Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2017, 11:15

Клуб друзів Путіна. Де зберігають гроші багаті росіяни

Сполучені Штати цілком можуть виграти війну проти президента Росії Володимира Путіна мирними засобами, і навіть «не виходячи з дому», — вважає шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. США, де так довго були дозволені анонімна власність і анонімні грошові перекази, в серпні цього року почали міняти політику. До чого це може призвести, Аслунд написав в статі, яка опублікована на НВ. «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Сполучені Штати цілком можуть виграти війну проти президента Росії Володимира Путіна мирними засобами, і навіть «не виходячи з дому», — вважає шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд.
Насправді Кремль дуже вразливий/ Фото: russia-insider.com

Росію зазвичай вважають сильною державою. Але насправді Кремль дуже вразливий. З моменту приходу до влади у 2000 році президент Володимир Путін провів деінституціоналізацію політичної системи, підпорядкувавши весь державний апарат, в тому числі суди, Кремлю і «диктатурі закону».

В результаті в сучасній Росії фактично не існує прав на приватну власність. Всі багаті росіяни, в тому числі сам Путін і його друзі, зберігають гроші за кордоном. У нещодавно опублікованому дослідженні французький економіст Тома Пікетті і його співавтори оцінили обсяг російського офшорного капіталу приблизно в $800 млрд. Це дані станом на 2015 рік.

За оцінкою МВФ, сума всіх капіталів, виведених за кордон за останню чверть століття, становить $750 млрд. Тобто в приватних руках у росіян перебувають величезні статки. Щось з цього належить олігархам, але багато — Путіну і його поплічникам.

20 березня 2014 року, через два дні після анексії Криму Росією, США зробили безпрецедентний крок. Під американські санкції потрапив «клуб друзів Путіна»: Геннадій Тимченко, Аркадій Ротенберг, Борис Ротенберг і Юрій Ковальчук. Їх активи були заморожені.

До списку санкцій Європейського Союзу також потрапили Аркадій Ротенберг, Юрій Ковальчук і Микола Шамалов. 

Втім, тільки Італія провела гучне заморожування активів і нерухомості майна Аркадія Ротенберга на суму близько $36 млн. Велика частина відмитих грошей з Росії проходить через Кіпр, Британські Віргінські острови та Кайманові острови. Хоча ці невеликі острови не здатні поглинати такі великі російські інвестиції.

Велика частина європейських урядів не допускає анонімних інвестицій і вимагає інформацію про бенефіціарів. Винятком є території з англосаксонської правової системи. Дві найбільших офшорних гавані, які беруть анонімні інвестиції, — це Сполучені Штати і Велика Британія.

У травні 2016 року колишній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон зібрав велику міжнародну конференцію, щоб протистояти анонімності в цій сфері. Він поскаржився, що 99 тисяч різних будівель і споруд в Сполученому Королівстві належать анонімним власникам. Компанія New Statesman заявила, що анонімні офшорні компанії володіють 36 тисячами об'єктами нерухомості в Лондоні. Їх оціночна вартість — $156 млрд.

На сьогоднішній день вже 29 європейських країн розкрили інформацію про бенефіціарів всіх активів, 11 держав готові наслідувати цей приклад. Сполучені Штати, навпаки, не брали на себе зобов'язання такого роду.

Мало того, що в США дозволена анонімна власність, дозволені також і анонімні грошові перекази. У грудні 2016 року Wall Street Journal писав про те, що кожного року десятки мільярдів доларів проходять через непрозорі банківські рахунки. Але зараз банківська політика посилилася.

У серпні відділ США по боротьбі з фінансовими злочинами наказав банкам фіксувати грошові та банківські перекази на оплату елітної нерухомості в таких районах, як Майамі-Дейд, Бровард, Палм-Біч, Нью-Йорк і Лос-Анджелес. Це улюблені напрямки росіян. Такі заходи допоможуть ідентифікувати фізичних осіб, які стоять за цими банківськими переказами. До слова, суми в них на оплату рахунків у Південній Флориді починаються від 1 мільйона доларів.

Так що Сполучені Штати цілком можуть виграти війну проти президента Росії Володимира Путіна мирними засобами і навіть «не виходячи з дому».

Коментарі - 3

+
+15
Антон Сидоров
Антон Сидоров
20 жовтня 2017, 14:05
#
Украинцам это интересно? Намного актуальнее вопрос об украинских друзьях.
+
0
artkosti
artkosti
20 жовтня 2017, 16:55
#
800 млрд долларов Путина лежит на счетах в США. Но где эти счета, на кого оформлены, хотя бы в каком банке мы вас разумеется не расскажем.

Когда США объявили войну Ливии десятки миллиардов Каддафи были заморожены в течение недели, а тут 4 года мнутся.
Или США в сговоре с Путиным или же этих денег просто нет?)
+
0
zevsonline
zevsonline
21 жовтня 2017, 12:46
#
“По оценке МВФ, сумма всех капиталов, выведенных за рубеж за последнюю четверть века составляет $750 млрд."
Т.е. с начала распада СССР. Пусть 5-7 % принадлежит Путину, его дочерям, племяннику, и это получается 15-20 млрд. долларов. Тоже не малая сумма. Хотя 3 года назад в СМИ фигурировала цифра в 40 млрд.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися