Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2017, 8:20

Дешевої валюти не буде

Бізнес побоюється подальшої девальвації і вважає за краще зберігати значну частину оборотних коштів у валюті. Це негативна і небезпечна для гривні тенденція.

Бізнес побоюється подальшої девальвації і вважає за краще зберігати значну частину оборотних коштів у валюті.
Зростання попиту повністю поглинає пропозицію валюти /Фото: The balance

Прогноз валютного ринку на 23-27 жовтня

Долар дорожчає: щось пішло не так …

За минулий чотириденний робочий тиждень гривня так і не змогла зміцнити свої позиції. За 17 та 18 жовтня курс долара знизився в цілому майже на 12 копійок — з 26,52/26,55 до 26,415/26,43 гривень. Але вже у вечорі п'ятниці котирування повернулися до позначки 26,545/26,565.

Таким чином, за тиждень курс не тільки не знизився, а навпаки — долар ще й виріс. Назвати це успіхом національної валюти ми ніяк не можемо.

Тим більше, що це сталося в період розрахунків клієнтів банків з бюджетом. Гривня в цей час зазвичай в дефіциті як у експортерів (вони змушені оперативно продавати надходження валюти), так і у імпортерів (нестача обігових коштів у гривні після сплати податків не дає їм активно закуповуватися валютою). Це завжди створює надлишок пропозиції валюти на ринку, що допомагає гривні зміцнитися, а НБУ — викупити надлишок і поповнити резерви. Але в цьому жовтні цього не відбувається.

Тривожні дзвіночки валютного ринку

За самий «урожайний» період (з 17 по 20 жовтня — дні податкових проплат), по інформації «Мінфіну», НБУ зміг провести всього «два запити кращого курсу» для обраної двадцятки банків. при цьому він поповнив резерви не більше, ніж на $18-19 млн. Це смішні цифри, тим більше у порівнянні з «розпродажем» не менше $95 млн ЗВР на початку жовтня для стримування чергового просідання курсу гривні. Так що статистика цього місяця поки явно не на користь НБУ.

Після зниження котирувань долара в минулі вівторок і середу, вже з четверга  спостерігалося зростання попиту. Він повністю поглинав всю пропозицію валюти — навіть з урахуванням її більш активного продажу клієнтами в дні бюджетних розрахунків. Це поганий сигнал для учасників ринку.

Розчарували фінансистів і обсяги операцій на торгах в перші три дні минулого тижня. Вони не перевищували навіть $361 млн доларів і тільки 20 жовтня зросли до $463 млн. При цьому активність учасників торгів була непоганою — до 600 угод в день в період з 17 по 19 жовтня і 624 угоди — 20-го числа.

Це говорить про те, що більшість операцій проходить на досить маленькі суми, а найбільші клієнти не поспішають розлучатися з валютою. Вони вважають за краще продавати її тільки в тих сумах, які мінімально необхідні для виконання гривневих операцій.

Тобто бізнес побоюється подальшої девальвації і вважає за краще зберігати значну частину обігових коштів у валюті. Про це ж свідчить і статистика НБУ, згідно з якою саме корпоративний сектор створив весь приріст валютних пасивів за останній звітний період. Це також негативна і небезпечна для гривні тенденція.

Поки суттєвою підтримкою для гривні є відносне зближення безготівкового та готівкового курсів долара з дуже хиткою рівновагою попиту та пропозиції. Це хоча б знижує ризик подальших спекулятивних атак на гривню в найближчі дні за рахунок гри на курсі між обома сегментами валютного ринку.

Але після початку підвищених соціальних виплат в жовтні цього року, багато в чому не підкріплених реальними досягненнями економіки, готівковий ринок може також дуже швидко стати причиною тиску на гривню. Тим більше, що «допомогти» йому в цьому може і безготівковий ринок за рахунок зростання попиту на валюту з боку тих клієнтів банків, які зараз отримують відшкодування ПДВ. Значна частина цих ресурсів може виявитися на валютному ринку. Це почне по черзі розгойдувати то курс на міжбанку, то — готівкові котирування.

Що вплине на валютний ринок на цьому тижні

1) Проведення розрахунків з бюджетом. Крім безпосередньо сплати податків за жовтень, клієнти банків мають розрахуватися з державою за підсумками третього кварталу цього року. Дедлайн квартальних платежів — не пізніше кінця першої декади листопада, але багато великих експортерів та імпортерів в силу своєї виробничої специфіки вважають за краще поєднувати це з періодом щомісячних розрахунків з бюджетом — тобто на цьому тижні. Це безумовно піде на користь гривні і хоча б частково буде стримувати зростання котирувань.

З іншого боку, починаються перерахування клієнтам відшкодувань по ПДВ. Це зменшить бажання тих з них, які отримали ці кошти розлучатися з валютою і призведе до скорочення пропозиції валюти на міжбанку. Крім цього, частина таких клієнтів вийде на валютний ринок з додатковим попитом на валюту за рахунок цих коштів.

Таким чином, від ступеня узгодженості дій Держказначейства по виплаті відшкодувань ПДВ та дій НБУ і банків при купівлі / продажу валюти та перерахуванні бюджетних проплат — залежать масштаби коливань попиту і пропозиції на міжбанку;

2) Збереження поки невеликого розриву курсу готівкового та безготівкового долара на валютному ринку. Це працює на відносну стабільність курсу, тому що робить малодохідними спекулятивні переливи між міжбанком та готівковим ринком. Але стверджувати, що ця тенденція збережеться надовго — «Мінфін» не готовий. Істотні вливання соціальних виплат в поєднанні з триваючим зростанням цін на товари першої необхідності можуть привести до того, що населення по старій звичці знову потягнеться до обмінок купувати валюту — в надії зберегти свої заощадження від знецінення.

А з урахуванням того, що банки істотно знизили ставки за гривневими вкладами — частина громадян також вирішить купити валюту на побоюваннях того, що доходи по вкладах не перекриватимуть інфляційні втрати.

Це може дуже швидко змінити баланс попиту та пропозиції як на міжбанку, так і на готівковому ринку і посилити спекулятивну розкачку курсу;

3) Надзвичайно мінлива обстановка на міжнародних фінансових ринках. Світ на порозі нових валютних ралі. З одного боку — зміцнення позицій долара відносно основних валют після успішного для адміністрації Трампа голосування Сенатом США бюджету на 2018 рік. Потенційне виконання передвиборчих обіцянок Президента США щодо скорочення податків — різко посилює позиції долара на світових ринках, так як зростання американської економіки дає шанс світовим спекулянтам серйозно заробити на баксі.

З іншого боку — вже скоро закінчується черговий період політики кількісного пом'якшення, що проводиться ЄЦБ. Керівництву Європейського Центрального банку треба оперативно вирішувати — що і в яких масштабах робити далі для стимулювання економіки ЄС (за деякими заявами чиновників ЄС — принципові рішення можуть бути прийняті до 26 жовтня). Це істотно вплине на поведінку євро на міжнародних ринках в цей період.

Такім чином, за двома основними для України міжнародними валютами — долару та євро настає період підвищеної турбулентності. Швидше за все найближчим часом фінансовий світ очікують валютні ралі по парі євро / долар і це негайно буде відображатися на котируваннях українського міжбанку;

4) Все більш неоднозначна ситуація зі світовою кон'юнктурою по українському експорту, а також з цінами на енергоносії. Потенціал можливого додаткового зростання цін у аграріїв вже майже вичерпано, а можливості металургів також обмежені. І хоча Китай (фактично — другий з основних драйверів світової економіки і один з найбільших споживачів українського експорту) демонструє непогані показники зростання — після з'їзду китайської Компартії стало зрозуміло — певні дії по охолодженню деяких перегрітих секторів економіки Китаю будуть проведені. А значить — Україна, як і всі країни, що торгують з КНР, можуть виявитися заручниками цих рішень. Особливо, в частині металургії та будівельної індустрії.

У той же час світові ціни на енергоносії все частіше показують динаміку зростання, що змушує українських імпортерів-нафтотрейдерів побоюватися нових подорожчань і закуповуватися про запас. Тим більше, що починається опалювальний сезон і попит на енергоносії стабільний. Це призводить до зростання попиту на валюту на міжбанку для оплати цих контрактів і працює проти гривні.

Динаміка курсу і активність ринку на цьому тижні

За прогнозами «Мінфіну» на цьому тижні ситуація на валютному ринку загостриться. Надто вже різні мотиви у більшості гравців. Крім суто внутрішніх українських чинників (відшкодування ПДВ, дні бюджетних платежів, готівковий валютний ринок і соцвиплати) фактично поза зоною керованості залишаються міжнародні виклики — потенційні валютні ралі по парі євро / долар і динаміка цін на український експорт на тлі поступового подорожчання енергоносіїв.

Це буде призводити до значних диспропорцій по попиту та пропозиції на міжбанку. При українському малооб'ємному валютному ринку — таку сітуацію може «гасити» тільки Нацбанк шляхом відповідних інтервенцій.

Чи захоче регулятор постійно втручатися в цей процес — покаже час, але виходячи з досвіду попередніх періодів можна сказати наступне: викуповувати надлишок долара на міжбанку — НБУ готовий завжди. Набагато складніше йому розлучатися з валютою і тут дуже часто Нацбанк запізнюється з реакцією, виходячи на міжбанк вже тоді, коли ринок «розігрітий» і валютні пристрасті вирують щосили. Плюс закладений в бюджеті на цей рік курс в межах 27,2 гривень — створює уряду, чиновникам Нацбанку і Міністерства фінансів постійну спокусу «відпустити» курс до цього рівня для покриття бюджетних дірок. І це не можна скидати з рахунків при аналізі валютного ринку в коротко- та середньостроковій перспективі. «Мінфін» очікує плавну девальвацію гривні до кінця цього року в межах цифр закладених в бюджет.

Але повернемося до перспектив цього тижня:

На готівковому валютному ринку «Мінфін» прогнозує збільшення спреду та зростання волатильності котирувань в залежності від ситуації на міжбанку. В цілому за тиждень, курс прийому долара буде в межах 26,55- 26,70 гривень, а продажу — на рівні 26,75-26,90 гривень із загальним трендом на подорожчання долара. Масштаби зростання котирувань готівкового долара будуть пропорційні збільшенню курсу долара на міжбанку. Спред по долару розшириться: в банках — до 20-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 12-18 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде плавно зростати з понеділка по четвер і традиційно знизиться у п'ятницю. Максимальні обсяги операцій ми очікуємо з вівторка по четвер.

«Мінфін» прогнозує як мінімум один вихід Нацбанку на міжбанк з продажем долара (найімовірніше — у вівторок або середу) для «збивання» ажіотажу на ринку та протистояння стрибкам курсу. Формат швидше за все буде більш публічний — аукціон, щоб психологічно дати ринку посил про підтримку гривні на міжбанку. Для цього буде заявлений обсяг аукціону в $ 100 млн при реальному продажу по факту — $ 20-45 млн.

Приблизні обсяги угод на міжбанку по днях будуть наступними:

У понеділок (23 жовтня) — до $ 340-370 млн при укладанні до 550-580 угод.

У вівторок — четвер (24,25,26 жовтня) — поступове зростання операцій на міжбанку в межах до $ 380-390 млн при укладанні до 600 угод.

В п'ятницю (27 жовтня) відбудеться зниження активності на торгах — в межах до $ 290-330 млн при укладанні до 500-520 угод.

В цілому, ситуація на валютному ринку в цей тиждень буде складною і аж ніяк не на користь гривні.

«Мінфін» прогнозує коридор по курсу долара на міжбанку у цей період в межах 26,55-26,85 гривень і не очікує істотного зміцнення позицій національної валюти. Навіть у разі появи надлишку валюти на торгах (що дуже малоймовірно) зниження котирувань не відбудеться, тому що НБУ буде намагатися по максимуму поповнювати золотовалютні резерви. А викуповуючи валюту на торгах — регулятор тим самим буде підтримувати курс на сталому зараз рівні.

Тому ми не чекаємо в останній декаді жовтня «дешевого» долара як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Динаміка курсоутворення на цьому тижні буде залежати від:

1) оперативних дій НБУ щодо виходу / невиходу на міжбанк з відповідною ситуації інтервенцією;

2) злагодженості дій Держказначейства, Нацбанку і банків щодо забезпечення клієнтських розрахунків з бюджетом та координації виплат відшкодувань по ПДВ;

3) інтересів і дій найбільших (до 10-12) гравців на міжбанку;

4) поведінки готівкового ринку.

Коментарі - 3

+
+26
Nekrasov
Nekrasov
23 жовтня 2017, 10:23
#
Думаю пойдем плавно к цели в 26,65-26,70 к концу этой недели. В большое предложение валюты на этой неделе — не верю. Рынок все поглотит сам. Спрос растет…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 жовтня 2017, 11:46
#
Скорее всего так и будет.
На МВФ нет надежд в этом году.
+
+15
09104
09104
23 жовтня 2017, 12:59
#
Спрос растёт… На что?
Если МВФ не даст очередной транш, то перестанет расти внешний долг.
В бюджет гребут мыслимыми и немыслимыми способами. И всё время рассказывают про дефицит. Надоело слушать — очень это напоминает дырявую бочку: сколько ни залей, всё вытечет наружу.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися