Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 жовтня 2017, 15:36

Нацбанк відкрив реєстр кредитних посередників банків

Національний банк України почав вести на своєму офіційному веб-сайті Реєстр кредитних посередників банків.

Національний банк України почав вести на своєму офіційному веб-сайті Реєстр кредитних посередників банків.
Реєстр кредитних посередників банків/Фото: minfin.com.ua

Реєстр буде наповнюватися поступово, у міру того, як НБУ отримуватиме від банків інформацію про кредитних посередників, повідомляє прес-служба банку.

«Перед поданням такої інформації до НБУ кожен банк-кредитодавець самостійно перевірятиме її достовірність, адже він буде нести повну відповідальність за результати роботи і професійну відповідність своїх кредитних посередників», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в червні цього року НБУ уперше встановив вимоги до кредитних посередників банків та їх діяльності у сфері споживчого кредитування.

Як зазначав регулятор, вимоги НБУ змусять кредитних посередників надавати споживачам банківських послуг більш повну інформацію про банки, банківські продукти, умови отримання кредитів, а також нести за це відповідальність перед споживачами.

Зі свого боку, регулятор взяв на себе відповідальність за ведення Реєстру кредитних посередників, який передбачає:

— автоматичне включення чи виключення інформації про кредитного посередника;

— збирання та облік загальних відомостей про кредитного посередника та про посередницький договір.

«Реєстр НБУ дозволить споживачам банківських послуг отримувати розгорнуту інформацію про кредитних посередників банків. Це знизить ризик незаконних дій з боку шахраїв, які видають себе за представників банків, та підвищить якість інформування позичальників про умови та вартість кредитів. Такий підхід сприятиме розвитку ринку споживчого кредитування в Україні», — зазначила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Кредитний посередник має право розпочати надання посередницьких послуг у сфері споживчого кредитування в інтересах банку-кредитодавця тільки після:

— включення його до Реєстру НБУ;

— отримання банком квитанції від НБУ з номером запису у Реєстрі;

— оприлюднення банком — кредитодавцем інформації про кредитного посередника на своїй веб-сторінці.

Відповідні вимоги передбачено законом. Цим законом запроваджуються правові підстави для діяльності кредитних посередників у сфері споживчого кредитування.

Закон також наділяє Національний банк повноваженням установлювати вимоги до кредитних посередників банків та їх діяльності.

Коментарі - 1

+
+11
bampi
bampi
18 жовтня 2017, 16:03
#
Хороший шаг, но неудобный. Для автоматизации лучше применять API, что значительно увеличивает производительность и мониторинг для банков. Но все же главнее делать реестр для всех заемщиков — это даст возможность более точно оценивать counterparty credit risk на межбанке для беззалогового кредитования, что а) снизит спреды; б) приведет к трансформированию страхового бизнеса. Как для примера, то с 3 января 2018 года отделяется плата в фии в услугах за рисерчи. Кто-то аккумулирует это в P/L, кто-то в RPA. То есть, всегда будет «чистая цена» и плата за риск — это даст возможность сделать CLOB по межбанковскому кредитованию и снизит риски по всему банковскому сектору. По сути — это гибридный CCP.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися