гривень до 26,69 / 26,72 гривень до кінця сесії;

2) Нацбанк не виходив на ринок з аукціоном з продажу валюти;

3) Відмінний обсяг торгів — зареєстровано 656 угод на суму $ 427,50 млн за середньозваженим курсом 26,6700.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 2

+
+23
Nekrasov
Nekrasov
24 жовтня 2017, 18:21
#
Ох уж эти «противные» экспортеры. Подумать только — не хотят по-дешевке валюту продавать…
+
+25
vedav
vedav
24 жовтня 2017, 18:32
#
Ну, наконец-то хоть в названии статьи отражена истинная ситуация с поведением курса доллара в Украине.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися