Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2017, 13:29

Новобудови Києва: красиво жити не заборониш

Пропозиція на ринку новобудов Києва за рік зросла в 3 рази. І забудовники продовжують нарощувати обсяги будівництва дорогого житла.

За 9 місяців 2017 року ринок житла поповнився майже на 40 000 квартир в 36 нових комплексах і 52 нових чергах вже існуючих ЖК. Такі дані аналітичного звіту за 3 квартал компанії CDS.

Бюджетного житла побудували менше

Загальний обсяг пропозиції на первинному ринку на кінець 3 кварталу 2017 року склав 66 000 квартир (з урахуванням проданих). Станом на вересень 2017 року активні продажі ведуться в 268 об'єктах, що на 25% більше, ніж у вересні минулого року.

За даними аналітиків, станом на кінець вересня 2017 року питома вага комплексів бюджетного сегмента знизилась до 67%, а комплекси престижного сегмента, в свою чергу, зайняли 33% в структурі пропозиції. Тобто в нових об'єктах бюджетного житла було менше ніж зазвичай, а дорогого — більше. В результаті структура ринку змінилася, але бюджетних новобудов все одно поки що більше.

У звіті CDS зазначено, що структура пропозиції квартир в новобудовах в 3 кварталі 2017 року виглядає наступним чином: 43% і 42% квартир пропонуються в комплексах економ- і комфорт-класів відповідно, 13% квартир реалізується в комплексах бізнес-класу, і ще 2 % — в комплексах преміум-класу.

Найбільше квартир в 3 кварталі збудували в Шевченківському районі — 29% нових квартир. Тут відкрив продаж новий знаковий ЖК «Файна Таун», в якому планується будівництво понад 8 000 квартир. Єдиний район Києва, в якому не вийшло нових об'єктів в 3 кварталі — Оболонський.

Крім того, експерти відзначають тенденцію до переважання масштабних об'єктів забудови. Це помітно як за кількістю квартир в нових комплексах, середній розмір яких склав 460 квартир / комплекс, так і по активному запуску нових черг в уже побудованих об'єктах. Крім масштабного ЖК «Файна Таун» в 3 кварталі відкрилися продажі в першій вежі ЖК «Taryan Towers» — одному з найбільш амбіційних по концепції та архітектурі житлових комплексів столиці.

«Двушки» рулять

У своєму звіті за 3 квартал аналітики CDS відзначили, що питома вага 2-х кімнатних квартир в структурі нової пропозиції досягла 40%. Тенденція збільшення кількості «двушок» і «трьошок» у складі комплексів набирає обертів: девелопери намагаються враховувати мінливу структуру попиту на ринку, змінюючи баланс квартир в своїх комплексах в сторону 2-х кімнатних квартир.

Кількість 3-х кімнатних та багатокімнатних квартир в новій пропозиції також дещо зросла і склала 17%, що на 2% більше, ніж в 3 кв. 2016 року. Найменш консервативні девелопери поступово переходять до нового для київського ринку формату, виділяючи квартири з 1, 2, 3 і більше спальнями, замість звичних 1-, 2- і 3-кімнатних.

«Те, що частина київських новобудов вибрали комфорт і престижність проживання в якості основного конкурентної переваги — хороший знак, однак знайти баланс між красивим життям і прийнятними цінами ще тільки належить», — підсумував Роман Герасимчук консультант-аналітик City Development Solutions.

Середня площа квартир, що вводяться в експлуатацію до кінця 3 кв. 2017 року, знизилася до 65,1 кв.м. Після підведення підсумків 2017 року цей показник, швидше за все, виявиться ще нижче — на рівні 62-63 кв.м.

Забудовники почали зменшувати загальну площу квартир. У новій пропозиції середня площа знизилася до 65,1 кв.м.

Коментарі - 3

+
+122
jack26
jack26
23 жовтня 2017, 14:46
#
Уродство… город строится без плана, без подхода к удобство и красоте столицы. Что попало, какими попало застройщиками, да и сами дома зачастую сделаны наспех.
+
+51
AleksandrBank
AleksandrBank
23 жовтня 2017, 15:37
#
У нас хаос, а все потому что городом управляют застройщики, замы Кличка. Каждый строит или достаивает то что еще при Черновецком покупал и получал разрешения.
Хаос, деньги, безнаказанность, нет проверок реальных с реальными решениями по обьектам.
+
+23
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
24 жовтня 2017, 7:36
#
Это не только у вас. Благодаря таким правителям хаос и безнаказанность и в Одессе и др городах
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися